Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bolek Polívka v hlavní roli Molièrovy komedie, v níž jde o peníze až v první řadě, inscenované v Městském divadle Brno. Příběh se odehrává v Paříži roku 1620 v domě sobeckého lakomce Harpagona. Hromadění peněz tvrdou lichvou i sebeodříkáním je Harpagonovou vášní a okázale projevovanou životní náplní. Peníze miluje více než svoje dobré jméno, čest i důstojnost. Majetek je pro něj více než jeho vlastní děti. Dceru Elišku plánuje provdat bez věna za stárnoucího boháče, syna Kleanta za majetnou vdovu – a sám si jako nevěstu vyhlédl krásnou mladou Marianu, bez ohledu na to, že je do ní zamilovaný právě jeho syn. Eliška zase přislíbila svoje srdce správci Valérovi, který se proto snaží vetřít do Harpagonovy přízně. O Valérově skutečném původu nikdo nemá ani tušení. A to je teprve začátek přetvářek, pokrytectví a manipulací, které se pod vlivem Harpagonova skrblictví v jeho rodině a mezi služebnictvem rozvíjí… Divadelní hra je stará přes tři a půl tisíce let, témata chorobné posedlosti penězi a kritika maloměšťáctví a pokrytectví jsou ale natolik univerzální, že je platná nadčasově. O její popularitě do dnešní doby svědčí i řada hereckých představitelů významných jmen, kteří se již v ústřední roli vystřídali. Bolek Polívka svojí komikou a herectvím rozpjatým v tragikomické roli od klaunství po verbální humor dodává inscenaci Městského divadla Brno nový rozměr. Inscenace zachovává dobovou scénu a kostýmy, a za využití nového moderního překladu, se dočkala aktualizace spíše výjimečně v několika jazykových obratech a v improvizovaných hereckých polohách Bolka Polívky. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vedle asi nejvíce slizkého Harpagona široko daleko, v měřítku divadelních prken, tedy zcela suverénního a celé představení pevně držícího Bolka, mě nejvíce bavila a překvapila Alena Antalová a také Michal Isteník (Eda z Mostu!) Velmi dobré vědět, že i dnes se lze v divadle dočkat kvalitního herectví, i když někteří potřebují ještě trochu dozrát, celkově velmi povedené. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dlouhodobá vysoká kvalita práce brněnského Městského divadla je znát i v tomto představení. Modernizační vložky, v tomto případě výrazně obohacující původní téměř 400 let starý text ("genetický zvratek") neznásilňují dobové včlenění dramatu; působí právě opačně svým invenčním uchopením. Boleslav Polívka je robustní hereckou osobností své generace schopnou uhrát na vysoké úrovni i charakterní role klasického repertoáru; sarkastický Moliérův jazyk navíc dokázal nejen vstřebat, ale i obohatit a rozvinout o osobité prvky své herecké metody; myslím, že nenadsazuji, když to takto hodnotím; důstojně navazuje na své velké generační herecké předchůdce Františka Filipovského a Miloše Kopeckého. To překrývá i fakt, že ne všechny herecké kreace mají zcela srovnatelnou úroveň. V každém případě patří České televizi poděkování za to, že uchovala tuto jevištní produkci i pro ty, kteří se do této brněnské divadelní scény nedostanou. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Harpagon je vděšná role a Bolek Polívka z ní vytěžil maximum. Navíc je celé představení prošpikováno spoustou drobných vtíků, které si patrně přidává zjevně se bavící ansámbl. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Hanba, nehanba Lakomca som nečítal, ani nevidel v divadle. Má to aj drobnú výhodu v tom, že nemudrujem, neanalyzujem, neporovnávam, iba sa bavím. A bavil som sa veľmi dobre, najmä zásluhou Bolka Polívku, u ktorého som sledoval, či je viac Bolkom alebo Harpagonom. Aby som iba nechválil, trošku mi prekážalo, že sa hercom nedarilo zadržiavať smiech, čo považujem za mierne neprofesionálne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Klasika sa nedá komentovať, len treba vzdať hold hereckému koncertu pána Polívku. Toto mu presne sadlo, presne ten štýl humoru, kam sa on hodí. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mělo to slabší momenty, ale celkově velmi zábavné, Bolek Polívka si Harpagona viditelně užíval, trocha improvizace ničemu neuškodila, působilo to mile brněnsky. Michal Isteník ve dvojroli bombovní, nástup Zdeňka Junáka skvělý a mě osobně velmi pobavila Alena Antalová, která byla okouzlující, zábavná, fantastická, rozbalila to parádně. Pěkné představení, díky za odvysílaný záznam. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Na Lakomce jsem se do Městského divadla chystal nedávno, jenže do toho vlezla korona. Tak jsem si mohl divadelní představení užít alespoň díky ČT ART, která ho vysílala. Bolek Polívka jako Harpagon určitě nezaostává za kolegy, kteří ho hráli v různých divadlech před ním - František Filipovský, Miloš Kopecký, Viktor Preiss. Každý dali Harpagonovi i něco ze sebe a Bolek taktéž. Ten si tam dokonce vesele improvizuje a narážkami na své kolegy nešetří, například když na scénu vstoupí Zdeněk Junák a začne říkat svůj text, tak ho Bolek zastaví se slovy : "Stop! Konečně herec! Dej si to ještě jednou Zdeněčku". Ne, že by ostatní hráli špatně, to ne, ale když tam Junák vlítne, tak je to fakt takovej uragán :). A takových vsuvek a Bolkových humorných slovních obratů (účelý a zátyl na paruce :D, atd.) je tam víc a rozhodně pobavily. Klasický text na Moliérovo téma doznal určitých moderních zásahů (zato vtipně podaných) a aktuálních prvků, podstata komedie však zůstala zachována a je neskutečné, jak tak staré téma má co říct v každé době a je pořád aktuální. Tohle představení se povedlo a až korona odezní, rád se na něj půjdu podívat naživo a nechám se unášet a kochat Bolkovou improvizací. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Polívkova one man show. 1) Vtipně aktualizované chvílemi až cimrmanovské dialogy spolu s příjemným ironickým odstupem Bolka Polévky (Harpagon) jsou asi hlavní rozdíl oproti předchozím více formálním inscenacím, ať už s FIlipovským, Preissem, Kopeckým anebo i filmové verzi s Funesem._____ 2) Hodná zaznamenání je i svěží režie a herci, kteří zbytečně Polévkovi nezaclánějí, ale naopak s ním dokáží chvílemi i držet krok. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Už kdysi jsem tu psala, že Bolek Polívka by byl skvělý Lakomec a taky že jo! Nejlepší! Konečně jsem to viděla! A bylo to určitě nejlepší divadlo, které jsem kdy viděla, samozřejmě když pominu návštěvy divadla s dcerami a posléze i vnučkami,které jsou pro mě památné pro "to okolo" a ani ne tak ne pro samotná představení. Viděla jsem totiž představení v Biskupském dvoře, což je nádherné a magické prostředí s výhledem na Petrov (pro nebrňáky - to jsou ty věže na desetikačce:-)). Co ale z toho už tak bezvadného divadla udělalo to nejlepší ever byl déšť, co se spustil o přestávce. Ta se tedy trochu protáhla, dokud déšť nezeslábnul a hrálo se dál. A pak přišel fakt slejvák. A oni to dohráli! S neuvěřitelnými improvizacemi, promočení, ale dělali si z toho srandu, perlili úplně všichni, kromě Bolka hlavně Michal Isteník. Moliére by měl radost a byl by na ně pyšný! Když pak dávali televizní záznam, bylo to fajn, ale proti tomu naživo to bylo suché - chyběl ten déšť:-) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct? Snad jen to, že naprosto nenapodobitelný Boleslav Polívka téhle Moliérově hořké komedii inscenované v Městském divadle Brno dodal punc jedinečnosti. Ale abych nebyla nespravedlivá, opravdu hodně se mi líbil i Michal Isteník, který Bolkovi skvěle sekundoval. Dokonce ani jindy mnou do značné míry opomíjená Alena Antalová se v roli pletichářské dohazovačky Frosiny nijak neztratila. Rozhodně byla radost na ni pohledět, jak rafinovaně Harpagonovi přizvukovala. (90%) ()

Anet21 

všechny recenze uživatele

⚪Ja skrátka a dobre to mixovanie klasiky a novodobého humoru nemusím, preto mi to nesadlo ani tu. Chápem, že v podobne starej predlohe už niektoré vtipy ,,zostarli" a publikum ich neocení v plnej miere, ale vkladať tam namiesto nich rôzne slovné hračky a moderný konverzačný humor, ja toho nie som zástancom. To by sme ich potom mohli začať vkladať aj do Shakespearea (čo sa vlastne aj istotne už niekedy stalo) a iných kanonických diel.⚪ Polívka fajn, aj keď som, paradoxne, čakala viac, jeho Harpagon nebol ten správne cholerický, energický pán, skôr taký flematicko-usadlý dedo, neviem, či to bola režisérova invencia či čo. Aj vedľajšie postavy celkom slabota, okrem Istebníka nezaujal nejak výrazne snáď nikto, čiže zatiaľ sa v rebríčku adaptácii na vrchole drží Preiss, a ak chceme tú energickú verziu, tka strelený Funes. U toho mám pocit, že toho Harpagona ani nemusel moc hrať. :D⚪ ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Manéže, kde je Bolek Polívka dávno za zenitem a nápady došly, jako Harpagon se představuje ve výborné formě. Užívá si se svými spoluhráči mnohé improvizace a očividně to všechny baví. Michal Isteník připomněl v jedné z nejlepších kreací scénu z Cimrmanovy pohádky s Jasoněm a Drsoněm, která byla snad ještě vtipnější. Pár hluchých míst tu bylo, ale odpouštím, bavil jsem se velice. ()

TaNya_ 

všechny recenze uživatele

I když je Bolek podle mě v Česku přeceňován, pořád je to alespoň v divadle dobrý herec. Harpagona si podal opravdu s humorem a grácií (obzvláště ve své šedé paruce :D). Moliérova klasika byla zpracovaná tak, že řekne něco všem dnešním divákům a častá improvizace odbourávala nejenom hlediště ale i herce. Skvěle jsem se bavila, snad se na to představení dostanu i naživo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Lakomec je bezpochyby jedna z nejlepších komedií minulosti jaká kdy vznikla. Miluju Lakomce. Už jsem viděl verzi s Milošem Kopeckým, toto je druhá. Slyšel jsem, že vůbec nejlepší je ta s V. Preissem. Lakomec v brněnském zpracování je bezpochyby výborný. Dokonce se dají odpustit i některé moderní výrazy. Ale nemůžu si pomoct, Boleslav Polívka - ač jinak výborný herec, nezapře v sobě kus šaškovství. Ve snaze pobavit za každou cenu se podle mě lehce předvádí a vymýšlí, čím víc by ještě pobavil a jaké jiné vtipy by ještě vymyslel. Není to vyloženě o přehrávání, protože Polívka je skvělý herec, ale nesedí mi ten způsob měnit Molièra až takovým způsobem. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Kvalitní divadelní představení. Boleslava Polívku miluju a stejně mám rád Pavla Zedníčka, kterého jsem měl štěstí vidět v "Lakomci" v říjnu 2019 v našem divadle. Představení bylo v předpremiéře a věnováno hercovým sedmdesátinám. Premiéra v Divadle Kalich 1. 11. 2019. Opět nádherné představení. Zde u Polívky exceluje Alena Antalová jako Frosina, ale Jana Švandová v novém nastudování jako dohazovačka stejně výborná. Záznamy divadelních představení je skvělá věc, navíc je jich v televizi málo, díky za ČT art, ale přece jenom ten pravý zážitek je na živo. Takových deset představení za rok stihnu, když přijedou hostovat pražská divadla, a určitě chvíle strávené v hledišti patří k těm nejhezčím v životě. ()

cimrman2. 

všechny recenze uživatele

Dnes večer se mi splnil sen, který vznikl po dočtení originálního Lakomce (31.5. 2023). Byla to haluz poslední dvě místa vůbec do 3. řady, takže jak by řekl Bolek špica jak sviňa. Obával jsem se že tuhle hru naživo už neuvidím ale povedlo se - jde se na to. Žádnou jinou inscenaci (Filipovský, Preiss) jsem neviděl avšak dovolím si tvrdit i na základě recenzí, že Bolek do této role zakomponoval humoru zcela nejvíce a konečně ode dne kdy jsem viděl Bolka v dědictví aneb Kurvahošigutntág k němu vzhlížím. Jeho roli Bohuše, komickou hantec-brněnštino-moravštinu smíchanou s best humorem, řečí těla, a prostě každý jeho krok hltám na 130%. Samotná hra je prošpikovaná nespočtem vtípků a Bolkových narážek na ostatní aktéry. Je neuvěřitelné jak 350 let stará hra jen "trošku" pozměněná dokáže mnohé dát i dnešnímu divákovi. Exceluje zde samozřejmě samotný Bolek avšak určitě bych neřekl, že se jedná o one man show fenomenální jsou zde také Frosina - Alena Antalová a kuchař/kočí/doktor - Michal Istenik. Best of divadlo v životě? ANO. Některé muzikály z MDB nezaostávají o Macochu ale tento Lakomec se mi do paměti vryje úplně nejhlouběji. Dovolím si přidat ještě nějaké další důvody mého nadšení. Představení jsem měl možnost zhlédnout na Biskupském dvoře pod Petrovem to místo je fakt špica. Bolkovo dogma - PRŠET NEBUDE se nenaplnilo. Ještě před první pauzou chalo a chcalo po 15 minutách vyčkávání se hra opět rozjela. Právě déšť přidal do hry možnost improvizace a že toho herci (hlavně Bolek) využili, nebo také venkovního prostředí - Co to je to za zvuk Frosino? To je šalina pane Harpagone. Čekání na dozvonění zvonů na petrově a mnohem víc. Za mě jak zde někteří píšou Bolek nepřehrává avšak balancuje na hraně Harpagon-a on sám přesně tak jak se mi to od něho líbí. Zkrátka Bolkovi sedla tato role jako hrnec na prdel (Plautus by mě možná za toto přirovnání pochválil) a já jsem nesmírně rád že jsem byl u toho. Hru jsem hltal až do poslední scény kdy přichází starý moudrý (konečně herec) Anselm - jedním slovem (potřetí) ŠPICA. Díky Moliérovi a ještě více díky Bolkovi Polívkovi za splnění snu. Ať žije Brno! ()

Reklama

Reklama