Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V dobrodružném snímku Pevnost Alamo se setkává Oscarem oceněný Billy Bob Thornton (Nejlepší převzatý scénář, Smrtící bumerang, 1996) s Dennisem Quaidem (Traffic) a Jasonem Patricem (Spáči). V tomto impozantním výpravném snímku spolu tvoří skvělý tým. Na jaře roku 1836 se ze všech sil snaží po 13 dní bránit malou texaskou pevnost. Má však méně než 200 obyčejných mužů šanci proti neuvěřitelné převaze tisíců vojáků vedených mexickým diktátorem? Tento příběh, založený na skutečné události, líčí odvážné volání po nezávislosti a hrdinský boj za svobodu! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Mrně si vzpomínám,kdy jsem se u historického filmu tak nudil.Nic proti Alamu ale vážně to potřebovalo malinko zkrátit,protože pořád se tu jenom povídalo a nic neřešilo (kdyby ty dialogy aspon za něco stály).Rozpočet se zde moc neprojevil ani na bitevních scénách,ale zase jsem se při nich nenudil.A tak jediný co mohu z tohoto snímku doporučit je výkon Billyho Bob Thortona,který byl prostě vynikající. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Letmé nastínění politické přetahované v Texasu a zúčastněných postav s jejich drobnými starostmi před neočekávaným příchodem tisícihlavé mexické armády připravilo půdu slušně, ovšem pak to šlo od desíti k pěti. Filmaři již během prvního útoku vytáhli vlastenecký prapor obdivného patosu do nesnesitelné výše, protože přece oslavují hrdiny, co "vytvořili národ". V jinak opravdových, neošizených kulisách se navíc hlavně nudně povídalo, mezi krátkými útoky nastávaly dlouhé (celodenní) pauzy. Epická finální bitva nicméně do toho umírání trochu, ehm, života vlila. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Toto stvárnenie z roku 2004 je filmoch z rokov 1960 a 1987 tretím, ktoré som videl. Spočiatku som mal pocit, že jediný rozdiel bude ako vždy len v podaní pre inú generáciu. Avšak mierne ma to prekvapilo, keďže to do seba zaradilo aj udalosti po dobytí pevnosti Alamo. Neúcta k Mexičanom generáciu po generácii zjavne narastá, no našťastie zaradili aj určitú sebakritiku, ktorá to aspoň vyvažuje. Opäť je to dlhý film, no technicky oproti predchodcom vylepšený, do asi najmenšej dĺžky toho vtesnali najviac lebo sa poučili a bezvýznamné dialógy sem nedávali, aj keď nebolo zas všetko úplne dobré. Problém je len akýsi prínos, akási silnejšia emócia, niečo čo vo filmoch po roku 2000 sa považuje ako znak modernej kvalitnej kinematografie, toto je proste len obyčajný historický film, ktorý prevyšujú aj mnohé staršie. Všetky tri diela, ktoré som o tejto udalosti videl sú si kvalitou podobné a bolo by obtiažne určiť ich presné poradie, ak si chce niekto pozrieť film o tejto udalosti, kľudne nech zvolí ktorýkoľvek, čím si človek zvolí novšie, tým mu dá širší rozhľad, čím staršie tým detailnejšie rozoberá bitku o Alamo. S týmto ako aj s ostatnými však veľmi spokojný nie som. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak nejdřív hodnocení a pak malý historický exkurz, protože jak koukám, vetšina lidí moc netuší, o co v tomhle filmu vlastně šlo. Film je složený ze dvou typů děje - bitev a nudy. Bitvy jsou fajn, dobře udělané (až na pár záběrů z výšky, kde je vidět, že někteří komparzisté se flákají, namísto aby bojovali), historicky věrné a zábavné. Jen v nich chybí taková ta brutalita, kterou skvěle ztvárnil třeba Mel Gibson ve Statečném srdci nebo Patriotovi. Co se týče nudy, tak ta je nudná. Bohužel je poměr bitev k nudě asi tak 1:5. - půlhodiny se kecá, jaké byly bitvy dřív a jaká bude tahle a pak je pár minut boje. Historická vsuvka: Bitva o Alamo je součástí texaské války o nezávislost (nebo revoluce, chcete-li). Odehrává se krátce poté, co Texasani vyhnali mexickou armádu a vyhlásili nezávislost, načež Mexičani vytáhli dobýt Texas zpět. Alamo v březnu 1836 po boji proti hrstce obránců dobyli (po 12 dnech a šílených ztrátách), ale nebylo jim to moc platné. O něco později je rozdrtil pozdější texaský prezident Sam Houston a tím ztratili Texas definitivně. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Potvrdilo se samozřejmě to, co jsem předpokládal - film se ani v nejmenším nevyrovná o 44 let staršímu originálu od Johna Waynea. A to naprosto ve všem. Začátek mě zaskočil jako nikdy jindy. Waynův film má téměř tři hodiny a přitom se zabývá skoro jen a pouze přípravou, životem v pevnosti a závěrečnou bitvou. Tento má nějakých 135 minut a první cca půlhodinu se absolutně nic nestalo. Herecké obsazení mi vyrazilo dech, bohužel v negativním slova smyslu. Billy Bob Thorton se coby Davy Crockett ještě jakž takž přežít nechal, ale udělat z Jima Bowieho nesympatického natvrdlého tuberáka a z plukovníka Travise cucáka, kterému možná včera zmizelo poslední akné, to už je příliš. A ani se nemusím zmiňovat o tom, že se do svých rolí absolutně nehodili. (spoiler) Tvůrci zřejmě ani neslyšeli o faktu, že Jim Bowie padl poslední a hrdinskou smrt plukovníka Travise se ani nepokusili zachytit na kameru. O Crockettovi ani nemluvím. Tvůrci museli dát notně na závěr vítěznou bitvu u San Jacinta - přece si nemůžou dovolit ukázat, že by dostali na frak, ne? Spousty rádoby znalců kritizuje Johna Waynea za přemíru vlastenectví a přitom jeho opus končí dobytím Alama. (konec spoileru) Ale abych pořád nenadával, najde se zde i pár kladů. Jedním z nich je postava generála Sama Houstona, skvěle zahraného Dennisem Quaidem, na kterého se v té staré verzi, pravda, trochu pozapomnělo. Druhým kladem jsou bitvy, které jsou natočeny poměrně realisticky a bez počítačových animací. Na závěr bych chtěl říct, že "Pevnost Alamo" není úplně špatný film. Má klady i zápory, ale těch druhých je bohužel více. Vy, kteří jste neviděli verzi od Johna Waynea, nemusíte brát na můj text zřetel a podívejte se. Určitě se vám to (alespoň některým) bude líbit a já se tomu nebudu divit. Ovšem vy, kteří jste viděli originál, pokud "Pevnost Alamo" neuvidíte, vůbec nic se nestane. 40%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Disney pôvodne plánoval vydanie filmu na Vianoce 2003, ovšem ku dňu vydania musel verejnosti oznámiť, že režisér John Lee Hancock ešte stále na filme pracuje. (Smok)
  • Natočenie finálnej bitky o pevnosť, ktorá v skutočnosti trvala cca 6 hodín a odohrala sa na svitaní 6. marca 1836, zabralo štábu mesiac. (Smok)

Reklama

Reklama