Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojej TOP 5 českých filmov. Václav Vorlíček v 70. rokoch dokazoval, že patrí k špičke českej režisérskej elity. Podobne ako Tri Oriešky pre Popolušku aj tento film sa vyznačuje pompéznou výpravou, skvelými kostýmami, nezabudnuteľnou hudbou, nenásilným a príjemným humorom, sympatickými hereckými výkonmi, svižnou réžiou, krásnym záverom a dokonca aj skvelými trikmi. U mňa jednoznačne 100%, film môjho detstva vďaka ktorému tak veľmi v súčasnosti milujem Harryho Pottera. Skrátka magický čarodejnícky svet ma fascinoval už od detstva a tento film tomu výrazne dopomohol. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vorlíčkova klasika nezestárne pravděpodobně nikdy a to zcela zaslouženě, protože to množství originálních nápadů a nezapomenutelných scén na jeden metr pásky je skutečně obrovské, vše navíc za přispění skvělých speciálních efektů, kde obzvlášť vynikaly zlaté ručičky a vynalézavost. V hlavní roli fest krásná Petra Černocká a proti ní skvělý spratek Jan Kraus a co vedlejší role, to hvězda českého nebe. Šílenou Kolumbovu ctitelku Helenu Růžičkovou asi netřeba připomínat. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček v Dívce na koštěti předvedl neskonale výborný cit pro umné načasování obrazu a hudby, čemuž i vydatně pomohla titulní píseň od Petry Černocké. To, že Vorlíčkovým trademarkem je jistá dávka bláznivost, jsem si již zvykl, ale zde jí bylo přesně o něco víc, než bylo vhodné. Jinak herci včetně filmového světa byly doslova kouzelní... ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka o čarodějnici Saxaně, jež se dostala do lidského světa a svádí zde napínavý (a také milostný) příběh. Skvělí herci v menších rolích, ať už V. Menšík, H. Růžičková či S. Zázvorková, stejně tak hlavní představitelka Petra Černocká a její láska Jan Hrušínský. Nezapomenutelné scény (hlavně díky J. Krausovi), příjemná hudba, zábava, jednoduchost - to jsou hlavní klady tohoto povedeného československého filmu, který vám nevadí vidět ani napopáté... 90 % ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Kouzelnické peripetie ve scénáři, vypiplané triky a výprava, hezoučká Černocká v punkových šatečkách, to ano; ze všeho ostatního je strašně cítit normalizační zatuchlina. Je to smutný pohled, když velikáni typu Libíčka přihrávají v drobných štěcích toporným panákům s lepším kádrovým profilem; je přímo děsné koukat, jak se rodí otravně stereotypní vyobrazení učitelského stavu, opakované v českých filmech a seriálech pořád dokola následujících dvacet let; v záporných postavách zhýralých pásků poslouchajících z magneťáku imperialistickou hudbu pomalu vystrkuje růžky duch majora Zemana. A vůbec nejhůř po těle je jednomu ze závěrečné proměny Saxany – divné holky v divných hadrech v Saxanu – spořádanou členku socialistické společnosti. Jako klukovi mi kouzla, náznak erotična a lehce křečovitý humor bohatě stačily ke štěstí; moje děti už mají onačejší vkus a je to tak dobře. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (70)

  • Poté, co přinesou mladou čarodějnici v pytli do bytu, jsou vidět stíny. Nemůžou jít od okna, protože by měly stejný směr. Nejpravděpodobnější verzí je, že byla scéna natáčena v ateliéru a osvětlovač byl nepozorný. (Duoscop)
  • Hermína Franková o svojej poviedke po 50 rokoch povedala: "Než som písala rozprávanie o Dievčine na metle, chodilo vtedy po uliciach plno dievčat v takých nadrchaných, rozstrapatených účesoch. Hovorila som si, že by to mohli byť pekné čarodejnice. Časom sa dostavili úvahy, ako by sa na svet taká čarodejnica dostala, čo by si tu počala a podobné. Ale záujem o čarodejnice a čarovanie mal ešte iný dôvod. Vtedy sa totiž všade vypĺňali dotazníky, ktoré pátrali po pôvode každého človeka. Ak bol pôvod buržoázny, bolo to pre dotyčného nemilé. Všade! V škole, na úradoch, snáď len do nemocnice sa taký mohol dostať bez problémov. Mala som veľa buržoáznych kamarátok, a tak ma raz napadlo, aké by bolo krásne mať pôvod, aký by nikto nepredpokladal, preto by ho nemohol vopchať do nejakého dotazníka. Pôvod čarodejný. A vôbec, po všetkých tých knihách a filmoch o socialistických brigádach som mala chuť písať niečo, čo nemá vôbec nič spoločné s vtedajším režimom." (Raccoon.city)
  • Když se Saxana (Petra Černocká) vrátí pro Lexikon kouzel a musí pak znovu vyslovit zaklínadlo, aby se mohla vrátit do světa lidí, měla by se správně resetovat lhůta na získání babského ucha, což se však nestane. (jlumos)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama