Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (657)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Zaillian .. Dojemný příběh zpracovaný podle krátké, lehce zázračné, přesto trpké epizody medicíny. Doktor Robin Williams do své role sedí přesně, což potvrdil i o pár let později. Robert De Niro, ten rok skutečně ve formě, kdy by zvládl zahrát snad kohokoliv, ztvárnil hlavního z pacientů více než přesvědčivě. Všestranně přesné, precizní .. a smutné. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborné drama, které dojímá, ale citově nevydírá. Má inteligentní scénář, ani na chvíli nesklouzne do patosu a působí dost opravdicky. Robin Williams je jako doktor Sayer obrovský sympaťák, ale hlavní hvězdou snímku je Robert De Niro, který zahrál neuvěřitelně uvěřitelně a jeho herecký výkon považuju za 1 z nejlepších, který jsem kdy viděl. Snímek navíc také nutí diváka přemýšlet a to se mi líbí. Hodnotím plným počtem * a vřele doporučuju. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle že natočil ten samej, co natočil film Velký s Tomem Hanksem? No je tomu tak, sice film Velký nebyl rozhodně špatnej, ale tady se prostě Marshall vytáh neskutečným způsobem. Z filmu fakt stříkaj emoce všeho druhu a to dost silně realisticky ztvárněný emoce, vůbec se nedivim, že Čas probuzení je v hodnocení tak vysoko, spíš je mi divný, že Robert De Niro nemá za tenhle filmovej výkon Oscara, když místo něj ho drži v pazouře Jeremy Irons, ten snad musel dělat salta a při tom odřikávat dojemný a hlubokomyslný monology, jinak si to fakt nedovedu vysvětlit, protože Robert De Niro je tady prostě famózní. V jeho stínu je dokonce i Robin Williams, kterej tady překonává sám sebe a vůbec bych se nebál říct, že to je možná jeho nejlepší výkon co sem viděl. Pravděpodobně je to druhej nejlepší film z psychiatricko-nemocničního prostředí po Přeletu nad kukaččím hnízdem ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Awakenings je druhem filmu, které se již v dnešní době netočí. Je technicky precizní a zároveň poklidně bez jakýchkoli odboček vypráví svůj příběh. Připomněl mi Formana ve své nejlepší éře. Každopádně herecké duo Williams De Niro vládne celému filmu a ždímá z diváků smutek i radost a asi opravdu zůstává s podivem, že De Niro nedostal za svůj výkon Oscara. 8/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Robina Williamse a především Roberta De Nira v dramatu o kruté neurologické nemoci způsobující totální ztuhnutí pacientů, nadšeném doktorovi - výzkumníkovi v nemocnici a malém zázraku při podávání nového léku. Mám bohužel u mého otce smutnou zkušenost s Parkinsonovou nemocí s podobnými příznaky, na které se taky používá L-DOPA, a proto musím více než ocenit geniální herectví De Nira s pohyby přesně odpozorovanými od těchto pacientů. No a Williamse, toho mám rád vždycky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=puJCjUsgq7o ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. prosince 1990 v Century City v Kalifornii. (Varan)
  • Když se Leonard (Robert De Niro) poprvé po lécích "probudí" do normálního stavu, jde téměř bez potíží. Podle odborníků by toho nebyl schopen, když pořádně léta nechodil. Jeho svaly by to nezvládly. (bfa)
  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York od 6. října 1989 do 16. února 1990. (Terva)

Související novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (více)

Reklama

Reklama