Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Silný americký protiválečný, ale možná ještě specifičtěji protiarmádní film. Antimilitarismus z něho doslova sálá. Joel Schumacher použil osvědčený přístup Stanley Kubricka a první půle jeho Olověné vesty, ale šel ještě dál tím, že chce vypovídat o vietnamském syndromu, ale celý příběh se odehrává ve výcvikovém táboře a končí ve chvíli, kdy jsou vojáci převeleni přímo do Vietnamu. Vietnam je pro tuto výpověď vůbec jen zástupný symbol - Tábor tygrů hovoří spíše o Američanech samých a o absurdnosti systému založeného na přehnaném militarismu. Bozz Colina Farrella je přirozený vůdce (nomen omen boss), který má ale vnitřní etický problém přijmout svou vůdcovskou roli právě v prostředí subordinace a armádní mašinérie. Nesdílí většinové ideály amerického patriotismu a válku chápe jako selhání a příležitost pro psychopatické jedince, střet s nimiž mu je také málem osudový. Střet lidského humanismu a perverze trochu připomíná Stoneovu Četu, Schumacher nevolí ale tak expresivní dějovou synopsi. Přesto natočil velmi silný film, který do mozaiky o podstatě konfliktu mezi USA a Vietnamem přináší další zajímavý střípek. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Drama vzdáleně připomínající Četu, což je možná jeho handicap, protože Četa to není. Nicméně postava Colin Farrella je sympatická, byť malinko neuvěřitelná a viditělně vykonstruovaná. Nicméně i tak je to nadmíru kvalitní film, který člověka jednak udržuje neustále v napětí, a jednak dává nehlédnout do zakulisí výcviku americké pěchoty, který je ve skutečnosti snad přece jen méně drsný, než se zde předvádí. ()

Reklama

aluna 

všechny recenze uživatele

Kleopatra má v tý šablonovitosti Bozze naprostou pravdu, ale přesto je mi ta šablona sakra sympatická. Já se ale jen divím, jak se mohlo lampasákům povýst, aby se normální (a tím myslím jak obyčejný, tak psychicky nenarušený) kluci chechtali při instruktáži mučení. Věřila bych, že nováčci, když přijde na boj, střílí nejdřív do vzduchu, jelikož nechtějí nikoho zabít...ale jen do okamžiku, než to koupí kámoš vedle. Mám ráda válečný filmy a paradoxně čím míň v nich je skutečný války, tím je mám radši. On už výcvikovej tábor o ní a o psychice postav totiž pěkně vypoví. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

U mě se tento film rozhodně neřadí na první pozici mezi Sumachrovými filmy, u mě stále vládnou volný pád, telefonní budka a 8mm. Stejnětak se to nemůže rovnat s olovenou vestou, ale naštěstí Tábor tygrů je brán ještě z trochu jiného úhlu než právě zmiňovaná Olověná vesta a to je jen dobře, hlavně nedochází k žádnýmu napodobování. Tábor tygrů stojí sám na vlastních nohou a na celkem originálním příběhu, sice mě až zas tak moc nezaujal, ale mezi filmy se zaměřením na výcvikový tábor se řadí mezi ty nejlepší. Největší hvězdou filmu je bezesporu Colin Farrell, zastiňuje všechny ostatní a to i když tam rozhodně nejsou do počtu a hrajou na hranici svých možností, ale Colin je prostě ještě lepší. Jedná se určitě o kvalitní film, ale nakonec jsem se neubránil pocit, že se nevyvaroval několika klišé ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Taková trochu slabší Četa. Ale když se povznesete nad to, že to prostě Stoneův superfilm není, můžete se užívat tu hutnou atmosféru, kde je jeden závislý na druhém a je vám jedno, že tady si ti kluci na válku jen hrají, a že nejde o reál. Colin Farrell je velmi kvalitní herec, pomalu, ale jistě se blíží k mé TOP 10 a imbecilita a byrokracie US Army tomu všemu dodává nádech autentična. Ještě musim vyzdvihnout kameru, která je uprostřed toho všeho pekla místo toho, aby se kochala vší tou nuzností někde z povzdálí. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Slovo "fuck" je ve filmu vysloveno dvěstě sedmdesát šestkrát. (Bakllazaan)
  • Brožovaná kniha, kterou Bozz čte na začátku filmu je "Johnny Got His Gun" od Doltona Trumbose. Jedná se o protiválečný román o mladíkovi, který v první světové válce přišel o obě ruce, obě nohy, zrak, sluch a řeč. Mimochodem též zfilmován samotným autorem knihy. (Bakllazaan)
  • Kniha D. Trumba vyšla i v Československu jako "Johny si vzal pušku" na konci 70. let. Byla dokonce natočena i jako TV inscenace v hlavních rolích s M. Peškem a P. Soukupem. (Robbi)

Reklama

Reklama