Reklama

Reklama

Nová baseballová sezóna začne v Durhamu poněkud nejistě. Nově najatý zadák Durhamských býků „Crash“ Davis (Kevin Costner) zbije mladého namyšleného nadhazovače „Nuka“ LaLooshe (Tim Robbins). V té chvíli přichází na scénu krásná a svůdná Annie Savoy (Susan Sarandon), která si každoročně vybírá jednoho hráče svého oblíbeného týmu a věnuje mu svou pozornost, přízeň i zkušenosti. Oba temperamentní spoluhráči na hřišti a rivalové mimo něj by tak měli v sezóně předvést nejvíce ze svých umů, aby odměně v tak smyslném podání učarovali. Ovšem Nuke nemá smysl fair play, což zkušeného a paličatého Crashe přivádí k šílenství. Nechte se pozvat do úžasné herecké společnosti, podávat se bude nenapodobitelný koktejl vášní, sportu a lásky! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto by mal byť ten správny kľúčtuzemských divákov k pochopeniu typických amerických športov. Nenásilný a dobre podaný príbeh 'dvornej dámy' jedného z nižších tímov americkej ligy. Viac originality, troška klišé, občas zdramatizované. Hlavné však je, že sa nehrá o nejakú vysnívanú trofej, či majstra sveta, čo športové filmy často krát zhadzuje z dobre navodeného dojmu. Našťastie filmu takmer vôbec neublížilo zromantizovanie, pretože to sa koná len poslednú polhodinku. 75%. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Durhamští Býci mají do nové sezóny dvě zajímavé posily. To je velký problém pro atraktivní baseballovou expertku Annie, která ze zásady během sezóny souloží vždy jen s jedním hráčem mužstva. Proto si musí vybrat mezi budoucí nadhazovačskou hvězdou MLB Ebbym a zkušenostmi ošlehaným catcherem Crashem. Crashovým jediným úkolem v týmu je přinutit Ebbyho (hráče s milionovou rukou a hlavou za pět centů), aby přestal při hře myslet. Jenže Ebby je jako každý správný polomozek přesvědčen o své genialitě, nic nechápe a proto je nutné, aby si vyzkoušel jaké to je, když na něj vlastní catcher bonzuje odpalovači soupeře. Taková je cena za to, když opičáka s podvazkovým pásem pod dresem napadne luxusní myšĺenka, že rytmus hry určuje hráč s nejlepším kontraktem. ()

Reklama

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Výborná oddechovka, ostatně o baseballu vůbec se dobré filmy točí až překvapivě často - a dobře se sledují. Robbins imituje mladého hřebečka, Costner starého mazáka a Sarandon něco mezi tím, ale bez ptáka v kalhotách :) Díky druholigovému prostředí máme možnost sledovat přenosy z menších stadionů, tudíž i ta atmosféra je poněkud přátelštější, uvolněnější, trochu bezstarostnější - a dle mého mnohem blíže "americkému snu" než snímky z prvoligového prostředí. 75% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč mi pořád říká: ptáku? Nejsem blbec. Mám Porsche." Tak to já asi blbec budu. Porsche totiž nemám a přestože mě baseball nudí, tak jsem s Durhamskými býky strávil na hřišti, v šatně, v hospodě i v posteli spoustu času. Mě totiž baví expertka Annie, bonzující mazák Crash a samozřejmě budoucí hvězda LaLoosh s milionovou rukou a mozkem za pěticentík. Ten byl prostě boží, když nadhazoval špatnou půlkou mozku, dýchal jako lávová ještěrka a pokoušel se pochopit Whitmana, podvazkovej pás, kvantovou fyziku nebo propojení varlat s chodidly v jedný čakře. Fakt nemám baseball rád, ale kdyby zavolali z Durhamu, že potřebujou novýho maskota, tak nafukuju člun a pádluju přes Atlantik. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Záludně nasazovat mezi první a druhou metou předčítání Walta Whitmana? To jsou metody postaršího baseballového trenažéru, který se snaží pozvednout výkonnost durhamských bejků z pivní ligy a už od první směny je celkem jasné, kdo nakonec s Joe Cockerem odpálí homerun.. Shelton přetavil své sportovní zkušenosti do několika humorných situací a i s romantickou linkou se na jasně dané hrací ploše zvládl vypořádat se ctí. Robbinsův nadhazovač Nuke trochu připomíná Laviho. Pokud použijeme eufemismus, i tady můžeme říct, že intelekt padl na oltář talentu.. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl v roce 2008 zařazen Americkým filmovým institutem v kategorii nejlepší sportovní film na 5. příčku. (TheDude)
  • Crash Davis (Kevin Costner) ve filmu odpaluje na obě strany (drží pálku jak napravo tak nalevo). (moznazitra)
  • Tim Robbins (Nuke) se v témže roce, kdy byly Durhamští Býci natočeni, stal reálným partnerem Susan Sarandon (Annie Savoy). Rok poté se jim narodil syn Jack. Pár spolu žil 23 let a až do rozchodu v roce 2009 byl považován za jeden z nejpevnějších vztahů v Hollywoodu. (Dizzy_eM)

Reklama

Reklama