Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už pár dní přemýšlím, jestli Jiří Svoboda, sám v devadesátých letech v politice, dal do filmu ze sebe víc, anebo se snažil udržet si odstup. Snímek se také snaží dokázat, že podobnost se skutečností je náhodná a na druhé straně vypráví o kufřících s penězi, zobrazuje úporné státní zástupkyně krátkého hnědého střihu vlasů a v obsazení najdeme skutečného i bývalého senátora (Oberfalzer a Töpfer) a také Richarda Krajča, který se kdysi o veřejné věci dost zajímal, pak si dělal legraci z toho, že podporuje jednoho z největších dojičů kapitalismu a pak se stáhl do ústraní. To jsou paradoxy, přitom mu to hraje téměř ze všech nejlíp. Možná proto, že je Vysoká hra filmem a la Česko - vizuál v pohodě, hudba moderní, téma atraktivní, ale za ty banální fráze, co v druhé části z postav padaly, bych vykrákal za uši i scénáristu-začátečníka. To, jak lidé nahlíží na socialismus i současnost, nechám na, ehm, uvážení každého z vás, ale tenhle snímek se bohužel utopil v moři na první pohled sofistikovanějších příspěvků z Novinek.cz a očekávávaných konců. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Nepovedený pokus. Vynikající obsazení. Od Krajča, přes Donutila, Fingera, Jastrabana až po Vetchého. Celkem solidní hudební doprovod a šikovná kamera. Potenciál by to mělo, ale chtělo to investovat větší sumu peněz a udělat z toho minisérii tak na pět, šest dílů a všem hlavním postavám se podívat pořádně na zoubek a pod kůži. Takhle je to moc zkratkovité, někdy nelogické a náhodné, klouže to jen po povrchu a vzniklý chaos nezachrání nic a nikdo. Výsledkem je chaotický propletenec, kde "kope" každý s každým a proti každému a je to labyrint bez východu. Východ z toho mumraje nenašel ani pan Svoboda. Škoda, těšil jsem se. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o technickou stránku věci, může se Vysoká hra směle rovnat větším zahraničním produkcím, ke kterým se ostatně snaží přiblížit i po dalších stránkách. Pravda je, že na na západ od nás by to proložili nějakou výživnou akční scénou, kterou si ČT nemůže dovolit, ale budiž Svobodovi ke cti, že se celkem snadno dokázal obejít bez ní. Co se týče tématu, tak ani tady jsem neměl problém.Jasně, politický thriller s jediným spravedlivým policajtem a odvážnou novinářkou není žádnou novinkou, ale v našich luzích a hájích si nic podobného nevybavím. Zápletka s vyšetřováním předražené zakázky je super a když si člověk vybaví všechny kauzy za posledních x let, tak z toho občas mrazí. Je fakt, že místní chobotnice má z mého pohledu až moc chapadel a nedokážu se poddat pocitu, že zkorumpovaní jsou úplně všichni, ale v tomto případě účel světí prostředky. A nakonec si cením toho, že oba dva díly mají spád a vzdor obrovskému množství postav a zamotanému ději se tu člověk relativně snadno orientuje. A teď k negativům. Z mého pohledu musela zbýt ve střižně spousta odpadu. Řada sekvencí působí příliš zkratkovitě a role některých postav zůstávají nedořešeny. Kdyby se série natáhla alespoň o jeden díl, nebylo by to na škodu. Další problém jsem měl s některými charaktery. Podobně jako v Sametových vrazích i tady Svoboda vykreslil některé záporáky spíš jako karikatury a konkrétně -možná SPOILER- policejní prezident je tak zlý, až je to k smíchu. No a pak tu máme metafory, kterých je tu neskutečná halda a v podání některých učinkujících působí silně nepatřičně. V případě obsazení jsem se trochu obával Krajča. Jako zpěváka ho moc nemusím a jako herce ho moc neznám. Notabene jeho angažmá u Bureše mu také moc nepřidává. Ale policajta z protikorupčního vystřihnl s přehledem a potěšila i Anna Fixová, která by se mohla objevovat častěji. Za mě spokojenost a těším se, s čím přijde ČT příště. 80% ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Imaginární příběh, který vypráví, jak si mafiáni s politiky ruku v ruce rozkouskovali republiku. Do jaké míry je jen pomyslný, se každý můžeme přesvědčit dnes a denně. Trošku přestřelený mi teda přišlo, že u té policie, byli zkorumpovaní kromě státní zastupitelky a pár pěšáku naprosto všichni...Jinak snímek byl napínavý a měl spád, já byl spokojený. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý, smutný a obávám se, že bude ještě hůř. Držet hubu, držet krok a do ničeho se nesrat. Už začínám chápat, proč v určitém období naší slavné demokracie, poměrně dost policistů páchalo takové zvláštní sebevraždy. A o armádních zakázkách taky něco vím, ale raději nebudu pokračovat, abych neskončil jako Krajčo, který to zahrál parádně ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • „Tomáš Krása je vystudovaný právník, který ale nechce stát na této straně zákona, nechce vytahovat lidi ven z vězení, ale naopak by je tam raději zavíral. Proto jde k zvláštnímu útvaru u policie a snaží se odhalovat korupci někdy i trochu na vlastní pěst. Je to takový samorost a nemyslím si, že se to všem líbí. Sám nevím, jestli bych měl na takovou práci žaludek a taky odvahu, zvlášť když víte, že vám může jít o život,“ uvedl jeho představitel Richard Krajčo. (SONY_)

Reklama

Reklama