Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva vážení nositelé oscarových nominací za Sunset Boulevard (1950) – herec William Holden a režisér Billy Wilder – se o tři roky později znovu sešli ve strhujícím dramatu z 2. světové války Stalag 17. Výsledkem byla další nominace za nejlepší režii pro Wildera (jeho čtvrtá) a Oscar za nejlepší herecký výkon pro Holdena. Holden vytvořil postavu cynického, protřelého seržanta J. J. Seftona,vězně v nechvalně známém německém zajateckém táboře, který tráví své dny vymýšlením všelijakých kšeftíků a obchodováním s Němci výměnou za zvláštní výsady. Když jsou ale dva vězni zabiti při pokusu o útěk, ukazuje se, že mezi vězni je zrádce. Je to Sefton? Role velitele tábora je výjimečně ujal slavný producent a režisér Otto Preminger, herec Robert Strauss získal oscarovou nominaci za postavu "Zvířete". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Wilderova detektivno komedialna variacia na Renoiarove Velke iluzie, prave svojim nadhladom prekonava francuzsku inspiraciu. Wilder sa nam nesnazi prehnanym premoralizovanim predkladat utrpenie zajatcov v nemeckych taboroch, ale skor "primitivizuje" vztahy (skvele sa to prejavuje pri scene s begmintonom:)) a na absurdny zivot v tabore nahliada ako na grotesku. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Wilder se dokázal pohybovat napříč žánry, takže nepřekvapí, že svůj příspěvek má i ve vězeňské ("útěkové") kategorii, která v následujících letech čítala například "Motýlka", "Velký útěk" a svým způsobem i nadčasového "Frajera Luka". "Stalag 17" byl jedním z prvních filmů tohoto typu, možná proto postavy i příběh působí na začátku schematicky a šablonovitě. Tím, co diváka zaručeně drží v napětí, je scénáristický trumf, kdy my (stejně jako aktéři příběhu) neznáme identitu udavače. Zápletka tak získává s každou další minutou na atraktivnosti, na čemž má zásluhu i chlapácký Holdenův výkon v roli vojenského spoluvězně - solitéra. 8/10 ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemně odlehčený vážný film o hrůzách a strastech války. Bez válečné akce, psychologicky vkusně podkreslené, výrazné herecké výkony, a zábavný ironický nadhled. Život válečného zajatce není jednoduchý a může trvat velmi dlouho. Zde je krásně vylíčen zajatecký německý tábor v Rakousku zřízený speciálně pro vojáky s hodností seržant. Všední život v nevšedním podání nás seznamuje s každou kratochvílí, kterou se zajatí vojáci rozptylují a zpříjemňují zdejší nesnadný pobyt. A samozřejmě nezapomínají na plánování útěků a popichování německých strážných. Americký zajatec J.J. Sefton (dobrý William Holden) je výraznou a velmi podnikavou postavou, který neváhá vydělávat na lidských vášních a touhách. Zpříjemňuje si život v zajateckém táboře pomocí vydělaných úplatků do té nejvyšší možné míře. Je nejjednodušším terčem při hledání zrádce. Krutou srážku osudu ale otáčí ve velké vítězství, očištění a famózní útěk. Z dalších rolí: americký poručík James Dunbar (Don Taylor), oslavovaný hrdina vytržený ze smrtících spárů Němců, velitel zajateckého tábora Oberst von Scherbach (známý režisér Otto Preminger), důmyslný ve špiclování zajatců, Stanislaus 'Zvíře' Kuzawa (dobrý Robert Strauss), emoční člověk prožívající vše velmi vášnivě, Harry Shapiro (dobrý Harvey Lembeck), vtipálek vymýšlející roztomilé rošťárny, 'Hoffy' Hoffman (Richard Erdman), velitel baráku zobrazených zajatců, německý agent Price (Peter Graves), rafinovaně nastrčený k zajatcům jako špicl, Duke (Neville Brand), nejvíce rozčilený z přítomnosti špicla, německý seržant Johann Sebastian Schulz (Sig Ruman), strážce vězňů zobrazeného baráku, Marko (William Pierson), nadšeně nosící poštu a táborové novinky, Clarence Harvey 'Cookie' Cook (Gil Stratton), vypravěč příběhu, a bláznivý Joey (Robinson Stone), jehož duše je navždy poznamenána hrůzou války. Zábavné, strhující, nevšední a přesto silné ve své výpovědi o hrůzách války a rafinované krutosti agresorů. Uvolněné a nadšenecky optimistické po pominutí všech těchto hrůz. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Byl jsem mile překvapen. Od válečných filmů ohledně druhé světové války jsem už neočekával nic nového. To jsem ovšem neznal tento humoristicko-válečně-detektivní skvost. Jistě to je pro někoho urážka a odlehčení poměrů, které byly realitou v této kruté době, ale pohledem filmového diváka je to alespoň pro mě paráda. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,STALAG JE NĚMECKY VÁLEČNÝ ZAJATECKÝ TÁBOR. V NAŠEM TÁBOŘE NÁS BYLO ASI 630. VŠICHNI OD AMERICKÉHO LETECTVA …“ /// Předně podotýkám, že by se dalo diskutovat, jak moc je to válečnej film. Na druhou stranu, proč by v zajateckým táboře nemohlo bejt víc vtipně než hnusně. Takže uniformy tady jsou, i ty německý, každej pokus o útěk je spravedlivě potrestanej … a že má náckovskej dozorce furt dobrou náladu a s chlapci šprýmuje – inu, jinej kraj, jinej mrav. (Jen to neříkejte těm v Tichomoří.) Barák pro 75 chlapů a hlavní zápletkou je práskač. Taková je to dramatická veselohra s pěkným (dramatickým, vojenským…) závěrem. Soráč, čekal jsem trochu něco jinýho. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se natočit reklamu na zajateckej tábor. 2.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (58)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Billy Wilder natáčel snímek v obrovském stresu Jeho předchozí film Eso v rukávu (1951) totiž propadl a studio Paramount tlačilo na Wildera, aby jeho nový snímek ztráty vynahradil. Stalag 17 u diváků uspěl, spolupráce autora se studiem však skončila. (Vodnářka)
  • Když William Holden obdržel Oscara za nejlepší herecký výkon, měl nejkratší děkovnou řeč v historii. Řekl pouze: "Děkuji Vám". (Kulmon)

Reklama

Reklama