Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

První půlka této (přliš) dlouhé rodinné ságy je velice slušná, má náboj a člověka zaujme (rasismus, jistý machismus mužské populace, nenávist mezi Bickem a Jettem atd.). Pak ale začnou hlavní postavy stárnout, šířit moudra, nadhled, potírat rasovou nerovnost (nebo se o to alespoň "don cijotsky" snažit) a film začne působit jako poučka morálky v podání drsných ale férových synů a dcer Texasu...70% ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Poslední Deanův film, co jsem ještě neviděl a zároveň jeho nejslabší. Ovšem, to nic nevypovídá o Jamesově výkonu. Právě naopak, ve svém posledním díle ukázal, že umí hrát víc než jen rozhárané emaře a roli stárnoucího ubohého miliardáře zvládl skvěle. Snad to ani nejde, aby nepřipomněl Lea, když hrál v Letci Howarda Hughese. Jako snímek je ovšem Obr spíš nepovedený. Možná je to tím, že tyhle roztáhlé ságy moc nedávám, ale spíš se přikláním k názoru, že režisér nedokázal udržet stabilní dějovou linku napříč lety, které ve filmu od začátku do konce uběhly. Zvlášť v druhé půlce, kde jsou časové skoky mezi scénami větší, připomínaly zobrazované momenty jen ilustrační záběry z rodinného fotoalba. Nebyl tam žádný konflikt, nebyl tam smysl a nebyl tam delší dobu ani James Dean :) ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Výpravný western s Oscarem za režii a dalšími devíti oscarovými nominacemi - a pro mne velké zklamání, alespoň za poslední dvě třetiny filmu. Až příliš mi tahle přeceňovaná dobytkářská sága z Texasu připomínala americké seriály z milionářského prostředí. Až příliš rozmáchlé vyprávění osudů jedné v podstatě šedivě nudné rodiny. Až příliš mnoho klišé - dobytek či ropa, černý nebo bílý, s penězi či bez,... A kam se podělo dobrodružství, zápletka, hrdinství, věci tak typické pro každý pořádný western? Jistě - jsou zde (bohužel v mizerných maskách) Liz Taylorová, Rock Hudson a James Dean - ale jejich výkony mi tak nějak ke spokojenosti nestačily. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=kMG_ipol-MI ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pěkný film o nepěkných věcech. Tak jako degenerují bohaté rody, tak i sám film se rozplývá do sebe sama. Neudrží ho Edna Ferberová, Ivan Moffat, ani Elizabeth Taylorová či James Dean. To, co v něm můžeme vidět jako kritiku zaslepené touhy po zisku a uznání, je jen ubohoučké upozornění, že sice není všechno úplně v pořádku, ale skoro všechno ano; stačí jen dobrá vůle a pár drobných kosmetických úprav. Zatrvrzelá "ságovistost" sice zvyšuje napětí mezi generacemi, ale různé motivy a prostředky nemění hlavní cíl a smysl života: někam to dopracovat. Jakpak si vedou Benedicti teď? Benedictus, qui venit… Tedy: film nadprůměrný, ale nic víc. Celý děj, přes pestré ale nedůležité odbočky, překrývá vztah Lesilie a Bicka, zpočátku názorově pevného Texasana. Leslie (její náhledy nejsou podstatné, musí jen být antagonistické) jej však od počátku znejisťuje, až ho dostane na kolena, tedy na záda. Teprve tehdy (jak sama vesele doznává v závěru filmu) považuje svoje (jejich) manželství za naplněné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľkolepému, nákladnému, hereckými hviezdami zaplnenému a do seriálovej dĺžky natiahnutému filmu plnému klišé, amerického chlapáctva, patriotizmu a rasizmu som bol nútený pri opakovanom zhliadnutí jednu hviezdičku ubrať. Určite je to nadpriemerný film, ale keď si iba namátkou spomeniem na Veľkú zem, Pod kopytami stád, či Ako bol dobytý Západ, tak zasa nejaké zreteľahodné rozdiely medzi nimi nevidím. Páčilo sa mi, že dialógy rešpektovali úroveň rančerov a ropákov a dodávali tak príbehu punc vierohodnosti aspoň v tomto. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • V scéne, keď sa Bick (Rock Hudson) v posteli rozpráva s Lesley (Elizabeth Taylor) o deťoch, číta si noviny, na zadnej strane ktorých je jasne vidieť slávny americký pravidelne vychádzajúci komiksový strip "Mutt & Jeff". (Madsbender)
  • Aby mohol hrať scény s Jettom vo vyššom veku, James Dean si čiastočne ostrihal vlasy a prefarbil ich na šedo. (Šuplík)

Reklama

Reklama