Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes jsou televizní soutěžní pořady přísně regulovány, ale vždy tomu tak nebylo. Film vypráví příběh o diskriminaci, úplatkářství a spiknutí v zákulisí nejpopulárnější vědomostní soutěže roku 1958... Oscarový režisér Robert Redford přichází s jedním z nejprovokativnějších a nejuznávanějších filmů všech dob. Ralph Fiennes a John Turturro hrají účastníky nejpopulárnější vědomostní soutěže, kteří bojují o obrovské sumy peněz a okamžitou slávu. Když se však objeví obvinění, že je pořad zmanipulovaný a soutěžící dostávají odpovědi na otázky předem, jde o mnohem víc než jen o hru. Hráči, producenti i samotná televizní společnost se náhle ocitají ve víru stupňujícího se skandálu. Navýsost zábavný film Otázky a odpovědi, založený na skutečných událostech, které šokovaly národ, byl filmovou akademií nominován na nejlepší snímek roku 1994. (Cinemax)

(více)

Recenze (102)

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborná retroatmosféra 50. rokov, chytľavý námet a k tomu, navyše, pred kamerou excelujú Ralph Fiennes a John Turturro. Štyri nominácie na oscara za najlepší film, réžiu, adaptovaný scenár a mužskú vedľajšiu rolu (Paul Scofield) ostali v mimoriadne silnej konkurencii (napr. Shawshank, Forrest Gump, Pulp Fiction) nepremenené a tržby boli takisto slabé. Aj napriek tomu za mňa najlepší Redfordov režijný počin, vďaka ktorému si budete veľmi dlho pamätať, kto sa stal oscarovým víťazom v roku 1955. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaná konverzačka, která přesně charakterizuje tvůrčí styl Roberta Redforda. Pomalé tempo, důkladně vykreslené charaktery a hutná, přesto však přehledná zápletka. Bohužel tempo bylo pro tentokrát pomalejší než by bylo zapotřebí a tak má člověk občas tendenci pomalounku polehounku sahat po ovládání od televize a přetočit některé méně divácky atraktivní sekvence. I tak je však nutné sdělit, že Redford ani jednou nešlápne vyloženě vedle, konec má šmrnc a pointu a to je přece to hlavní. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Popol a diamant fungovania nielen televíznej spoločnosti a jej sponzorov, ale aj celej spoločnosti založenej na rýchlej spotrebe, hromadeniu majetku, instantných dojmoch a pocitoch a pretvárky. 50. roky sú pre túto observáciu ako stvorené, keďže sa klasická spotrebná západná spoločnosť práve formovala, ale keďže sa Redford chopil látky o 40 rokov neskôr, tak môžete sledovať aj paralely s dobovou súčasnosťou a bezpochyby aj dnes, keď si film pozriete po štvrťstoročí. Skrátka ide o husto nadčasové umelecké dielo, ktorému (paradoxne bohužiaľ) nikdy nedôjde dych. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WE'LL FIND OUT IF THE UNSTUMPABLE HERBERT STEMPEL CAN BE STUMPED." -------------------------------------------- Robert Redford už vo svojich začiatkoch dokázal, že je nielen viac než vynikajúci herec, ale aj fantastický režisér. Všetko to začalo pôsobivým debutom – komornými Obyčajnými ľuďmi, o osem rokov neskôr bravúrnou Vojnou o fazuľové pole a o pár rôčikov na to prišla Quiz Show, kde je jeho réžia čistá radosť a harmonická balada, jemná ako maslo. Prvotriedne, fajnšmekrovské obsadenie (Ralph Fiennes / John Turturro / Christopher McDonald / Rob Morrow) je len čerešničkou na torte sviežeho príbehu zo zákulisia americkej televízie, korporátnych vplyvov a záujmov, produkcie klamstiev a lží, všetko na pozadí jednej zmanipulovanej quiz show. Skutočne kvalitka vo všetkých ohľadoch. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Je to show bussiness...to zazní na konci filmu..Je to zajímavá hra s lidskými myšlenkami, posuďte si sami, zdali by za to měli být lidé souzeni až opravdu u soudu či od společnosti celkově. Ten film má skvělou režii, mnoho myšlenek a na konci "zpackané" životy mnoha lidí...je to drama, které mě drželo napnutou po celou dobu filmu, chtěla jsem víc a víc a chtěla jsem zjistit co bylo v zákulisí dané soutěže..Soutěž si mě získala jako v tom filmu. Do toho krásná dvojice herců, popularita, vysoká sledovanost a touha mít víc a víc... ()

Galerie (63)

Zajímavosti (9)

  • Vůz Chrysler je typ 1958 Chrysler 300 D Two Door Convertible, základní cena ve své době byla kolem 6 tisíc amerických dolarů. (sator)
  • Žádná část podvodu nebyla v rozporu se zákonem a nikdo nešel do vězení. Jednotlivci byli stíháni za obstrukci spravedlnosti a křivou přísahu. To vedlo k masivním změnám v zákonech týkajících se soutěží. Většina kvízových show byla zrušena a tento žánr málem vyhynul. V 70. letech kvízy spíše nahradily hádanky a slovní hry. (Delock)

Reklama

Reklama