Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Logiku by v tom člověk hledal marně (ta banda kašparů by byla v hajzlu po půl minutě boje), ale pokud od toho člověk odhlédne, tak je to drsný a zajímavý válečný film se skvělým scénářem. Jenom jsem měl celou dobu pocit, že se tady plýtvalo potenciálem jako snad ještě nikde jinde. Strašná škoda, protože tohle mohla být špička. 70% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tenhle film poněkud zapadnul, není to totiž typické béčko. Ano, většinu stopáže je docela naivní, ale některé momenty jsou dá se říci kultovní, nepříjemné, a především bořící žánrová klišé. A je tu i trocha toho humoru - např. hned na začátku, kdy ruský voják páčí z mrtvé ruky zbraň jistého příznivce National RIfle Association hned pod legendární cedulí "... from my cold dead hand":) John Milius tímto svým dílem chtěl narušit obraz typického žánrového hrdiny, a Patrick Swayze s Charliem Sheenem to kupodivu ztvárnili velmi dobře. Prostě to, co tu uvidíte, neodpovídá béčkovému scénáři, ale jde minimálně o půl třídy výš. O "historickém" významu téhle záležitosti svědčí nejen zcela zoufalý aktualizační remake z roku 2012 (mj. s Chrisem Hemsworthem), ale především to, že když se US Army a spol. v roce 2003 vydali (doslova) vyhrabat z díry jistého Saddáma Husajna, pojmenovali svoji operaci Red Dawn;) Ale dávejte si prosím pozor, abyste nenatrefili na nějakou dabovanou verzi, která byla před pár lety k vidění na MGM - tam totiž jaksi (typicky pro tento, opět doslova, kanál) chybí rozlišení, že v některých scénách nikaragujští a kubánští velitelé mluví mateřským jazykem nebo rusky (totéž platí pro sovětské "poradce")... Dávám 70%, i když tenhle tanec Patricka Swayzeho s Jennifer Greyovou mohl být podstatně hříšnější:) ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Trochu naivní dobrodružná bojůvka z 80. let. Námět mi připomínal počítačové hry Freedom Fighters a Homefront, tedy vpád Sovětské armády do Spojených států. Námět zajímavý, zpracování ovšem lehce béčkové. Film má ale takový ten typický 80. feeling, který spočívá především v realisticky působící akci - žádné umělé CGI efekty. Krásné prostředí ale nedokáže zamaskovat místy plytký děj a ploché postavy. V rámci čistě akčních filmů je to ovšem příjemná jednohubka s tehdá ještě mlaďoučkou Leou Thompson. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Něco jako hra Freedom Fighters, ale v horách. Začne to teda šmahem. Rusáci tam střílej bazukama do školy už asi po dvou minutách a já byl nadšen. Bohužel v pozdějších fázích filmu si Rusáci skoro neškrtaj a ta malá partyzánská skupinka jich zabíjí absurdní množství strašně snadno a fakt dlouho. Prostě ten film nemá téměř žádný vývoj, i když na druhou stranu obsahuje pár moc pěkných scén. Například Rusáci fotící se v národním parku, nebo když Patrick Swayze popraví neozbrojenýho rukojmí. ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Přihmouřila jsem obě oči, abych tomu dala alespoň 2 hvězdy s ohledem na to, že to je dost starý film. Na druhou stranu si myslím, že sračka to musela být i tenkrát. Opět jsem si jen tak našla pár filmů natočené přibližně ten rok, které jsou super i po tolika letech, takže zas tak na to stáří se film vymlouvat nemůže. Jinak když se vrátím k samotném filmu, tak to byl jeden velký nesmysl. Probíhá tam jakási invaze vojáků...na jednu stranu se parta studentů hrozně skrývá a na druhou stranu se jde bez problému projít po městě a ještě navštívit tatíka v nějakém zajateckém táboře. Ale hlavně zahrát na citečky...což byl nejspíš hlavní cíl tohoto filmu, který mě tedy naprosto minul, protože mě bylo úplně u pr...., kdo tam zkape. Jediný plus....Johny a Baby a jejich první setkání. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Pôvodný názov scenára bol "Ten Soldiers" (10 vojakov). (matt6)
  • Speciální jednotka, která dopadla Saddáma Husajna používala kódové označení právě z tohoto snímku, včetně partyzánské přezdívky Wolverines. (Pradlík)
  • Film bol zapísaný do Guinnesovej knihy rekordov za dovtedy najviac násilných činov. V priemere sa vo filme nachádza 134 násilných činov za hodinu alebo 2.23 násilnosti za minútu. (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama