Reklama

Reklama

Epizody(10)

Prequel k seriálu Yellowstone sleduje rodinu Duttonových, která se vydává na zrádnou cestu přes Velké pláně, aby unikla chudobě a našla štěstí v Montaně. (SkyShowtime)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (202)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Taylor Sheridan musel upsat duši ďáblovi jinak mi nejde na rozum, jak to všechno dělá a stíhá. Sheridan napsal úžasné postavy, které dýchají z obrazovky a jejich příběhy a osudy se nám vrývají do mysli a duše. Samozřejmě tím se nekončí, jelikož Sheridan přidává dialogy, které jsou rázné, smysluplné a dokáží vystihnout o čem život ve své podstatě je. Nevím jak se to Sheridanovi povedlo, ale vytvořil skoro dokonalé dílo, jenž funguje, dojímá a dokáže vyvolat všechny emoce. Seriál má úžasnou atmosféru a skvěle prodává danou dobu a vše, co k ní patří. Skoro každá scéna je něčím výjimečná a má v sobě něco více. Ono se to blbě popisuje, ale až to uvidíte, tak pochopíte o čem mluvím. Nejde ani, tak o fantastické záběry na krásnou a nedotčenou přírodu nebo jiné silné scény, jde spíše o to, co nám ty scény sami osobě říkají. Ať už doslovně nebo nepřímo. Jelikož to, co Sheridan říká a vypráví dává smysl i bez dialogů, stačí koukat srdcem a vše zaklapne na svém místě. Sheridan napsal úžasné scénáře, ale bez skvělých herců by to nefungovalo. Herci dali jeho postavám a dialogům život. Sam Elliot má roli přímo stvořenou pro něj a zahrál jí úžasně. Každý dialog, každý pohled, vše je přesné a opravdové, a já si to užil. Tim McGraw hraje perfektně a já si ho v této roli neskutečně užil. McGraw má neskutečné charisma a dokáže prodat jednotlivé scény svým pohledem, ve kterém jsou všechny emoce - závěr je neskutečně silný díky němu a May. LaMonica Garrett nemá tolik prostoru jako ostatní ale jeho linka se mi hodně líbila, protože je silná a zajímavá. Samozřejmě, že nesmím zapomenout na Isabel May, která je skutečnou hlavní hrdinkou seriálu a vše vnímáme z její perspektivy. May se tady prezentuje jako výborná herečka, která odehraje všechny své polohy, jenž ve scénáři má. A odehraje to s přehledem a naprosto uvěřitelně. Sheridan jí napsal nejlepší dialogy, a bohužel taky ty nejhorší. Jsou scény, kdy je její monolog neskutečně úderný, a pak přijde moment, který by skvěle fungoval bez dialogů a Sheridan tam dá něco, co působí jako z červené knihovny. Těch jejich monologů je prostě moc a místy je to až rušivé. V seriálu jsou skvěle obsazeny snad všichni herci, od nejmenší role po tu největší. Každý dělá to co má, aby celkový výsledek byl TOP. A o to více mě mrzí, že některé zajímavé postavy nedostanou moc prostoru a v některých dílech působí jako "křoví" pro hlavní hrdiny. Klidně bych si dal o pár epizod navíc, aby se příběh mohl věnovat vedlejším postavám. 1883 je luxusní seriál, který jsem si hodně užil, a ve svém závěru mě neskutečně dojal. 8,5-9/10 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je to jako sledovat jednu z nejznámějších videoher posledních let - Red Dead Redemption 2, na druhý pohled je to však ještě víc... Seriál o krutosti i kráse života samého, nekompromisní, neúprosný... Audiovizuální mistrovské dílo, u které mě malinko hladily proti srsti jen některé proslovy hlavní postavy a občasný důraz na sentiment. Ovšem vzhledem k tomu, že 1883 je vyprávěn optikou mladé, naivní, ale setsakramentsky odvážné dívky, tak to vlastně sedí. V seriálu kontrastuje právě ta nevinnost, cit a krása s brutalitou lidí i přírody samé. Vždy když seriál dává, tak také bere. Je však ryze lidský, a proto přináší nefalšovaný a cenný emocionální zážítek... Važmě si našich životů a obdivujme ty, kteří neměli takové štěstí, aby mohli číst tyto (jakékoli) řádky... 9/10 ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Prvá časť rozsiahlej ságy rodiny Duttonovcov v podaní Taylora Sheridana. Famózna drsná poetika. Príbeh rozpráva o strastiplnej ceste prisťahovalcov na Západ a robí to tým najatraktívnejším spôsobom. Seriál má všetko, čo divák potrebuje. Silné charaktery, emócie, hrdinstvá a zbabelstvá. Monológy mladej Elsy Dutton sú ozdobou projektu. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době mě něco naprosto uchvátilo. To, že je Taylor Sheridan borec, jsem věděl už delší dobu. Jeho filmy Sicario a Wind River se mi líbily velmi. Jen se seriály jsem opatrnější, přeci jen to stojí více času. Díky krátké délce a jeho slibované uzavřenosti (ale víme jak je to v případech úspěchu), jsem se nakonec nechal zlákat a dobře jsem udělal. Nechci moc vyzvedávat jednotlivé složky (všechny jsou skvělé!), ale jako celek na mě seriál působil až magicky a dokázal mě vtáhnout už od první minuty. Ta celková atmosféra je úchvatná a sladění jednotlivých složek geniální. Obsazení skvěle napsaných postav, úderné dialogy, překrásné scenérie nasnímané výtečnou kamerou, napínavý a uvěřitelný příběh, poetická krása střídaná nekompromisně drsnou realitou, … V průběhu sledování jsem měl jednu jedinou výtku - občasné vnitřní monology a myšlenky hlavní hrdinky. Když jsem si ale uvědomil, že hlavní děj je z jejího pohledu a ty její myšlenky zdůrazňují ten kontrast mládí, naivity, krásy vs zkušenosti a drsné reality, o to více jsem to poté ocenil. Po konci posledního dílu mi bylo líto, že to končí a rovnou jsem si chtěl seriál pustit znovu. To se mi už nestalo ani nepamatuju. Rozhodně všem doporučuji tuto excelentní minisérii. Pokud máte rádi podobné prostředí, seriál si užijete. Až posléze jsem zjistil, že to je odbočka ke známému Yellowstonu. Vůbec nevadí, že o něm doteď nic nevíte, minisérie 1883 je samostatné dílo. Pravděpodobně mě k Yellowstonu ale přitáhne. :-) ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Naprostá nádhera a nejlepší seriálovej western. Sheridanovo universum se rozrostlo o naprostý skvost plný tvrdých, charismatem sršících chlapů, komplexně napsaných ženštin, nádherných scenérií, přestřelek a polemizování. Že Tim McGraw má koule jsme viděli už ve flashbacích v Yellowstonu, tady ale dostává pořádný prostor a využívá každou vteřinu, kdy je v záběru, navíc po svém boku má legendu v podobě Sama Elliota. Ani jeden z nich ale není hlavní postavou, kterou se v průběhu příběhu stává Elsa Dutton a jejíž vyprávění provází celým příběhem. Perfektní minisérie, která má všechno. ()

Galerie (308)

Zajímavosti (6)

  • V seriáli sa spomína bar White Elephant (Biely slon), ktorý existuje dodnes. (belinko)
  • Dívku, které se udělá zle z vody a je označována jako „slovanský emigrant“, hraje Amber Blaze Lemmond, která je české národnosti. Na anglickou radu ohledně pití vody odpoví zřetelně česky: „Nerozumím.“ (fabecc1222)

Související novinky

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

07.02.2023

Seriálové bomby začínají padat už v únoru. Právě jsme se totiž dozvěděli, že jeden z nejsledovanějších a nejúspěšnějších seriálů současnosti – drsné drama Yellowstone od Taylora Sheridana (Sicario,… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama