Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Záhada Ďatlovovej expedície ma zaujímala omnoho skôr, než to začalo byť kúl a dovolím si tvrdiť, že to mám slušne naštudované. Voči seriálu som bola preto skeptická, ale je to neskutočná pecka. Rovnomerne pracuje vlastne so všetkými teóriami (vojenská, UFO, snežný muž, domorodci, žiarlivosť, atď), pridali tam ešte aj nacistov. Pobavila úsmevná vsuvka, že mladý Boris Jeľcin sa pokúšal získať miesto na výprave. Najväčšou záhadou aj tak ostáva fakt, že obidve ženy v skupine - Zinaida Kolmogorovová (22) aj Ľudmila Dubininová (20) boli v okamihu smrti panny. Nuž, ZSSR a slušné 50. roky, dnes by to už veru možné nebolo. A pre zaujímavosť: vo filme je zobrazený nemecký hrad Wewelsburg, ktorý bol kultovou centrálou SS a objavil sa napríklad aj v PC adventúre Lost Horizon. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mohol utiecť.“ – „Nemohol. Taký on nebol.“ Ak ste aj vy „fanúšikmi“ tejto desivej udalosti z konca 50. rokov 20. storočia, je pre vás seriál povinnosť. Hlavnou dejovou kostrou je vyšetrovanie prípadu, ktorý podľa mnohých dodnes nebol uspokojivo vyšetrený. Táto linka je napriek snahe trochu nudná. Síce to zachraňuje vcelku charizmatický agent KGB a ku koncu, ako sa blíži záver vyšetrovania, táto linka získava drajv, ale predsa len to nie je tak úplne ono a dole to sťahuje aj románik s patologičkou, kedy to tvorcovia mysleli dobre (šikovné a silné napojenie agenta na patologičkinho manžela), ale proste ma tieto scény zase až tak nebavili. No sú tu potrebné, pretože v závere vyšetrovateľovi pomôžu pochopiť niektoré súvislosti s Horou mŕtvych. Ďalšou trošku nudnou (ale pre neskorší dej dôležitou – prsteň, hriechy minulosti, strieľanie na Hore mŕtvych) vsuvkou sú retrospektívy z druhej svetovej, ktorých hlavnou postavou je najtajomnejší a najstarší člen Ďatlovovej družiny -  sympatický Zolotarev podobajúci sa na Pedra Pascala. Najpôsobivejšími scénami sú tie, v ktorej sledujeme ďatlovovcov, ako sa približujú k miestu svojho príšerného úmrtia. Tak si na nich zvyknete, že si možno ani posledný diel nebudete chcieť pozrieť. Oceňujem krásnu, úplne poslednú scénu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stará záhadná udalosť, ktorá mi bola dobre známa a o ktorej som vedel, že ju obklopuje mnoho teórii, vrátane tých konšpiračných. O výskume z roku 2015 som nemal ani tušenia a nevedel som teda, že už sa stanovila najpravdepodobnejšia verzia toho, čo sa vlastne v Ďatlovom priesmyku stalo. O tom bol môj zážitok zo seriálu najmä ku koncu väčší. Pěreval Ďatlova presne kopíruje to, čo si o záhadnej udalosti ľydia dlho mysleli a preto voľne precháda od mysteriózneho spracovania až k tomu reálnemu. Záverečná časť bola veľmi emotívne natočená. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám rád propagandistické sovětské válečné filmy a v nich uměle pěstovaný patos Velké vlastenecké války, ještě méně pak trpím nostalgií k 50. létům v Sovětském svazu a zločinům stalinismu, ale tady je tak umně a sofistikovaně postmoderně všechno z toho použito a přeformulováno, dáno do nového kontextu a posunuto o významovou úroveň výše, že jen tiše smekám. Navíc jde o formální skvost - opravdu nádherná kamera, efektní místy až opulentní střihové přechody, krásná hudba, bravurní režie i výprava, opravdu skvěle vymyšlený koncept a mistrovsky napsaný scénář, povedená postprodukce a triky, velmi podařený casting a skvělé herecké výkony...synkretismus vlivů... Originální je i struktura - dvě časové linie - ta černobílá (evokující dobový sovětský film natáčená na 16mm filmovou kameru ve formátu 4:3) sleduje vlastní osud výpravy a ta barevná (natáčená širokoúhle na digital) pak období vyšetřování okolností smrti členů (fiktivním) agentem KGB - do toho se ještě v obou liniích objevují časté flashbacky z druhé světové...plus různá ,,žánrová" extempore... Rusové dorovnali produkci Netflixu, HBO i ostatních světových ,,áčkových" seriálových tvůrců... ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Že Rusové formu zvládaj na jedničku je známo už dlouho (kdo viděl třeba jejich Stalingrad, nějaký ty kosmonautský věci, Vikinga, atd. tak ví), ovšem s obsahem už to bejvá horší, protože málokdy dokážou napsat něco, co nějakým způsobem neskřípe. A tady se to povedlo. Pravda, někomu možná nesedne realistickej závěr, kterej dost kontrastuje s mysteriozním dějem před tím, a může to působit tak jako vlastně bez pointy... což dozajista je bez pointy a pro mě o to silnější ten beznadějnej realistickej závěr vlastně byl. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Na konci epizody hraje píseň „There Are Only A Moment“ od Olega Anofrieva. (Duoscop)
  • Hrad Wewelsburg, který tvůrci z neznámého důvodu umístili do Braniborska (ve skutečnosti je skoro na opačné straně Německa ve Westfálsku), nikdy z pochopitelných důvodů neobsadila Rudá armáda. Zde je navíc po odchodu nacistů zobrazen neporušený. Je přitom prokazatelné, že na jaře 1945, kdy se k hradu blížili spojenci, byl tento na přímý rozkaz Himmlera částečně (díky nedostatku výbušnin) vyhozen do povětří a zbytek byl významněně poničen následným požárem. Destrukci prováděl osobně Himmlerův asistent major Heinz Macher. (Hombre8)

Reklama

Reklama