Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (288)

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* film o zatvrzelém a pořádkumilovném staroušovi, kterého už nic v životě netěší, brání k sebevraždě nově přistěhovaná rodina a tak mu nezbývá než hledat jeho nový smysl. Jemně nadprůměrný film se sociálním tématem a multikulti podprahovým podnětem. Na skandinávské poměry nic vyjímečného, takže jen lepší 3 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Docela jsem tento film odkládal a byla to chyba. Na první pohled a dojem neurvalý stařec, co všechny kolem prudí. V průběhu filmu se zajímavě vyvíjí a stává se z něj spíše člověk, co sice furt komanduje, ale pomáhá ostatním. Konec konců je to vlastně dobrák s velkým srdcem. Hrozná doba, že se člověk ani nemůže v klidu zabít. :D Slušných 5*. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Povedal by som, že sa jedná o veľmi dobrý švédsky film, s vynikajúcim hercom v hlavnej úlohe - Rolfom Lassgårdom, ktorého postava, zhruba šesťdesiatnika Oveho, mrzutého, nepríjemného dedka, s akousi doživotnou traumou na pleciach, snažiaci sa niekoľkokrát, pokúšať sa o dobrovoľný odchod z tohoto sveta. Tento pánko rezignoval na životný optimizmus, elán, ktorý sa mu z tváre vytratil, ako ranná hmla. Plánuje sa obesiť, v tejto polohe, je niečo medzi svedomím, zhodou okolností, šťastím, a nejakým druhom, ktorý by som pripísal : "in flagranti" , načapaný, ako chce uskutočniť tento skutok, ale z pozície nových susedov, ktorí netušia, čo sa práve deje, tí mu omylom narazia do poštovej schránky, a dá sa povedať, že tým pádom, mu zachránila sympatická, pôvodom z Iránu, teraz švédska občianka, s dvomi deťmi, ďalším na ceste, po boku „kutila” , manžela, rodáka, ale z tejto severskej krajiny, drahocenný život, ktorý si treba vážiť, aj popri udalostiam, ktoré sa mu v minulosti odohrali. Film skvelo funguje najmä vo flashbackoch, s učiteľkou, ktorú si vzal za ženu, a ich spoločné chvíľky pohody, ale aj nepríjemné okamihy, cez ktoré sa nemohol preniesť, a preto je z neho, dnes, veľmi zvláštny človek, ktorý si zasadol na ľudské plemeno, ako také, to viní zo všetkého... , čo sa jemu stalo. Od tohoto okamihu, keď mu Ona Parvaneh, nepriamym spôsobom zachránila kožu, začne sa v ňom miesiť postupná dobrota, ochota, láskavosť, ale pár filmových minút, to ešte potrvá, popri tom, bude vyvíjať veľký záujem o vykonanie vlastnej samovraždy, ktorá sa nie a nie uskutočniť. Je to film dojemný, ktorý extrémne hrá na city diváka, čo mi v tomto prípade, nijako zvlášť nevadí. Vychutnával som si najmä brilantnú retrospektívu, kde vystupovala, už zosnulá, Oveho manželka, Sonja, v podaní sympatickej herečky Idy Engvoll. Z môjho uceleného pohľadu, sa jedná o veľmi pôsobivý švédsky film, so sympatickými hercami, réžiou, scenárom, ktorý je síce plný pokusov o zlikvidovanie sa, ale ak sa človek nad tým hlbšie zamyslí, obsahuje skrytý význam, prečo sa tak deje, spamätal sa, pokiaľ mal ešte čas, aspoň teraz pociťuje v sebe čosi, čo už dávno nie. Výborná záležitosť, ktorá zachveje pri srdci. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá podívaná. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že je filmový Ove až příliš zkratkovitý a vyprávěný jako z rychlíku. Nejsem ortodoxní "kniha je vždycky lepší než film" typ, znám pěknou řádku filmů, které v mých očích svou předlohu trumfují (Hvězdný prach, Princezna Nevěsta, Jurský park, Forrest Gump, Potomci lidí, Kmotr...), ale Ove se k nim rozhodně nepřidá. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Příběh o nakrklém starém dědkovi, který všechny nesnáší, zato miluje cedule se zákazy a stupidní sousedi mu kazí plán se zasebevraždit. Dokonalé podhoubí pro černou hořkou komedii říznutou občasným dojímáním. Něco jako krátký úvod do "Vzhůru do oblak," zato v celovečerní formě. Skvěle vybraní herci. Role nasraného dědy je přímo šitá na tělo Rolfu Lassgardovi a z těch vedlejších krom jeho sympatické manželky Idy Engvoll vyniká ještě Bahar Pars jako temperamentní nová sousedka. Moc se mi líbily vysvětlovací návštěvy do Oveho minulosti, velmi pěkná je zejména epizoda z jeho dětství s otcem (Viktor Baagoe jako sedmiletý Ove je k sežrání). Zbytečně to netlačí na pilu, člověk se dojme, ale ve zdravé míře a konec je rovněž v dost tradičním duchu. Můžu s klidným srdcem doporučit, je to něco jako "Is Anybody There?" ve švédském podání a bez kouzelnických triků. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (9)

  • Představiteli hlavní postavy Rolfu Lassgårdovi bylo na začátku natáčení stejně, jako postavě Ova, kterou hrál, tedy 59 let. (orkadimenza)
  • Ove (Rolf Lassgård) je nadšenec do automobilů Saab. Postupně vystřídá modely 92B, 96 V4, 95 V4, 99, 900 a 9000 CS. Podle filmu měl ještě objednaný nový model 9-5 Aero, ale nevlastní jej. Dle knižní předlohy jej nakonec nechtěl, protože auto již nebylo švédské, ale s velkým podílém dílů koncernu GM, který švédskou automobilku Saab tehdy vlastnil. Film se natáčel ve městě Tröllhattan, kde se Saaby vyráběly a dodnes tam stojí muzeum automobilky. Oveho přítel a soused Rune (Börje Lundberg) je naopak fanouškem druhé švédské automobilky Volvo, která má sídlo v Göteborgu, asi 70 kilometrů jižně od Tröllhattanu. Také on vystřídá několik modelů – 144, 245, 740 Estate, 940 a nakonec luxusní 960 Executive. Poté ale automobilku Volvo opustí a pořídí si německý roadster BMW Z3. Oveho noví sousedé vlastní Hyundai i30 Combi. (Martin_Happy)
  • Švédský knižní bestseller „Muž jménem Ove“ z roku 2012 je románovou prvotinou stockholmského spisovatele Fredrika Backmana, který se popularitě těší i jako blogger a sloupkař švédského deníku Metro. Jeho román o popudlivém starém muži se ve Švédsku prodal ve více než sedmi stech tisících výtiscích a práva na něj byla prodána do více než třiceti zemí. V českém překladu vyšel v roce 2014 v nakladatelství Host. (Zdroj: AČFK)

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama