Reklama

Reklama

John Garrity (Gerard Butler) s manželkou Allison (Morena Baccarin) a malým synem Nathanem se vydávají na nebezpečnou cestu, aby našli útočiště, před obrovskou kometou rychle se blížící k Zemi. Uprostřed děsivých zpráv o tom, že města po celém světě jsou ničena úlomky komety, naši protagonisté bojují s rostoucí panikou a bezprávím, které je obklopuje. Budeme svědky zběsilého útěku do bezpečí. Podaří se jim najít poslední úkryt před globální apokalypsou a najít nový bezpečný domov? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 7

Recenze (403)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nic co by nadchlo ani nasralo, ale že jsem to zmeškal v kině mě nakonec netrápí. Pravda je, že film je takovej rozpolcenej. Na jednu stranu se většinu stopáže snaží působit co nejvíc civilně, ale mě příběh Butlera a jeho rodinky moc nevtáhnul. Finále filmu pak stejně vyzní jako klasický explozivní blockbuster a tak nevím proč tam těch katastrofických efektů a akce nemohli trochu přidat když prachy na to zjevně byly. Butler si podle mě od prvních dvou dílu Fallen série nevybírá úplně šťastný projekty a Waugh potvrzuje, že je průměrný režisér a podařený Trestanec byl u něj světlou výjimkou. Zkrátka průměrná žánrovka co neurazí, ale rychle vyšumí.50% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

No co k tomuhle až školometsky schématickému "blockbusteru" napsat... Dédy Buttler, který má manželské problémy se starou (pěkná brazilská běhna), se kterou má tak tuze roztomilého synáčka, až jsem se z něho několikrát pozvracel, překoná všechny překážky a vyřeší všechny postapo (vlastně preapo) situace a dostane svou rodinu do bezpečí. A na konci zacvrdlikají dva šukající ptáčci, což samozřejmě značí šťastný konec a začátek nového života pozemského. Tečka. K tomu několik otřesných dějových debilit (vede návrat pro inzulín), megatrapná pozitivní rasová diskriminace (černí rádi zachraňují bílé před jinými bílými), takže ze scénáristického hlediska kýčařský hnus par excellence, čistokrevné komerční hollywoodské svinstvo. Z kameramanského taktéž (ano, opět moje "oblíbená" poskakující ručka), takže zbývá ocenit jen vizuál... Ale když nad tím tak přemýšlím - opravdu chci dát třetí hvězdu jen za pár digitálních výbuchů, latinskou flundru a jeden záběr působivé islandské krajiny? Ne, nechci. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Není to sice na plný počet, ale dovolím si tu hodnocení trochu navýšit, protože jsem velký fanoušek katastrofických filmů, ale bohužel za posledních 30 let se jich povedlo na vysoké úrovni možná tak 5. O to víc vyčnívá tento počin, který je skvěle zahraný, má velmi reálný koncept a v některých chvílích umí zarazit do sedačky a přestože se tam najdou hluchá místa, tak ve mně zůstává dobrý pocit :) Takže ***** ()

classic 

všechny recenze uživatele

Grónsko” je vo všeobecnosti vnímané, ako skrátka ten "najväčší ostrov na svete" , no súčasne bude taktiež možno poskytovať i útočisko pre naše postavy, ktoré sa vskutku ocitnú v (na)ozaj veľmi nezávideniahodnej situácii, no háčik spočíva najmä v tom, či sa sem vôbec dostanú včas ? Totižto priamo do atmosféry Zeme sa rúti jeden z „malých” úlomkov kométy Clark, zhruba o veľkosti futbalového štadióna, ktorý by mal údajne dopadnúť do bezpečnej zóny  - Atlantického oceánu, a nemáme sa teraz trochu obávať následnej, minimálne aspoň 10-metrovej vlny tsunami ? Nie, to ani nemusíme, lebo prichádza ešte niečo oveľa horšie, než apokalypsa z Indonézie v roku 2004, pretože trajektória sa odklonila do strednej časti Floridy, a to konkrétne niekde do obývanej oblasti medzi Tampou a Orlandom, čo ináč spôsobilo nárazovú vlnu s dosahom až 2500 kilometrov, a to ani nehovoriac o katastrofálnych následkoch s tým spojenými, čiže protagonista a stavebný inžinier - John Allan Garrity, nachádzajúci sa zrovna okolo 730 km od "bodu epicentra" v atlantskej Georgii, by si teda v žiadnom prípade nemal odteraz myslieť, že má vari úplne po všetkých starostiach... ? To ani zďaleka nie, lebo chýry o živelnej pohrome dorazili nielen do všetkých amerických domácností, ale vzápätí sa všetci dozvedajú mimoriadne zlé vyhliadky do blízkej budúcnosti, že toto je v podstate len začiatok-konca, ktorý sa ani v najmenšom nedá porovnávať s Tunguskou udalosťou spred viac, ako sto dvanásť rokov...!? / Ďalej už nepoviem "ani mäkké f" , keďže som bol priamym svedkom - (nad)priemerného, katastrofického (veľko)filmu, na míle vzdialeného neuveriteľným pátosom Rolanda Emmericha a spol, i keď podotýkam, že svojim "Dňom potom," nebol príliš ďaleko vzdialený od reality. Síce profesionálneho kaskadéra, filmového herca, scenáristu a režiséra - Rica Romana Waugha, sotva považujem za priemerného tvorcu, ale s tým nepatrným rozdielom, že tentokrát sa mu našťastie podarilo nakrútiť viac, než slušný, "devastačný" snímok, v ktorom sa nielenže obstojne pracuje s vývojom medziľudských vzťahov, ale aj s líniou udalostí. Extra netlačí na pílu, čo je v celkový prospech veci, no zároveň ponúka i strhujúce zábery, ktoré mu namiešal samotný Sparlingov scenár, keď disponuje i niekoľkými lukratívnymi vychýtavkami, kedy vám asi nebude všetko jedno ? Trochu zamieša kartami, čo znamená asi to, že na čas rozdelí postavy, ktoré si musia nájsť k sebe cestu, inak skončia na psí tridsiatok. Škótskeho herca Gerarda Butlera v poslednom čase extra nevyhľadávam, no "Zelenou krajinou" určite trafil klinček po hlavičke, keď si vybral lepšiu rolu, než na aké býva zvyknutý. Na brazílsku (sympatickú) herečku Morenu Baccarinovú, bol vkusný pohľad, kedy sa snažila predviesť i patričné emócie, ktoré ju vďaka istým okolnostiam k tomu priam navádzali ! Mňa osobne film najviac bavil v 1/2 polovici, kde v tej druhej som (iba) horlivo očakával, ako sa to vlastne celé skončí...? ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) Nečekal jsem, že mi tento GREENLAND tak sedne. Sice mě trochu mrzí, že jsem to nemohl vidět v kině, ale už si pomalu zvykám na sledování z domova. Od režiséra Rica Romana Waugha jsem čekal o dost méně. Nicméně, tímto si u mě trochu napravil reputaci oproti loňskému Pádu anděla, který se prostě víceméně nepovedl. Tento rádoby katastrofický počin není extra typický z hlediska současných, obdobných záležitostí, které jsou přesyceny digitálními efekty a hromadou přeakčnělé akce. Greenland si jde svou cestou. Svým způsobem je to takové víc dospělé a seriózní. Kdo v tomto bude hledat víc akce, katastrofických scén, hlubšího vysvětlení proč k této přírodní katastrofě došlo, tak bude možná zklamán. Dále záleží na tom, jak divákovi přiroste k srdci hlavní, rodinné trio postav. Já se s oběma aspekty vypořádal parádně. Vítám, že zde není přehnaná akce, ale když už na ní dojde, jsem spokojen. Režisér krásně a přehledně nasnímal kamerou vše podstatné v akčních pasážích. Nejvíc se mi asi líbila ta scéna téměř ke konci, kdy autem ujíždějí před velkými úlomky komety. Zkrátka, je to taková menší verze „2012“. I ten konec tomu tak nějak odpovídá. Nejlepší byla pro mě asi ta tkzv rozjížděcí 40 minutovka, tam bylo napětí opravdu velké. Ta atmosféra, lidské chování, strkanice před bránou, kde vpouštěli pouze vyvolené s náramkem atd. Takže ty scény s hledáním inzulínem atd – to mě bavilo a byl jsem dost napnut. Hudba je celkem v pohodě. Butler to zvládl obstojně, stejně jako jeho filmová žena a syn. Víc k tomu asi dodávat nebudu. Chtěl jsem dát lepší 4*, ale bavilo mě to natolik, že jsem nemohl najít žádnou zásadní chybu. Těším se na další shlédnutí. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Jméno zlověstné komety Clarke vzniklo jako pocta pro spisovatele Arthura C. Clarka, autora románu „Kladivo Boží“ (1993, česky 1996), v němž je také obdobně zobrazen blížící se střet Země s asteroidem. Knihou se nechaly několik let po vydání inspirovat filmy Armageddon (1998) a Drtivý dopad (1998). (Stanislaus)

Související novinky

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

15.06.2021

Loňský katastrofický spektákl Greenland: Poslední úkryt měl kvůli zhoršující se pandemické situaci jen málokdo šanci nakonec vidět v kinech, ale nyní se zdá, že thriller o rodině hledající úkryt před… (více)

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Reklama

Reklama