Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

Jordan 

všechny recenze uživatele

ani neviem, prečo dávam "iba" 3 * aj keď sú to asi tie najlepšie 3* aké som kedy dal. takéto filmy asi nie sú moja parketa, ale i napriek tomu musím uznať, že redford si naložil riadny kusisko na svoj chrbát a nakoniec mu to vyšlo, naozaj, klobúk dolu, pretože ja by som si za svoj režijný debut rozhodne nezvolil psychologickä rodinnú drámu, odvaha sa cení. rovnako sa cenia naozaj skvelé herecké výkony, čo je pre mňa druhým veľkým plusom tohto filmu - najviac hlavne mladučký timothy hutton, ktorý mal naozaj ťažkú úlohu a zahral to ako veľký pán herec, donald ako vždy skvelý a pre mňa príjemne prekvapivo v kladnej, dokonca hyperkladnej postave (potom si ale nechal narásť bradu a presedlal na záporákov:)) a matka - skvelá. a jedno poučenie - objímanie je veľmi dôležité !!! ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Calvin Jarrett žije 21 let ve šťastném vztahu se svou manželkou Beth. Alespoň si to myslí. Snaží se spravedlivě řešit konflikty mezi manželkou a synem Conradem, který trpí pocitem viny i za věci, které nespáchal. Postupně odhalovaná rodinná tragédie vysvětluje chování jednotlivých postav a je jisté, že vzájemné vztahy mezi nimi projdou (zejména díky psychiatrem uvolněným Conradovým emocím) velkým očistcem. Skvělý film. ()

Reklama

fallangell 

všechny recenze uživatele

Jeden velký domeček z karet, který bohužel již dávno spadl. Ústřední trojice si toho ovšem ještě nestihla všimnout a každý se topí ve své vlastní kaluži problému a předsudků, které se nakonec musí slít jedna do druhé a smíchat se. Výsledkem může být buď jedna velká, silnější skupina, nebo hotová chemická reakce. Obyčejní lidé nabízejí emotivní zážitek obou příkladů zároveň. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, co jsou tu někteří jedinci schopni psát. Pro mě je tento film jasně odpadová záležitost. Pokud se všechny filmy Robert Redforda nesou v tomto, nebo v podobném duchu, tak jako režisér prostě selhal, i když k němu jako herci určitý respekt v srdci nosím. Tenhle film je naprosto debilní a troufnu si říct, že to nebylo jen tím mimořádně ubohým slovenským dabingem, ve kterém jsem měl tu smůlu film zhlédnout a slyšet. Ač jsem se snažil sebevíc, tak 2x jsem během filmu prostě spánku neodolal. Samozřejmě, že jsem poté film přetáčel směrem vzad, abych náhodou o něco nepřišel, i když tedy vlastně nebylo ani o co přijít. Vysvětlení proč má film takhle vysoké hodnocení a takhle nízkou kvalitu je prosté a skrývá se v čísle označujícím počet hodnocení. Film je určen asi pro velmi uzoučkou skupinku diváků, do které rozhodně nezapadám. A chce se mi říct, že jsem za to i nekonečně rád. Tímto k vám vysílám obrovské varování, že tenhle film obyčejný rozhodně není. Je neobyčejně debilní, a kdo ho ještě neviděl a snad se na to chystá, by se měl předem připravit na nejhorší, protože to nejhorší skutečně příjde. Přijde brzy a až do konce filmu se ho nezbavíte. ODPAD!!!!! ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Něco bylo špatně. Nedokoukal jsem a po půlce dvouhodinového filmu to vypnul ve stavu hlubokého a extrémního znudění. Nemohu říct, že bych po té hodině vůbec věděl, o co tam šlo a je mi to už jedno. Herci hráli dobře a i to dobře vypadalo, ale Oscara za scénář a režii asi nepochopím. Dokoukávat nebo to rovnou celé opakovat už rozhodně nehodlám. Toť vše. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Filmový debut pro Timothy Huttona i Elizabeth McGovern. (D3VIL)
  • Mary Tyler Moore, nominovaná na Oscara za Nejlepší herečku v hlavní roli, odehrála ve filmu méně minut, než Timothy Hutton, vítěz mužské vedlejší role. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama