Reklama

Reklama

VOD (1)

Skupina amerických vojáků na sklonku druhé světové války obsadí malý zámeček na hranici Francie s Belgií. Čekání na tvrdou srážku s německou armádou, jež tudy nejspíše brzy projde, je pro všechny nekonečně dlouhé. Velitel Abraham Falconer se zatím zamiluje do hraběnky, které zámek patří, jeho podřízený Beckman se snaží zachránit zdejší umělecká díla, poručík Amberjack se oddává milostným hrám v nevěstinci, seržant Rossi „zaskakuje“ v dílně i v manželském loži místního pekaře a také ostatní vojáci se baví, jak můžou… Komorní příběh, odhalující reakce jednotlivých osob na válku a její brutalitu, vznikl podle stejnojmenného románu Williama Eastlakea. Snímek natočil ikonický režisér americké kinematografie Sydney Pollack (Tři dny Kondora, Tootsie, Jeremiah Johnson, Koně se také střílejí), který kladl důraz na pronikavé herecké obsazení. Tvrdého majora Abrahama Falconera zde ztělesnil Burt Lancaster (Gepard, Půlnoční muž, Mojžíš), postavy esteticky založeného kapitána Beckmana se ujal Patrick O’Neal (Otázky a odpovědi, Přepadení v Pacifiku) a seržanta Rossiho hraje Peter Falk (známý ze seriálu Columbo). V dalších úlohách vystupují Astrid Heerenová (Případ Thomase Crowna), Bruce Dern (Velký Gatsby, Návrat domů) a Scott Wilson (Mladé pušky II, G. I. Jane). Mimo osobitého hereckého ztvárnění nelze opominout snový filmařský styl, který je kafkovsky porovnáván s neutěšenou realitou. Ať už se to týká absurdní zápletky, asociativního střihu symbolické síly či zdobného řešení výpravy. Výsledkem není klasický „válečný“ film, ale originální tragikomická studie psychologické povahy, jež vykresluje nepříčetnost válečného běsnění. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Mno - ruske T34 suplujici na zapadni fronte nemecke Tigery, to je tak trochu mimo ne? Ne uplne zdarila adaptace romanu me predpuberty. Ano, popis scen v bordelu byl pro me tehda opravdu fantasijne velmi podnecujici. Celou dobu mi tam vadil Colombo, protoze na toho se nedalo divat ani za mlada. To Burt si tam strihl opet tipickou kwrdackou roli, ktera mu vzdycky sedela a je celkem pochopitelne, ze pani hrabence se nohy rozeskocily temer sami od sebe. Ale stejne jako v knize je tento iilustrativni vzorek americke armady jenom bandou posuku - nejspis taky proto to soudruzi povolili vydat, abychom si o nich udelali obrazek - stejne jako Hlavu XXII. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film jako surrealistické pimprlové divadlo. 1) Kniha Castle Keep od Williama Eastlakea patří k mé oblíbené "intelektuální" literatuře z prostředí druhé světové války. Oceňuji duchaplné dialogy symbolizující absurditu situace. Podobné knihy jsou třeba podstatně ironičtější a veselejší Jak jsem vyhrál válku od Patricka Ryana anebo rozhovory z první světové války Mlčení plukovníka Brambla od André Mauroise._____ 2) Dílo představuje obvyklé nešvary zfilmované literatury. A tak sleduji postavy, které si pamatuji podle jmen, ale nepoznávám podle vzhledu ani chování, jak pronášejí důvěrně známé duchaplnosti, které z jejich úst znějí falešně a trapně. Jako když do nočního sex klubu plného mihotavých světýlek a nejrůznějšího vábení vtrhnou ráno uklizečky v doprovodu slunečního svitu a najednou se ukáže, že nic není, jak jste si mysleli. Film, který mi sebral výsadu vlastní fantasie, mi za ni nic neposkytl náhradou._____ 3) Stručně řečeno: z chytré knížky založené na kráse psaného slova filmaři onen spisovatelský génius loci vyjmou, aniž by ho nahradili filmovým viděním._____ 4) Nicméně hrad se mi moc líbil. Postavili ho z polystyrénu za milión dolarů v národním parku Kamenica, 45 km severně od Bělehradu. Scény z města se odehrávaly v městečku Novi Sad. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

V celom filme som sa nemohol chytiť nejakej zaujímavej , charakterovo silnej postavy. Nezachránil to ani "vojnový veterán" B. Lancaster. Pripadalo mi to ako hromada viac či menej zaujímavých príbehov, ale nikdy nie zaujímavých natoľko, aby ma to chytilo. Nerád to slovo používam , ale nudil som sa, bohužiaľ. Zopár akčných scén bolo zaujímavých, to ale hodnotenie v mojich očiach nedvihlo. 60%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Jsou tu nějaké zvířecí stopy. - Kanec? - Ne, Němec!" Absurdní černohumorná satira, která (bohužel) přechází v poslední fázi ve válečnou apokalypsu. Jednak ten přechod působí rušivě a necitlivě, druhak Sydney Pollack nikdy nebyl tvůrce bojových scén, tudíž závěrečná scéna dobývání/obrany hradu je jeden velký chaos. Na druhou stranu velmi potěší několik velmi zajímavých okamžiků z první poloviny (obojživelný VW Brouk, pekárna) a hvězdné herecké obsazení, kde je za největšího sympaťáka Peter Falk v úloze seržanta - pekaře. Knižní předlohu jsem nečetl, filmu dávám 65%. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to žel poněkud utahaná, absurdně podaná nadsázka, která vlastně nadsázkou není. Ale zkrátil bych ji. Navíc zde fungují jednotlivé scény, ale ne celek. Chápu tvůrce tou závěrečnou snahou nekonečného střílení a destrukce - oproti pohodičce, vtípkům a sarkasmu začátku filmu ten kontrast vyniká velmi. Ale při to sto prvém rozstříleném andělovi už jsem si říkal, ano, vím, ve válce mlčí múzy, válka je destrukce a ničí výtvory ducha, ale nestačilo mi to říct jen tak nějak v rozumné míře? Jinak je to válečný biják par excellence včetně nezapomenutelných scén jako tank v kostele nebo vůbec pád kostela, to zas natočené je to skvěle, muselo na to padnout hromada prachů. Ale málo platné, když nakonec místo poselství tak vehementně mi vnucovaného se mi nejvíc líbil jednoduchý postoj pekaře. ("Proč pečete, když jsem jdou Němci?" - "Protože nic jiného neumím a baví mě to." - "Proč neutečete?" - "Protože jsem tady doma.") A pak taky pobavily scény s VW. Dobrý komentář gudaulin. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (3)

  • Vo filme suplujú nemecké tanky Panther P V, podobne ako vo filme Oddiel 10 z Navarone, ruské T-34/85. Tvorcovia sa pravdepodobne inšpirovali použitím týchto tankov, keďže Nemci z dôvodu vynikajúcich bojových vlastností tohto tanku sa ho snažili odkopírovať. Druhým možným dôvodom asi bolo, že filmy boli natáčané v Juhoslávii a v ich armáde tieto stroje boli stále používané. (andykovac)
  • Ve filmu se objevují poválečné zbraně, například kulomet M60. (Marek06)
  • Když vojáci zatlačí auto Volkswagen do vody, tak následně vyplave na hladinu, i když má otevřené okno. (Marek06)

Reklama

Reklama