Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (501)

novoten 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že Stoneova fungující moralita měla daleko větší dopad v době svého vzniku a že za těch dvacet let až příliš zestárla. Nedá se jí ale upřít atmosféra, protože režisér diváka aktivně vtáhne do zpoceného a nervozního prostředí makléřů, a to i přesto, že se nijak neobtěžuje s vysvětlováním či aspoň naznačováním jeho pravidel. Hlavní slabinou je scénář, který jen trochu zběhlý divák lehce prohlédne už na začátku a vývoj postav i zápletky mu nedá příliš velkou práci. Naopak silnou stránkou je hlavní herecká dvojka. To, že válí oscarově úlisný Douglas není překvapením, ale odhodlaný Charlie Sheen, jehož postava nasadila tempo přímo ďábelské, to je kreace vpravdě dechberoucí. Životní pravdy v tomhle filmu najdete, ale je jen na každém z diváků, aby posoudil, jestli je chce dostat tak jasně naservírované. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Wall street je jeden z asi desiatich filmov, ktoré som videl ešte v detstve a natrvalo mi uviazli v pamäti. Aj po 20tich rokoch si pamätám jednotlivé scény, niektoré dialógy, odvíjanie deja, jeho rozuzlenie a jeho myšlienku. Samozrejme som ho videl ešte neskôr, ale všetko som si pamätal. Stone je síce čiernobiely, ale keď ide o nejaké obzvlášť závažné posolstvo, je to samozrejme absolútne legitímne. Gekkov je stále viac, poctivých Foxov asi stále menej. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Stoneova režije je výtečně dynamická a sugestivní, jako téměř vždy. Avšak pro diváka, který se zrovna nevyžívá v ekonomice to může být dost často jeden velký zmatek. Stone se s divákem nepáře. Žádné vysvětlivky či pomocná vodítka. Tohle všechno však nic nemění na faktu, že Michael Douglas zahrál svojí roli skutečně brilantně a neménně dobrý byl Charlie Sheen. Prosluněné záběry na panorama New Yorku - pastva pro oči a atraktivní prostředí boháčů zaujme prakticky každého. Stone si vybírá zajímavé příběhy a ještě zajímavěji je zpracovává. Wall Street není jeho nejlepší film, ale je jako již tradičně na velice solidní úrovni. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet, ktorý sa musel dosť ťažko vymýšľať tak, aby to ľudí zaujalo.A v tom je ten najväčší problém, povedal by som.Wall Street je látka, ktorá nie úplne každého zaujme.Zo začiatku som s tým mal aj ja problémy, ale čím minúty na DVDčku pribúdali tým viac ma to začalo zaujímať.Asi tak od polky filmu.Vtedy to už fakt vyzeralo zaujímavé a prostredníctvom dobrých hercov (Sheen, Douglas) som sa dokázal dostať do toho deja.Ale keď som sa už do toho dostal, prišiel aj koniec, takže moc ten film moje hodnotenie nezdvihol.Film je to dobrý, má dobrý scenár a ešte lepších hercov ide len o to, koho dokáže zaujať tento žáner. 70% - 3* ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Víc jsem si užíval snaživého Sheena než protežovaného Douglase, který se dle mého ani moc snažit nemusel (ta role je pro něj jako stvořená). Víc jsem si užíval řemeslnou stránku filmu (našláplá režie, výborná kamera Roberta Richardsona) než jeho morální ponaučení a "poselství" (burziáni jsou jen chamtivé svině, které "nic nevytváří"). Většinou Stoneovi skočím na špek skoro úplně, u Wall Street se tomu tak stalo jen z hlediska filmařského a hereckého, ne myšlenkového. 80 % ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Při natáčení filmu Četa (1986) vytáhl Oliver Stone uprostřed filipínské džungle ubrousek a několika větami si na něj napsal závazek, že Charlie Sheen bude hrát ve Wall Street. Charlie ubrousek také podepsal. (popos)
  • Jako námět Stoneovi posloužil skutečný příběh jeho přítele z New Yorku, který vydělával miliony, žil nad poměry, ale postupem času začal dělat chyby a jedna taková ho stála všechno. (Venkovan)
  • Malé cameo si ve filmu zahrál i režisér Oliver Stone, a to malou roličku telefonujícího obchodníka z akciemi. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno