Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Spracovanie jedného z najzáhadnejších prípadov ruskej histórie zobrali do rúk samotní vlastenci, a je to patrične cítiť. “Pěreval Daytlova” v mnohých filmárskych aspektoch pripomína “Chernobyl”. A to najmä z pohľadu atmosféry, no najmä postupného prezentovania faktov okolo rôznych teórií, prečo partia okolo Ďatlova dopadla tak, ako dopadla. Mnohí laici si myslia, že išlo “čisto” o UFO, no skupinka vyšetrovateľov daného prípadu, pracovala s viacerými, ďaleko reálnejšími verziami úmrtí, no a tie sú v tomto kurevsky vydarenom seriáli dokonale podané tak, aby divák pochopil, aké náročné bolo viesť samotné vyšetrovanie, respektíve prečo je samotný prípad dodnes “zahalený” rúškom tajomstva. Divák by mal ale vedieť, že žáner horor je tu vyslovene okrajovým doplnkom, pričom seriál je rozhodne viac mysteriózny než krvavý či strašidelný zároveň. Veľmi solídna vec, pričom až záver (hádam asi aj) ponúka najrelevantnejšie vysvetlenie, čo sa vlastne počas danej expedície udialo. Medzi štyri-5. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších seriálov, čo som videl. Takto nejak by vyzerala hommage ruskej kinematografii 50 rokov keby sa David Fincher zavrel na 5 rokov do súkromného kina a púšťal si staré ruské filmy. Perfektne vystavané v dvoch formálne odlišných dejových líniách. Podlínia s vojnou má ukázať na to, že Rusi si proste budú vždy až do sebazničenia navzájom pomáhať, a že spolu s chybnými rozhodnutiami presne táto ich črta stála za skazou Ďatlovovej výpravy. 10/10 ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Z mé strany stoprocentní záležitost. Uralská retro krimi zmrzlina, vhodná zejména do aktuálních veder,  ochucená mystériem, napětím, parádními válečnými flashbacky, které obvykle kladně nekvituji, tady mi padly přesně, to samé platí o všelijakých filtrech na obrazech, zde nemám výhrad k ničemu. Jako celek to absolutně předčilo má očekávání,  černobílé pasáže z výpravy byly nádherné, věrné době nejen technicky, ale i výběrem herců, jejich chováním, mluvou- perfektní. Užila jsem si každý jeden díl, tento počin hravě strčí do kapsy většinu současné světové seriálové i filmové tvorby. Perfektní scénář, pojetí, tip-ťop moroženoje a ačkoli mnozí víme, že pořádně nevíme, seriálové rozuzlení přijímám. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Dokonale vypiplaná mysteriózní retrovýprava do dob, kdy zítra znamenalo včera, všemi dosud vyřčenými směry teoretizující nad vychlazeným osudem komsomolských Hančů a Vrbatů, a s jemným přesahem, ze kterého by tvůrcům i hráčům Wolfensteina, jakož i agentu Máldrovi, dozajista místy tuhly bradavky. Ultrapyjonýr Ďatlov a jeho patra jsou sice dobově přeukrutní socialističtí správňáci, co by Vladimíru Ilíči způsobili bouli v rozkroku, nicméně i tak se jedná o famózní, skvěle natočený, nepatetický, pragmatický a veskrze sysluplný počin, dýchající Černobylu na reaktor, jaký by jeden od soudruhů z Putinfilmu rozhodně nečekal. Ny ладно, блять! ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Moc nechápu to stýskání si zdejších, že to nakonec rozlousknul důvod nejlogičtější. Zpočátku jsem byl i dost zklamán tím, že se seriál dost na sílu tlačil do nadpřirozena o otočil směr reálno až v závěru. Pochopil jsem ale, že to bylo k přilákání a udržení duševně naivnějších diváků tak trochu nutností a výsledek tak beru jako jakýsi kompromis, aby se dívenky prahnoucí po tajemnu nasytily mystiky až po koule a zároveň celý příběh Djatlovovy výpravy skončil důstojně a adekvátně reálným hrůzám, jež si jeho členové prožili. Z možných příčin zkázy se postupně pomrkávalo skoro na všechny (snad s výjimkou Yettyho) což je tak nějak fér. Po filmařské stránce se Rusákům nedá nic vytknout. Scény pojali velkoryse, herci zahráli přesvědčivě a i když jsem tam shledal patosu o dost víc, než Verbouš, (hlavně toho vojenského) nakonec se člověk dokázal i decentně dojmout. Celkově pochvala. 80% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Na konci epizody hraje píseň „There Are Only A Moment“ od Olega Anofrieva. (Duoscop)
  • Alexander Sergejevič Kolevatov (Jevgenij Antropov) čte během výpravy přelomový utopický vědeckofantastický román Ivana Antonoviče Jefremova s názvem „Mlhovina v Andromedě“. (peaceman)

Reklama

Reklama