Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oslňující filmový debut slavného Claude Rainse, jež bravurně ztělesnil tajemného lékaře, kterému se podařilo objevit sérum neviditelnosti. Maskován bandáží a černými brýlemi, Rains přijíždí na Anglický venkov, aby utajil svůj ohromující objev. Stejné sérum, které mu umožnilo stát se neviditelným, v něm vzbuzuje nutkání páchat čím dál tím strašlivější zločiny. Mistr hororů James Whale natočil podle románu H.G. Wellse film, který dalece předběhl svou dobu a dodnes zůstává nezapomenutelným milníkem světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"The whole world's my hiding place!" Neviditelný muž má tu smůlu, že Universal vyprodukoval ve své zlaté monster éře i lepší snímky, byť nikdy s nimi o tolik neposunul technologický pokrok (zajímavé, že ve stejném roce vznikl i původní King Kong a tak je možná právě rok 1933 nejzásadnějším letopočtem na poli speciálních efektů). Griffinovi filmové peripetie s (ne)výhodami neviditelnosti jsou výbornou záležitostí s vražedným tempem (i na dnešní poměry) a nepochopitelnou Whalovou slabostí pro vřeštidlo Uno O´Connor. Jenže místy jako by se Whale až příliš opájel tím, že vrší efekt na efekt a zapomíná tak trochu na film samotný. Čímž, bohužel, rovněž předběhl svou dobu. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No, šel jsem do toho spíše z povinnosti a kvůli dlouhotrvajícímu pocitu, že bych měl mít nakoukánu i starší žánrovou klasiku, ale teď mohu říct, že nebyl důvod se takto starému filmu vyhýbat. Je to krátké, zábavné a s velkou historickou hodnotou. Občas hodně naivní (kdyby ho v té stodole rovnou propíchli vidlema, mohli si ušetřit ty manévry :-D), ale to jsou třeba i filmy o třicet a více let mladší. Takže určitě spokojenost a velké překvapení, že mě to skutečně bavilo. ()

Reklama

Quen11 

všechny recenze uživatele

Výborný výkon Clauda Rainsa, aj keď bol vlastne celý čas neviditeľný, jeho hlas bol nezameniteľný. Čo sa týka efektov neveril som vlastným očiam, na ten rok je to fakt nadčasová záležitosť. Atmosférou to na Whalových Frankensteinov nemá, zato som sa narozdiel od nich necítil, že pozerám tak starý film, tento scenár by sa kľudne uchytil aj v dnešnej produkcii. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Klasický horor o rozpoutání velkého zla objevenými nadpřirozenými sílami a úzkostlivému boji proti tomuto zlu ukrývá v tomto téměř stoletém provedení až neuvěřitelně nadčasovou působivost. Pokud pominu nesnesitelně teatrální výkon herecké představitelky hospodyně v první polovině, nenapadá mě jediný další aspekt, v čemž by tohle zpracování mrazivého, hrůzyplného příběhu s ponurou černobílou atmosférou a nádherně jednoduchými triky mohlo působit vyčpěle. Neviditelný muž v režii Jamese Whala pro mě nezestárl, spíše nadále v rámci žánru potvrzuje, že největší hrůzu a strach často dokáže v člověku vyvolávat právě takové zlo, které zůstává zahalené tajemstvím, či přímo neviditelné... [90%] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu H. G. Wellse a musím říct, že není co vytknout. Hlavní myšlenku knihy si film dokázal udržet a na svou dobu představuje skvělou atmosféru i triky. Nemám v oblibě sledování starých amerických filmů, ale kdyby všechny byly takto kvalitní, nebyl bych vůbec proti. Právě když opomenu dobu vzniku tak jde o skvělý film, který s odstupem let ztratil trochu ze svého lesku. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Efektu neviditelnosti bylo dosaženo složitým maskujícím procesem, kvůli němuž musel být Claude Rains (Dr. Jack Griffin) celý zahalen do černé, těsně přiléhající sametové kombinézy. Točilo se na černém pozadí a záběry se kombinovaly se záběry prázdné scény, takže ve výsledku bylo vidět jen oblečení bez herce. (Pavlínka9)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Hvězda Hill House se zneviditelní

Hvězda Hill House se zneviditelní

13.07.2019

Herec Oliver Jackson-Cohen (The Haunting of Hill House, Drákula) získal hlavní roli v chystaném remaku hororové klasiky Neviditelný muž z roku 1933. Snímek chystá režisér Leigh Whannell (Insidious 3:… (více)

Remake Neviditelného muže shání posily

Remake Neviditelného muže shání posily

13.03.2019

Studio Universal ještě před pár lety plánovalo po vzoru Marvelu a DC Comics své vlastní propojené univerzum. Nikoliv komiksové, ale hororové. Jenže prvním snímkem tzv. Dark Universe se stala Mumie s… (více)

Reklama

Reklama