Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární James Stewart září v jedné ze svých nejlepších rolí v tomto nadčasovém westernu, jež udal tón pro všechny, co přišly po něm. Pohraniční hlídač Lin McAdam (Stewart) se snaží vystopovat vraha svého otce a otcovu pušku, jedinou svého druhu: Winchester 73, jež postupně putuje v rukou nejrůznějších zabijáků, včetně bláznivého cestáře (Dan Duryea), bezcharakterního prodavače zbraní (John McIntire), mladého indiánského náčelníka (Rock Hudson) a vlastního McAdamova vraždícího bratra (Stephen McNally). V tomto nezapomenutelném příběhu o mužích ve zbrani se objeví také Shelley Winters jako McAdamův pomocník a Tony Curtis v jedné ze svých prvních rolí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (63)

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Trochu odlišný western dua Mann/Stewart, odlišný v tom smyslu že se zde točí podstatně více lidí. Je tu několik povedených přestřelek, několik minipříběhů majících společnou právě zmiňovanou Winchestrovku. James Stewart nedostává tudíž tolik prostoru, což až tolik nevadí. James není zrovna typický zločinec, to my víme, proto bylo celkem fajn že se ve filmu objevil Dan Duryea, který svým vzezřením a projevem dodal filmu trochu jiný punc, což tedy na škodu nebylo. Závěr je pak opět výborný. Nechybí zde opět trochu toho humoru. Patrně nejlepší westernová spolupráce tohoto dua. 85%. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Winchester '73 mě v několika ohledech velmi překvapil - především svou epizodní strukturou, kde sledujeme jednotlivé osudy lidí spjatých s onou legendární puškou a kde James Stewart působí spíš jako jakýsi tmel spojující jednotlivé příběhy. Je sice hlavní postavou a jeho honba za pomstou je ústředním motivem, často ale zmizí na několik minut z plátna a v hlavní roli se ocitá zbraň, která až příliš často mění majitele. Stewart samotný působí jako pomstou hnaný pistolník naprosto přirozeně, což mě tak trochu udivilo (asi jsem příliš ovlivněný jeho účinkováním ve filmech á la Capra na přelomu 30. a 40. let). Barová zpěvačka v podání Shelley Winters pak není žádnou křehkou květinkou, ale říznou herdekbabou s pořádnou kuráží a vyřídilkou, což jsou vlastnosti, které na krutém Západě rozhodně nejsou k zahození. Závěr na skalách s tucty vypálených nábojů nemá chybu. A pak že jsou westerny směšná ztráta času... ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Ten film je pořád svěží. Vyprávěný svižně, moderně, cením si nápad, že hlavní postavou je vlastně ta puška, která je tu v pozici jakéhosi nositele smůly svému majiteli, ale já už jsem díky trendům posledních desetiletí divácky někde jinde. Mám raději moderní přístup k westernům, jaký začal nejprve Peckinpah, ale pak hlavně Costner, nebo Eastwood, kteří demytizují Divoký západ, staví jeho odvěká klišé na hlavu a indiáni v jejich podání nejsou za tupé neandrtálce s copánky. ´Winchester 73´ je svojí moderní filmařinou pořád svěží, ale je také přežitým reliktem z časů Johna Waynea a Johna Forda. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tá túžba po titulnej winchestrovke pripomína chtivosť po Prsteni moci z jednej slávnej fantasy ságy. Každý potencionálny majiteľ ( teda takmer každý ) po nej baží, no predsa patrí len a iba jednému. Akčný western s dobre natočenými prestrelkami síce nepatrí medzi to najlepšie v žánri, ale zato tá hodina aj pol nebude stratou času. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výtečný, trochu odlišný western v režii Anthonyho Manna se špičkovou atmosférou a spoustou akčních scén. A s Jamesem Stewartem v roli ostrostřelce, který vyhrává winchestrovku vrcholné kvality ve střelecké soutěži. Tato puška je mu následně odcizena, ale svým novým majitelům nepřináší štěstí. Navíc zoufalý pomstou hnaný Stewart pátrá nejen po pušce, ale především po jejím majiteli, se kterým má nevyřízené účty. V paměti zůstane dokonale natočená obranná bitva proti přesile indiánů, nebo závěrečná přestřelka ve skalách. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=vCu1RKphgos ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Aby James Stewart (Lin McAdam) vyzeral vo filme dostatočne dôveryhodne, strávil veľké množstvo času precvičovaním streľby z pušky. (beso74)
  • Ve filmu je použito devět základních zbraní:
    1. Winchester Model 1873 ("Jeden kus z tisíce")
    2. Winchester Model 1873
    3. Winchester Model 1892
    4. Springfield 1861
    5. Single Action Army
    6. Springfield 1873 Trapdoor Carbine
    7. Henry 1860
    8. 12 Gauge Double (brokovnice)
    9. Winchester Model 1876 (Terva)

Reklama

Reklama