Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (320)

silentname 

všechny recenze uživatele

Na úvod komentu asi poviem, že nečakajte od tohto filmu žiadne akčné fantasy, kde budeme mať poriadny súboj, kde sa dočkáme nejakej tej krvi. "The Green Knight" je skôr cesta jedného človeka, ktorý musí splniť skúšku svojej vlastnej odvahy. A mňa to bavilo skoro počas celého času. V úvode som bol trochu zmätený a tak trošku som mal pocit, že film sa celkom vlečie, no myslím si, že s príchodom "Zeleného rytiera" sa veci veľmi rýchlo začnú posúvať správnym smerom. Najväčšie plus, ktoré na tomto filme musím vyzdvihnúť je jeho vizuálna stránka. Absolútne nádherne vyzerajúci film, kde niektoré scénky skutočne berú dych. Okrem toho aj mnohé triky vyzerajú bravúrne. Ako napríklad časť, kde musí vytiahnuť z jazera "niečo dôležité" pre jednu ženu. A nie nepoviem, o čo pôjde. Záver je absolútne skvelý a keď som si trošku naštudoval aj kontext postavy Gawaina, tak dáva ešte oveľa väčší zmysel. Čo musím rovnako vyzdvihnúť je hudba vo filme. Excelentná a soundtrack by som mohol pokojne počúvať kedykoľvek. Dev Patel je tradične vynikajúci, no aj ostatní herci podávajú svoje role skvele. Alicia Vikander, Joel Edgerton, Sarita Choudhury, Sean Harris, Kate Dickie... a aj ostatní. Postavy sú zaujímavé, film neustále skvele mení svoju atmosféru a je super, že ani často neviem čo sa deje občas v skutočnosti a čo sa odohráva v hlave nášho protagonistu. Scénky, kde sa ocitne na zámku s Lordom (Edgerton) a Lady (Vikander) sú miestami celkom slušne creepy a dotvárajú skvelý obraz pre tento film. Proste absolútna filmová lahôdka, ktorú si na konci roka určite pripomeniem vo svojom výbere najlepších filmov. Hodnotenie: A ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Chcelo to byť temné, ale žiaľ akcie bolo pramálo. Raný stredovek ponúka mnoho možností na legendy a fantáziu, tu mi to však prišlo nevyužité. Mysterióznosť krížená s chabosťou príbehu. Túto povesť nepoznám, ale ak je to to natočené presne podľa predlohy, potom nechápem prečo si ľudia takýto príbeh vôbec ústne odovzdávali, veď je totálne nudný. Namiesto dvoch hodín to mohlo mať kľudne len jednu hodinu a stále by bol priestor na vystrihnutie scén. Je tu mnoho dialógov a kostolných chorálov, ktoré nudia namiesto toho, aby navnadili na to, čo sa bude diať ďalej. Oproti legende o Artušovi je toto tak 15 krát vylúhovaný čaj. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Dávám neutrální hodnocení a odcházím silně nespokojená. Film se mi hrozně špatně sledoval, nic jsem v něm nepochopila, nic se mě nedotklo. Půjdu si snad vygooglit "jméno filmu meaning" a myslet to smrtelně vážně, protože sama nevím. Mozku, wtf. Asi nejsem dostatečně na výši pro příběh o hrdinovi, který selže v každé výzvě (kromě snad jedné) a nakonec poslušně skloní hlavu, protože náplní jeho vlastního života je pro něj jen to, co si o něm myslí ostatní. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Těch 130 minut uteklo dřív než jsem se nadál - audiovizuální pochoutka, která mne do sebe dokázala vtáhnout nejen působivým formálním zpracování, jemuž dominuje vynalézavá kamera a nadmíru zdařilá hudba, ale i osobitým převyprávěním známé pověsti z artušovského cyklu, byť divák této látky neznalý bude nejspíš příběhem a zejména jeho poslední třetinou poněkud zmaten. Zvláštní zmínku si zaslouží solidní herecké výkony, především ten v hlavní roli. Obsazení úlohy sira Gawaina ve mne budilo jisté rozpaky, jakkoliv mám jeho představitele rád, ale jak se ukázalo, veškeré obavy byly zbytečné a Dev Patel se svého úkolu zhostil se ctí, přinejmenším takovou, jaká jeho postavě právem náleží. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lowery cílí v Middle English na high art. Tak moc se tomu snaží vtisknout charisma a tvář, až selhává v obojím (jedno herecké pojítko s Kurzelovým Macbethem jako by potměšile naznačovalo, že ne všichni takhle dopadnou). A teď k významu, který se v rámci autorské licence a společenské poptávky od básně ze 14. století mírně liší. Je to o cti a lidské dobrotě, které mají stát nad snahou zanechat odkaz? O odpoutání se od matky a postavení se na vlastní nohy v dospělosti? O konfliktu mezi člověkem a přírodou, který má i v rámci symboliky zelené barvy vždy jen jediného vítěze? O síle žen přebírajících vládu nad slabými muži (viz. scéna na konci titulků)? Ale kdepak, nehledejme za tím nic komplikovaného. To jen Zelený rytíř zatoužil po sličném sirovi z Artušova dvora a vlákal jej do sexuální pasti. V téhle trojfázové hře však získal jen polibek (a to ještě vlastní aktivitou), handjob mu byl z neznámých důvodů odepřen a jeho sázka na to, že Gawain podlehne hradní paní a on pak dojde ke slasti mezi mechem a kmeny cesmíny, nevyšla vůbec. Se nedivím, že pak musely padat hlavy. A teď mi to zkuste vyvrátit.. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)
  • Vypravěčský hlas na začátku filmu patří režiséru Davidu Lowerymu a jeho ženě Augustine Frizzell. (NiWi)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama