Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během pouhých pěti let Ted Bundy, jeden z nejobávanějších amerických masových vrahů, unesl a zavraždil stovky žen. Byl inteligentní, přítažlivý a měl charisma. Navždy změnil profil masových vrahů a právě proto je jeho příběh tak děsivý. Ted Bundy žil mezi námi a vraždil přímo před našima očima. Film byl natočen podle skutečných událostí a pokládá divákovi provokativní otázku: poznali bychom takového člověka? Vzbudil by v nás důvěru? (Intersonic)

(více)

Recenze (118)

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že tento film už zachází trochu do extrému. Svým způsobem se snaží ukázat do jak nepředstavitelných rozměrů může takové šílenství narůst. Bohužel všechny vnitřní rozepře jsou odstrkovány stranou a ve filmu se objeví až v cele smrti. Tím film dost trpí a svádí člověka brát ho jako bezduchou vyvražďovačku. Já však jako velice pozitivní beru znázornění dvojího života Teda Bundyho, který je oblíbený u všech lidí které zná. Jediná jeho milenka se mu dostane tak blízko, že by mohla vidět známky zvířete, ale přes svoji bezmeznou lásku je naprosto slepá. U člověka, který je takto inteligentní, a dá se říci upotřebitelný například jak sám řekl pro profilování vrahů, si myslím trest smrti není vhodným řešením. I kdyby posloužil pouze jako podklad pro psychologické výzkumy sociopatů, mohl by být přínosem. Problémem bylo, že po jeho smrti volali desítky a snad i stovky lidí. Všichni si přáli jeho smrt. Smrt je však velice snadné řešené, které člověku umožní úteci před výčitkami a zodpovědností za své činy. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Klasický postup týchto filmov je ukázať normálneho, priemerného, pre okolie sympatického alebo úplne nenápadného človiečika, a v prestrihoch na jeho brutálne činy klásť večnú otázku, ako a prečo tak slušný, usporiadaný, priemerný občan robil to čo robil. Z tohto pohľadu sú ale tieto spracovania jednotlivých "ikon" masových vrahov ako Bundy, Dahmer, Čikatilo ochudobnené o psychologické rozbory ich osobností, máloktorý film ide hlbšie a skúma ich detstvo, možné príčiny ich odklonu od normálu, dôvody ich konania. Týto "exoti spoločnosti" sú podľa mňa zaujímavejšie a faktograficky aj presnejšie spracovaní v seriály "Zrozeni k zabíjení?" http://www.csfd.cz/film/367911-zrozeni-k-zabijeni/ . Zo seriálu som videl Dahmera, a zanechalo to vo mne dosť odlišný (komplexnejší, hodnotnejší) dojem ako nízkorozpočtové filmy neznámych režisérov inšpirované životmi masových vrahov. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Konečně něco z té série o sériových vrazích, co se zbytečně nedrží při zdi. Ted Bundy je totiž sériový vrah a hlavně film o něm se vším všudy. Je tu něco o něm, něco o jeho bětech, nějaké to násilí, úchylnosti, erotika, krev, bolest, nějaká ta nekrofilie. A to všechno docela dobře pojaté a se skvělým představitelem hlavní titulní role. Ten se fakt povedl. Na rozdíl od Čikatila/Evilenka nebo Dahmera jsem si ho opravdu představoval jako vraha, ne jako herce (i když za to asi může fakt, že představitele obou zmiňovaných vrahů jsem viděl v jiných rolích). Nevím, nakolik se film drží věrně skutečnosti, ale jestli Ted opravdu takhle zmasil celý dům dívčího spolku, tak... A jako třešnička na dortu úchvatný Tom Savini. Já jsem velmi spokojen. ()

Woodstock 

všechny recenze uživatele

Podle některých lidí, kteří tohoto milého chlapce znali, to byl velmi sympatický a přátelský člověk. Mouše by neublížil. A tom to je. Přesto já osobně, ač jsem Teda nikdy nepoznal osobně, o něm kategoricky tvrdím jedno. Byl to zlý a nenávistný člověk. Známé biblické: "Podle skutků jejich poznáte je". ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

možno trošku neuvážene a nekriticky dávam 4 *, ale toto bol prekvapivo svižne, vtipne, zručne a originálne zrežírovaný film - v rade skutočných príbehov, navyše o masových vrahoch - ktorých je skutočne veľa, padne tento film, navyše o najznámejšom masovom maniakovi, naozaj ako príjemne vytŕčajúci z radu; mrazivý, miestami hororový, no s istým nadhľadom a odstupom natočený, takže miestami dokonca pôsobiaci ako čierna komédia - veľmi mrazivá, o to viac, ak si uvedomíte, že sú to skutočné udalosti, ale práve preto pozoruhodná (veď aj Fargo je čierna komédia o skutočných udalostiach a tam to je ešte brutálnejšie miestami). Veľmi milé prekvapenie. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Auto, které po celou dobu ve filmu řídí Ted Bundy (Michael Reilly Burke), je Volkswagen Brouk z roku 1968. Toto vozidlo opravdu používal i ve skutečnosti, pouze s drobným rozdílem. Filmový Brouk je křiklavě žlutý, zatímco jeho originál je spíš světle šedý. K vidění je v National Museum of Crime & Punishment (NMCP) ve Washingtonu. (Moena)
  • Další názvy tohoto filmu jsou Bundy a The Ted Bundy Story. (Chatterer)

Reklama

Reklama