Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Má oblíbená pohádka s excelujícím Rodenem jakožto čarodějem Skeletonem. Ohnivák je sice hnusně vycpaný a princ Afro(n) zapomene Zlatohříváka vrátit, ale co už. ----------- Pták Ohnivák má ode mně snad až nezaslouženě vysoké hodnocení z jednoho důvodu, a není to jen nostalgie: když jsem na tom byl v kině, byl jsem už ve věku, kdy mě pohádky dost přestávaly zajímat a doslova jsem si vychutnával tu lehce hororovou atmosféru a úžasného Rodena, kterého jsem si díky tomuto filmu (i když jsem viděl i jeho lepší věci) strašně oblíbil. A přestože tomuhle filmu chybí vážně dost a Vorlíček se zrovna nepředřel, mám pro něj velkou slabost... A přestože Soukup nepatří k mým oblíbencům, zde se mu podařilo napsat poměrně slušnou dramatickou hudbu. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Hodně stupidní a obecně nepovedená pohádka. Vůbec nevím, proč se jmenuje "Pták Ohnivák", když samotný pták Ohnivák ve filmu nemá skoro žádný účel, je to v podstatě velmi dobrý příklad takzvaného "macguffinu", předmět, bez něhož by se neuskutečnil děj filmu, ale zároveň je úplně zbytečný a zaměnitelný čímkoli jiným. Děj sám o sobě není ničím působivý, postavy nejsou ničím zajímavé, všechny mají jednu definující vlastnost a tím jejich charkterizace končí. Herecké výkony ale byly fajn, Karel Roden byl bez pochyby ze všech nejlepší. Hudba byla většinou nevýrazná a orchestrální, v jedné scéně se ale změnila v jakousi jazzovou směsku, která úplně zničila napětí zmíněné scény. Počítačové bleskové efekty nebyly špatné, jenom nechápu jak se v jedné scéně odrážely od kamenných stěn, tak blesky nefungují. 2/10 ()

Reklama

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ pohádky, která našim dětem nemůže nic říct. Temná atmosféra, ne moc kvalitní triky. Nevím. Sice kvalitní obsazení slibuje velké dílo, ale pro mě tedy určitě není. Takto si já pohádku rozhodně nepředstavuju. T. Ruland je sice hezká princezna, ale myslím, že českých hereček máme hezčích spoustu. K. Roden sice tradičně herecké kolegy převyšuje, tady to ale stejně nemá váhu. Ne, opravdu ne. Jestli někdy budu mít děti, tohle od nich budu držet pořádně daleko... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Prolnutí dvou komerci blízkých přístupů, z nichž jako tvořivější se projevil přes některá klopýtnutí ten český, dopadlo, jak dopadlo. Nezvládnuté filmové triky, děj, místy připomínající výslech na právu útrpném, nevyrovnané herecké výkony (nesporná osobnost, jakou je Marián Labuda, náhle nemá co hrát), natahovaná kaše, co se mění ve žvýkací gumu bez začátku i konce, to jsou hlavní svízele ambiciózně pojatého projektu, do nějž vstoupila řada vynikajících českých jmen. Ne vždy musí německé peníze znamenat povznesení, až příliš často koprodukce tohoto druhu končí v pomyslné škarpě. Rozporuplný dojem z pohádky, která se pokusila propojit grimmovské a erbenovské prvky a náměty, doplatil na prvoplánově požadovanou diváckou úspěšnost. Místo očekávané kvality jsme tak konfrontováni s neduživým polotovarem, sloužícím poprávu jako příklad toho, jak se k osvědčenému, nosnému pohádkovému tématu přistupovat nemá. Bohužel. ()

Wishkah odpad!

všechny recenze uživatele

Toho bohdá nebude, abych já někdy tuhle "pohádku" svým dětem pustil. To raději chytnu televizi a ve stylu Cheva Cheliose ji rozkopu na kousky. Nejhorší možná ukázka koprodukční pohádky, se snahou tomu vtisknout jakýsi punc fantasy podívané pro nejmenší. Pro nejmenší to není protože je to temné a strašidelné a dokážu si živě představit, kolik bylo v Česku promočených prostěradel po vysílání téhle pohádky, a pro dospělé už vůbec, protože je to infantilní. Absolutně se vytratila síla klasických českých pohádek ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Pohádka se natáčela na moravském hradě Pernštejn. (Monika22)
  • Zajímavé je, že když se Skeleton (Karel Roden) dozví, že jeden z jeho hlídacích psů uprchl, usilovně ho hledá kouzelným zrcadlem, ovšem když se dozví, že po obloze na létajícím Zlatohřívákovi letí zachránit princeznu Afron (Manou Lubowski) a Otmar (Ondřej Brousek), nevěnuje tomu téměř žádnou pozornost. (Nick321)

Reklama

Reklama