Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Duel by dle mého názoru rozhodně neměl být opomínán. Spielberg vytěžil z minima maximum a stvořil fantastické strhující dílo, které je důkazem jeho režijního mistrovství. Napjatá atmosféra a "hororový" náklaďák jsou bezesporu nejsilnější zbraně tohoto filmu, který je zářným příkladem poctivé napínavé filmařiny. 80% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Dlouho před tím, než Tarantino přišel se svým grindhouse béčkem Death Proof se odehrál na jedné americké dálnici duel mezi zlověstně prastarou a zrezavělou cisternou a osobákem - tak trochu jak od Stephena Kinga, ale ve skutečnosti od Stevena Spielberga. A už i na tomto konceptuálně omezeném a komorním projektu prokázal budoucí mistr režisér svůj talent pro soustředěné a pevně uchopené vedení příběhu, skvělou práci s kompozicí scén, důmyslné a atmosférické užití detailů a celků a budování napětí. Nikdy bych neřekl, že se dá znepokojivé, a hlavně nepříjemně otravné a neodbytné monstrum vytvořit i z něčeho tak "obyčejného" jako je náklaďák (scéna vyčkávajícího predátora v tunelu by se klidně neztratila mezi mnoha ikonickými momenty jiných kultovních filmů). A zároveň přes určitou jasnou absurditu námětu film ani na chvíli nepůsobil jako nějaká hloupá parodie, naopak měl možná až (v rámci své jednoduchosti) překvapivě velký společenský přesah se svým komentářem k měnící se Americe, střetu starého s novým, zániku tradiční (a/nebo toxické) mužnosti. Škoda jen, že úplně poslední část duelu před vyvrcholením se začala trochu táhnout, jakoby došel trochu dech a na pár místech přece jen trochu haprovala logika... asi jako když ti v tropickém horku nefunguje chlazení. Poslední scény filmu ale toho vrcholu znovu dosáhly krásně výstižným ukončením celé metafory. 7,7/10 ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Spielberg to má po celých 90 minut jasně ve svých rukou. Atmosféra automobilového nahánění v některých momentech překračuje hranice standardního thrilleru a koketuje s téměř až hororovým fellingem, k čemuž si mistr dopomáhá jednoduše vedenou kamerou, dobrým střihem jak obrazu, tak i zvukových efektů a v neposlední řadě minimalistickou výpravou v podobě odlehlé dálnice v nekonečné pouštní scenérii a démonickým náklaďákem, který pronásleduje hlavního hrdinu. Bohužel Dennis Weaver v hlavní roli postrádá jakékoliv charisma, tudíž se mu nemůže dostat ani kapky divácké empatie, kterou navíc likvidují jeho příšerně ukňourané vnitřní monology. Tenhle nedostatek, společně s diskutabilní bezdějovostí (kterou však Spielberg zručně maskuje formou), způsobuje, že se mé hodnocení zasekává těsně pod vrcholem. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Štefanov filmovo-televízny, «objektívny» debut sa sústredí predovšetkým na štúdiu vzťahov na cestách, môže byť i na diaľniciach, a to najmä v takom význame, že si človek (šofér) nikdy nenavyberá, koho vari stretne počas dlhej jazdy, kto mu nebodaj skríži automobilovú púť, počas ktorej bude tak neuveriteľne zdeptaný, až to akosi ani nie je úplne v poriadku. Obchodný cestujúci-David Mann raz obišiel nákladiak s neznámym vodičom, že odvtedy sa ho nemohol len tak striasť, zbaviť sa, ba naopak, neustále ho mal v pätách, čoraz intenzívnejšie ho začal šikanovať a terorizovať, až mu čochvíľa pôjde aj o holý život, kedy sa porušujú všetky pravidlá cestnej premávky. Z inkognito jedinca za volantom nákladného auta sa vykľuje absolútne nebezpečný, zákerný psychopat, ktorému jednak ani raz nie je poriadne vidieť do ksichtu, a to je na tom vôbec to najzaujímavejšie, že vskutku ani netušíme, s kým máme vlastne čo dočinenia... ? Čiže z tohto poznatku srší voľajaký nenapodobiteľný strach spojený s úzkosťou, ktorá nemá konca kraja. Začína sa nekonečná hra mačky s myšou, alebo-kto z koho ? _ Sám pán Spielberg sa inšpiroval ‹u majstra napätia a hrôzy› , Alfreda Hitchocka, pričom hudobný motív z legendárneho Psycha som v Dueli započul viac-krát ! Je to spracované v typickom štýle „hitchcocoviek” len s tým nepatrným rozdielom, že takmer vždy NA KOLESÁCH, čím našťastie neubudol žiadny filmový adrenalín, ktorého má na rozdávanie, napríklad, sekvencia z reštiky, či s telefónnou búdkou obkolesenou jedovatými štrkáčmi, má perfektnú dynamiku a spád ! Inak je to taktiež i bezchybne nasnímané a veľmi špičkovo zostrihané, aj ozvučené, i zahrané fúzkatým Dennisom Weaverom ! V tomto prvom profesionálnom režisérskom vystúpení už režisér značí, kadiaľ sa treba nabudúce vydať, aby opäť v Čeľustiach zúžitkoval formu, ktorá ho tak baví, t. j. » STRES z NEZNÁMEHO « PS: Nebyť jednej drobnej chybičky krásy, spočívajúcej v tom, že obidvaja len tak, na margo, precválali okolo strážcu zákona, pričom psychoš ho priamo ohrozil na živote, a on sa za ním neunúval ani rozbehnúť, zapnúť húkačku, čiže tento menší preklep mu nemôžem absolútne odpustiť, tak isto ako i celému filmu, a preto som sa skrátka rozhodol jednu hviezdičku ubrať, čo je škoda, pretože by snímok obdržal číre maximum, aspoň, keby toho chlpatého prešiel, zmasakroval, to by bol ešte väčší Góóól !!! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skvelý žánrový film za minimum peňazí. Typický príklad pre filmové školy na prednášku budovanie napätia vo filme. Vodič je tu podobne neviditeľnou hrozbou, ako neskôr legendárny žralok Bruce. Scenár nie je ale nič extra a vyvrcholenie filmu ničím neprekvapí. Prepracovanejší scenár by ale bol iba na škodu veci, Spielberg sa iba zaúčal v onom zmienenom budovaní napätia. Toľko na jeho obhajobu, ak by tu niekomu chýbal priestor na hlbšie premýšlanie. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Ve své biografii Steven Spielberg přiznal, že film je analogií jeho dětství. Byl slabý, bázlivý, samotářský a měl strach ze silnějších, kteří ho občas i ztloukli. (sator)
  • Bar Chuck´s Café, ve kterém se Mann (Dennis Weaver) ve filmu zastavil, existoval pod jiným názvem ještě 40 let po natočení filmu. (Cherish)
  • Carey Loftin, v titulcích uveden jako Cary, měl na starost koordinaci kaskadérů. (Robbi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama