Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (398)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Za mě se jedná o povedený válečný film. Bylo fajn, že se to nezaměřilo pouze na Midway, ale viděli jsme daleko více bitev, to oceňuji. Ve filmu hraje obrovská spousta hollywoodských hvězd, nejvíce prostoru však dostane Ed Skrein, což on zrovna sympaťák není. Myslím, že o půl hodiny se film mohl zkrátit, takhle je to moc dlouhé. Ale jak už jsem na začátku psal, já se nenudil a film mě celkem bavil. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Od začiatku držal Emmerich vlny neodbytného pátosu na uzde tak, že sa to naznačovanou podvratnosťou blížilo k jeho Útoku na Biely dom. Až som sa (naivne) začínal tešiť, kedy prejde od náznakov k plnej realizácii svojho odvážneho zámeru. Samozrejme sa nič také nestalo; počas veľkého víťazného finále mu oprate vykĺzli a stal sa z toho americkejší, než americký blábol... čo je celé typickejšie, než typický Emmerich. Škoda! ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Roland Emmerich natočil film s velkými bitvami, ve kterých občas docela zásadně drhnou triky, ale jinak je to epická podívaná. Jenže když se nebojuje, tak Bitva u Midway dost drhne. Především kvůli špatné práci s hrdiny, nefungující snaze vyvolávat nějaké emoce a patos a neschopnosti udělat z dvacítky námořníků, pilotů a důstojníků zajímavé charaktery. Fandy velkých válečných kousků Bitva u Midway neurazí, ale výjimečnou podívanou také nečekejte. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se bitvy o Midway týče, tak vím akorát to, že byla a že v ní Američané vyhráli, takže jsem neměl potřebu se v tom rýpat. To je první plus. Tím druhým je skutečnost, že se Emmerich dokázal oprostit od své posedlosti hvězdami a pruhy a jestli se nepletu, praporem zamával snad jen jednou. Samozřejmě jsou tu správňáčtí piloti čelící smrti s pohrdavým úsměškem a žvýkačkou v hubě, velitelé jsou chlapi na svých místech a celkově je tu cítit kýčovitá vojácká sounáležitost, ale tady to nepůsobí protivně. Bavili i herci, ačkoliv bez Skreina bych se nejspíš obešel. Na druhou stranu o aplikování Stanislavského metod to tady nebylo. Očekával jsem spektakulární akci a té se mi dostalo vrchovatě. Sice nevím, jestli se dá s letadlovkou zatočit tak rychle, aby uhnula bombě, ale i kdyby ne, tak tady mi to nevadilo. Létadla i lodě bouchaly ostošest, bavily střemhlavé nálety a v nabídce je i několik nádherných obrazů zkázy hořícího bojiště. Bohužel jakmile utichnou motory, kulomety a děla, je Emmerich řádně nejistý a pokud se film omezí jen na dialogy, je to nuda, což platí i pro náhledy do štábů, které mám obyčejně rád. Ale to už asi v podání tohoto režiséra lepší nebude. Bavil jsem se. 75% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ach jo, keby to nebolo tak prekypujúce pátosom a patriotizmom, tak to mohol byť celkom zaujímavý životopisný vojnový film - Dick Best bol fakt best, zrušiť dve lietadlové lode sa nevidí tak často. Určite jeden z mála príkladov, kedy jeden človek sám dokázal výrazne pohnúť pomyselnými váhami vojny a prikloniť si ich na svoju stranu. Aj vzdušné súboje bavili, hoci niekedy tej digitalizácie bolo až moc. Lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (113)

Zajímavosti (13)

  • Filmové North American B-25 Mitchell jsou verze B-25J. Doolittlova letka ve skutečnosti letěla ve starších B-25B. Rozdíl je viditelný hlavně v umístění obranné výzbroje. (p3tris)
  • Dvoumotorové americké bombardéry, které útočí na japonskou flotilu, jsou typ Martin B-26 Marauder. Ty se této bitvy skutečně zúčastnily, ale pouze v počtu čtyř strojů. Dva náležely do stavu 69th BS / 22nd BG a dva do 408th BS / 22nd BG operujícich z pozemní základny Midway. Sice šlo o armádní stroje, ale na tuto akci byly vybaveny torpédy. Všechna minula cíl a dva z Marauderů byly ztraceny. (p3tris)
  • Bitva u Midway bylo poslední velké nasazení bombardérů TBD Devastator. V té době už platily za zastaralé stroje a po bitvě začaly být rychle nahrazovány modernějším typem TBF Avenger a dále sloužily už jen k výcviku. (Foxhound#1)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama