Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Píše se 19. století. Dva fotbalisté, každý z opačného pólu společenského žebříčku, prožívají v práci i soukromí vzestupy a pády, které změní jak fotbal, tak celou Anglii. (Netflix)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Zdálo se to jako jakákoliv další show. Ale ono se ukázalo, že nebude tolik obyčejná. Zajímavá jednohubka, která nám popularizuje situace v kolébce fotbalu, který mimochodem už asi 12 nesleduji a nezajímá mě. A i tak jako pro laika jde o velmi příjemné pokoukání, které určitě není k zahození. Můžeme se setkat s postavami, které se postupně mění a formují zajímavý děj, který navíc ukazuje nepoměry ve staré dobré Anglii, kdy hold zde máme plebs, které by nemohli hrát fotbal. Takže i nějaké to sociálně politické drama v pozadí. To celé trochu kazí i sympatická hlavní postava, která se nejednou chová dost nesympaticky. Obzvláště když jedná naprosto nelogicky, aby poté zavařil ostatním postavám a poté to vypadalo, že se o ničem neví. To je dost trn v oku v této věci. Já jinak ale nemám co vytknout. Zpracování super, hudba příjemná, neznámé herecké výkony kvalitní. Nikdy jsem nebyl tak zklamaný ze zjištění, že se jedná o minisérii. A to jsem zarytý odpůrce pokračování dobrých seriálů prvních sérií. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po úvodnej sľubnej epizóde sme sa nakoniec dočkali príliš nepravdivych údajov (nespomina sa najvyššie víťazstvo v F.A.Cupe v poslednych kolách prave Darwenu v pomere 15-0, prvým "robotnickym" klubom čo vyhral trofej nebol Blackburn Rovers ale Blackburn Olympics (( iný tym, nikdy nemali spolu fuziu,Olympics zanikol po cca dekáde )) prvá hromadné výtžnosti fanúšikov sa odohrali až v roku 1885 v zapase Prestonu proti Queens Parku, prehra Old Etionians s Blackburnom nebola po predĺžení ale v riadnom hracom čase a so spomínanym Olympics, profesionalny hrači hrali oficiálne v FA Cupe až od sezony 1885 a seriál mapuje ročniky 1879-1881, Old Etionians spominaju v satni že obhajujú trofej ale prvykrát ju ziskali az v roku 1879, jedna zo žien spomina prihlasenych 149 klubov ale to bolo tiež az v neskorsich rokoch...a dalo by sa pokračovať). Takže chýb je neúrekom, romantická a odborárska časť v serialy nie je priliš zaujimavá a tak z mojej strany pretrvava sklamanie. Je dobré že podobný projekt vznikol ale možno by boli lepšie kratšie epizódy, ktore by sa viac venovali futbalu ako politike v pozadí. Avšak pre fanúšikov ostrovneho futbalu povinnosť a odporučam celkovo všetkym futbalovým priaznivcom. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Zrození moderního fotbalu a moderního fanouškovství. Pro konec 19. století mám slabost a proto se mi na minisérii The English Game velmi příjemně dívalo. Výborně zahrané, autenticky působící, emocionální (jsem si jist, že minimálně jedna dcera bude na konci slzet a projevovat respekt). Je pouze třeba si uvědomit dvě věci: 1) Tvůrci se rozhodli hovořit víc o společnosti (té doby), než o fotbalu samotném. Chtěli, aby hráči měli propracované příběhy a vztahy. Proto v seriálu o fotbalu sledujeme fotbal paradoxně docela málo (což je i trochu slabina - přál bych si fotbalu víc). 2) Asi nešlo zobrazit historii přesně tak, jak se odehrála. Určitě doporučuji přečíst si, co píše Trevor ve svých komentářích k jednotlivým epizodám. Rozumím jeho kritice, jsem ale přesvědčen, že pokud neměl být seriál roztahaný a víc roztroušený, bylo správné děj upravit. ■ Samostatná věc je, co ve svém komentáři kritizuje rikitiki - o násilném přidání ženské dějové linie. Asi má pravdu, ale nevadilo mi. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Originální název seriálu mě poněkud zmátl. Těšil jsem se na lov jelenů, případně dramatický a dobrodružný hon na divočáka, takže mě nemile překvapilo, že slovo game tentokrát reprezentuje fotbal. Jak bych kulantně popsal můj vztah k fotbalu? Asi tak, že je méně než vlažný. Nemám ho rád, protože nezastavitelní, rány snášející borci typu Ruuda van Nistelrooye už prakticky vymizeli, a oslavují se napomádovaní bojovníci o titul herec roku. Proto jsem už dlouhá léta nadšeným divákem ragby, které mě podobně zklamat nemůže. Seriál u mě měl tím pádem od počátku nedobře našlápnuto, ale slušně zvládnuté viktoriánské sociální drama mě nakonec vcelku bavilo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o fotbal, tak je to primárně o snaze klubů vzešlých s dělnického prostředí prosadit u asociace možnost nasazení profesionálů. Tomu se hlavouni pocházející z vyšších kruhů brání, protože fotbal považují za hru pro gentlemany a je jim jasné, že profesionalizací by jejich mužstva ztratila výsadní postavení. Nicméně i když se všechno točí kolem čutání do mičudy, není to jen o něm. Skoro bych řekl, že fotbal tu tvoří jen rámec. Tvůrci hodně sází na charaktery postav, které sice nejsou podrobeny nějaké hluboké psychologické studii, ale o to jsou uvěřitelnější a to i díky přirozeným projevům neokoukaných herců. Důraz je kladen i na sociální situaci, která s fotbalem souvisela už když byl v plenkách a protože na režisérské stoličce seděla žena, dojde i na postavení svobodných matek, na které společnost pohlížela skrze prsty. prostě a jednoduše se jedná o komplexní obrázek tehdejší doby se všemi strastmi a radostmi a jako takový funguje na výbornou. Dal jsem to na jeden zátah a kdyby těch dílů bylo jednou tolik, seděl bych u toho dál. 100% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (10)

  • Fergus "Fergie" Suter a James "Jimmy" Love nastúpili do Darwenu oddelene. Suter na rozdiel od seriálu prišiel ako druhý v roku 1878 a bol kamenárom, nie mlynárom (do Darwenu by neprišiel pracovať do mlyna). Jimmy Love sa nepripojil k Darwenu, aby bol plateným hráčom, ale v skutočnosti utiekol zo svojho domova v Glasgowe, keď naňho bol vydaný zatykač kvôli dlžobám. Neexistuje dôkaz, že by hral trvale v Blackburne, hoci v roku 1879 nastúpil za Rovers v priateľskom zápase proti Darwenu. Jeho futbalová kariéra sa skončila v roku 1880, nie však kvôli faulu, ale preto, že bol odvedený ku Kráľovskej námornej pechote. O tri roky neskôr zomrel na črevnú horúčku, počas nasadenia v Egypte. (joseee)
  • Zápasy zobrazené v seriáli pripomínajú víťazstvo Blackburnu Olympic v roku 1883. Zápasy Old Etonians a Blackburn Olympics vo štvrťfinále, semifinále a finále sú uvedené presne, okrem štvrťfinále Old Etonians, ktoré v skutočnosti hrali s Hendonom. Darwen je zobrazený ako vyradený zo súťaže klubom Derby St Luke's, ale Derby sa v skutočnosti zúčastnil FA Cupu až v sezóne 1884-85 a tieto dva tímy sa nikdy nestretli v súťažnom zápase. (joseee)
  • Opakujúcou sa dejovou líniou v seriáli je neúspech Arthura Kinnairda mať dieťa a následné dôsledky, ktoré to má najmä na jeho manželku, ktorá považuje výchovu detí za zmysel svojej existencie. V skutočnosti takéto problémy nemali, prvé dieťa sa im narodilo v roku 1876 (niekoľko rokov pred začiatkom seriálu) a v priebehu nasledujúceho štvrťstoročia sa im narodilo ďalších šesť detí. (joseee)

Reklama

Reklama