Reklama

Reklama

Zrození

  • USA Birth (více)
Trailer

Deset let poté, co náhle zemřel její hluboce milovaný muž, je Anna (Nicole Kidman) připravena překonat svůj smutek a začít nový život. Souhlasí, že si vezme Josepha (Danny Huston), příjemného, vzdělaného muže, který se o ní ucházím už tři roky. Annino rozhodnutí potěší i její matku Eleanor (Lauren Bacall), elegantní, panovačnou ženu, která uvítá Josepha v rozlehlém aristokratickém bytě v New Yorku, kde všichni společně bydlí i s Anninou těhotnou sestrou Larou (Alison Elliot) a jejím manželem (Arliss Howard). Právě zde se jednoho večera shromáždí přátelé Anny a Josepha, aby jim poblahopřáli k jejich zasnoubení. Mezi hosty je i Clifford (Peter Stormare), který býval Seanovým nejlepším přítelem a jeho žena Clara (Anne Heche). Dvojice se v privilegované společnosti necítí úplně přirozeně, když přijíždí výtah, Clara zpanikaří, že její dárek pro Annu není vhodně zabalen a posílá Clifforda nahoru na party samotného. Sama chvilku dole v lobby postává a zvažuje své možnosti, mezitím jí pohled ulpí na malém chlapci (Cameron Bright), který zde sedí. Záhy Clara z budovy odchází směrem k Central Parku, aniž by si byla vědoma, že ji chlapec sleduje. Krátce po zasnoubení se v bytě koná oslava narozenin Anniny matky. Avšak předtím, než se rozkrojí dort, se tu zničehonic objeví nezvaný host, tentýž malý chlapec a chce nutně mluvit s Annou v soukromí. Anna bere dítě do kuchyně. Zde jí chlapec sděluje, že je její zemřelý manžel Sean a varuje ji, ať si Josepha nebere. Rozčilená Anna odvádí chlapce z domu a vrátný jí potvrdí, že chlapec se skutečně jmenuje Sean. Sean se nenechá zastrašit a Anně napíše. Pravidelně navštěvuje dům, kde Anna bydlí, se svým otcem, panem Conte (Ted Levine), který je učitelem a má v domě klienty. Annina snoubence situace zneklidňuje a rozhodne se s malým chlapcem promluvit. Když Anna, Joseph i Seanův otec chlapci nařizují, že už nemá Annu obtěžovat, Sean klidně a rozhodně odmítá. Na konci výstupu omdlévá, což Annu emocionálně zasáhne. Sean zná navíc mnoho tajných detailů ze společného života Anny a jejího manžela, což je pro ni i zbytek její rodiny a přátele nevysvětlitelná skutečnost. Ještě více zneklidňující je jeho jistota a intenzita lásky k Anně. Chlapec nakonec dostane šanci strávit v bytě, kde Anna žije, nějaký čas, což by mu mělo pomoci pochopit, že jeho přesvědčení je mylné. Avšak během jeho pobytu roste Annina víra v to, že Sean je skutečně její převtělený manžel. Ačkoliv nemůže popřít, že je to velmi podivné, je k malému chlapci čím dál více přitahována a odmítá nátlak rodiny i Josepha, aby se s ním přestala vídat. Mohlo by toto dítě být skutečně Anniným manželem, který se k ní vrátil? Jak by mohla zavrhnout příležitost znovu zakusit lásku, kterou k němu cítila? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

movie 

všechny recenze uživatele

Pro mě téměř šokující překvapení (půlnoční program TV Prima). Silné drama s výtečnou hudbou (Alexandre Desplat), excelentním obsazením a komorní a velmi originální režié talentovaného Jonathana Glazera. Posledních 20 minut už není zdaleka tak intenzivních, ale pořád je tu vidět talent dobrého režiséra, který by měl točit mnohem víc. Soundtrack teď poslouchám hodně často. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Myšlenkou i zpracováním velice zvláštní film. Má téměř hypnotickou atmosféru, budovanou dlouhými nepřerušovanými záběry (ten nejlepší uvidíme hned na začátku). Pohybuje se někdy mezi mysteriózním thrillerem, dojemnou romancí a psychologickým dramatem, přičemž jsem neměl pocit, že by měl být pouze jedním z toho. Jestliže Zrození považuji za kvalitní film, pak ani ne tolik jeho samotnými kvalitami, jako kvalitou materiálu k přemýšlení, který nabízí. Někoho možná zamrzí, jak dlouho se film ptá, aby nám pak v rychlém sledu naservíroval všechny odpovědi, jenže - skutečně to jsou odpovědi na otázky, které snímek klade? Navzdory jisté bizarnosti vztahu mezi Annou a malým Seanem jsou všechny postavy natolik přesvědčivě ztvárněné, že není problém odhadnout, co kdo zrovna prožívá a není těžké tomu uvěřit. Opravdu jsem byl přesvědčený, že někdo může někoho milovat do té míry, že dokáže ignorovat tělesnou schránku a soustředit se na duši, která je jedinečná a nenapodobitelná. Pointa působí vzhledem k předchozímu dění velice zmatečně, pohřbívá mnoho zajímavých nápadů a vzbuzuje pochybnosti, co jsme to vlastně celou dobu sledovali. Pouze v případě, že bylo Zrození zamýšleno jako „romantický film s Nicole Kidmanovou, který zaručeně přitáhne mnoho lidí“, lze takovou pointu chápat, ale ve mně spíše vyvolávalo dojem, že si tady zase někdo hrál na umění, aniž by pochopil základní pravidla. Navzdory jisté „pseudouměleckosti“, zanechalo ve mně Zrození velmi silný dojem. 80% Zajímavé komentáře: POMO, Adrian, Renton, k212 ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Nicole Kidman, která se právě hodlá podruhé vdát, náhle vstoupí do cesty desetiletý chlapec, který tvrdí, že je její dávno zesnulý manžel. Kontroverzní snímek natočil Jonathan Glazer a pracoval s výbornou Nicole Kidman a Cameronem Brightem, ale scénář je naprosto nedotažený až zmatený, a vůbec neví, co chce. A rozuzlení je takovým zklamáním, že se to nedá popsat. K pozitivům bych ještě připočetl působivou hudbu, ale jinak to nestojí za nic. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Hrozně zvláštní film s atmosférou, co se mi zažrala pod kůži. Nakonec mě těší, že aspoň v mém životě je všechno normální. Ovšem ten pocit, že lidé okolo mě můžou být ve skutečnosti někým jiným, a ta nejistota, jestli to tak vážně nemůže být, mě čas od času provází. Asi nejsem tak úplně ojedinělý magor, když mohl vzniknout tento příběh. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nicole Kidman mi v Birth připomíná svou postavu z Ti druzí. Bohužel jí jen připomíná a nenavazuje na ní, co se týče herecké kvality. Birth je průměrný snímek myšlenkou převtělení mrtvého manžela do malého chlapce... Scénárista chvílemi zapomněl co chce říct a film hodně pokulhává v tempu. Nicole se bohužel ať chce nebo nechce stala jedinou hvězdou filmu a tak na ní stála odpovědnost držet ho na nohou. To se nepovedlo jak si asi přála a já doufám, že se bude držet trochu lepších filmů. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (7)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Benátkách 2004. Několik diváků při premiéře bučelo a pískalo. Po ukončení projekce začala diskuze s tvůrci. Nejvíce otázek dostala Nicole Kidman (Anna) proč se líbala s desetiletým chlapcem. (Terva)
  • Natáčelo se v americkém státě New York v lokalitách Manhattan, Long Island, New York City a ve studiu Silvercup. (Terva)

Reklama

Reklama