Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (501)

lamps 

všechny recenze uživatele

Myšlenkové vyznění je sice jaksi jalové a nepřekvapivé, ale formální provedení takřka nemá chybu. Tohle je ostatně vyprávění o střetu skvěle vyprofilovaných postav, kariérních zájmů a životních hodnot s nápadným půvabem buržoazie, přičemž se kašle na vrstevnaté vedlejší linie a do živého se tne natolik zaujatě a uvěřitelně, že to na silný divácký zážitek bohatě stačí. Wall Street je epicentrem života, v němž se Stone a Richardson pohybují jako dravé šelmy, a jeho králem je pronikavě charismatická bestie Michael Douglas - on a Sheen si zaslouží superlativa, na rozdíl od Daryl Hannah, kterou bych poslal hrát maximálně travesti show. 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Burziáni a chamtivost. Prachy a "demokracie." Nablýskanost a proletariát. Pobyčejná poctivost a křečci s neustále křečovitějšími arumenty, jen aby si moghli omluvit vlastní bezohlednost. Hutnost i přes ta osmdesátá léta. Vážné téma. A není nad to, když člověk porazí protivníka jeho vlastní zbraní. A hlavně starší, dobrý, kvalitní Oliver Stone. ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film ze světa velkých peněz se skvělým Charlie Sheenem a sympaťákem Douglesem. Dougles je jeden z nejsympatičtějších padouchů jaké jsem měl možnost zatím vidět. Oliver Stone dokonalé vykreslil místo, které mě uchvacuje už několik let a na které se nikdy nedostanu. Nesmírně se těším na druhý dil se Shiou. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že možnou inspirací tohoto filmu mohl být - mimo jiné - i legendární Londonův román BÍLÝ DEN. Finanční trhy jsou často ve veřejném prostoru prezentovány jako abstraktum jakoby odtržené od prostoru a času; ve skutečnosti se však jedná o nadmíru čipernou a nikdy nezahálející komunitu obklopenou servisní vrstvou, jejíž životní styl a jeho úskalí jsou námětem Stoneova filmu. Že i Američané mají vynikající herce a že hollywoodské hvězdy musejí něco umět, je známé; potíží jsou však filmové látky často kontaminované zlomky poetik tzv. lehkých literárních žánrů. Prvky "happyendového pohledu" nese i tento film; nejsou však ani zdaleka rozhodující pro jeho celkové vyznění. Mimoto stojí za upozornění i neméně zasvěcený Stoneův pohled do světa odborů a odborářského života; opravdu existuje a uchovává si relativně značný vliv např. při amerických prezidentských volbách. Pomineme-li některé nejasnosti v závěru filmu (byl usvědčen i Gecco?; bude hlavní hrdina odsouzen nebo mu bude k dobru započtena jeho spolupráce s vyšetřovateli a žalobou?), jedná se o ojedinělý tvůrčí čin. Čin, který je zasvěceným průhledem do jinak neprůhledného světa, jenž se - pomineme-li stoupající "koeficient virtuality" kasínového kapitalismu - ve svých podstatných znacích příliš nezměnil. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Expozícia krušných newyorských ulíc obklopených do neba týčiacimi sa mrakodrapmi, úprimné obnaženie chamtivosti južnej strany Manhattanu a súčasne istým spôsobom óda pre Wall Street s letmou odbočkou na piatu Avenue a East Side, plus Hamptons (ktoré vizualizovať v tomto tematickom zameraní v snímke z 80. rokov je predbehnutie času). Vzostup a pád. Nenásytnosť a zrada. Moc a opojnosť papierikov s obrázkami mŕtvych prezidentov. A zároveň v príznačnom kontraste s moralitou a morálnosťou bežného života. Úvaha nad tým, koľko stojí sen a aká je vlastne jeho skutočná cena. Úvaha o tom, či naozaj stojí za to. Spísaná pod taktovkou famózneho rozprávača toho času – Olivera Stonea. Ten tu priam až fascinujúco dokonalo zachytil esenciu bankovníctva a oboch strán amerického sna. Možno preto je ešte stále aj po 40 rokoch neporazeným kráľom "finančných" filmov. Archetyp excesu osemdesiatok. Wall Street je silne dobovo štylizovaný, interiéry sú v súlade s exteriérmi a sú ako mesto samotné – (dnes už) starodávne opulentné, luxusné svojim vlastným spôsobom. Zlato a mramor, drevo a Mariani stoličky. A čo som vždy najviac ľúbil na práci Michaela Manna – snímanie exteriérov z interiérov – tu Stone spolu s Richardsonom privádza do ešte väčších obrátok a rovno si dovolím tvrdiť, že aj najpôsobivejšie v kinematografii vôbec. Takúto silnú a osobitú NYC štylizáciu som naposledy videl asi jedine len v prvej sérii Black Monday. Scény "Greed is Good" a "Money Never Sleeps" sú dnes už pevne zapísané v análoch popkultúry, rovnako ako sa ťažko dá nájsť ten správny superlatív pre opísanie výkonu Michaela Douglasa, ktorého postava Gordona Gekka sa stala synonymom chamtivosti (v reálnych výkladových slovníkoch). V obsadení kvalitou nezaostáva ani Holbrook, Terence Stamp a obaja Sheenovci. Hudobný podkres Stewarta Copelanda mi prináša nostalgiu, ale najmä komfort a pokoj, no zároveň nezahmlieva realitu toho, aký drahokam a kus výstavnej filmárčiny tento počin je. Zamiloval som sa do neho ako malý pred vyše dekádou a milujem ho doteraz. Vďaka Wall Street som začal milovať filmy predtým, než som vôbec vedel, že chcem filmy milovať. "The main thing about money, Bud... it makes you do things you don't wanna do..." ♪♫ (komplet galéria: x / x / x) (x / x / x) (x / x / x / x / x) (x / x) (∞2009-2013) (23.6.2013) (8.9.2013) (2014) (2016) (2.3.2017) (27.9.2017) (31.10.2017) (26/27.8.2020) (20.1.2023) (12.3.2023) ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Charlie Sheen o sobě v souvislosti s filmem prohlásil: “To, co jsem při natáčením dělal, mi pomohlo najít spojitost mezi mým populárním já a mezi mým obyčejným já.“ (popos)
  • Malé cameo si ve filmu zahrál i režisér Oliver Stone, a to malou roličku telefonujícího obchodníka z akciemi. (Terva)
  • Oliver Stone dal na výběr Charliemu Sheenovi, kdo by měl hrát jeho otce. Charlie si (z herců Martina Sheena a Jacka Lemmona vybral právě svého otce Martina. Stone dal později Lemmonovi roli ve filmu JFK (1991). (viperblade)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama