foto

Stano Dančiak

  • nar. 26.10.1942
    Bratislava, Slovenský stát
  • zem. 4.8.2018 (75 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stanislav Dančiak sa narodil v Bratislave, kde taktiež študoval a napokon aj odštartoval svoju bohatú hereckú kariéru. V rokoch 1958 - 1961 študoval na Strednej zdravotníckej škole a absolvoval na nej odbor zubného laboranta. Po strednej škole absolvoval v rokoch 1961 až 1965 štúdium na VŠMU.

Keď skončil vysokú školu, prijal angažmán v Slovenskom národnom divadle, kde pôsobil jednu sezónu. Po jej skončení sa musel hlásiť na základnú vojenskú službu rovnako ako tisíce jeho rovesníkov na dva roky. Počas vojenskej služby sa aktívne venoval činnosti Vojenského umeleckého súboru. Po jej skončení v roku 1968 sa vrátil opäť do SND, v ktorom dal aj s priateľmi výpoveď a spolu s nimi sa podujal na založenie Divadla na Korze. V ňom pôsobil od roku 1969 až do jeho zatvorenia v roku 1971. V rovnakom roku bol pridelený na Novú scénu, kde pôsobil dvadsať rokov.

Od roku 1990 až do súčasnosti je i napriek zákernej chorobe, ktorá ho pripravila o zrak členom Činohry Slovenského národného divadla a je jedným z najväčších slovenských hereckých velikánov, vďaka svojmu komediálnemu talentu, pohotovej improvizácii a dynamickému prejavu. Fanúšikov si získal nielen výkonmi na divadelných doskách, ale aj v množstve filmov, napríklad v Sebechlebských hudcoch či televíznych inscenáciách. Jedna z najznámejších niesla názov Lord Norton a sluha James, v ktorej si popri Mariánovi Zednikovičovi zahral nezabudnuteľného komorníka Jamesa. Je taktiež nenapodobniteľným dabingovým hercom. Svoj hlas, ktorým tešil slovenského diváka stihol prepožičať seriálu z americkej produkcie s názvom Alf, animovanej postavičke Jurošíkovi a tiež inšpektorovi Derrickovi v seriáli zo sedemdesiatych rokov.

Stanislav Dančiak je ženatý a má tri deti. Je členom mimovládnej organizácie GEMA 93 a držiteľom množstva ocenení, ako napríklad Ocenenia od Zväzu slovenských spisovateľov a dramatických umelcov, Rád Pribinovho kríža - za celoživotné dielo a v roku 2011 bol uvedený do siene slávy.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

Filmy

2007 Izidor (studentský film)
2005 Nazdravíčko (studentský film)
Šimijé
Šílení
2003 Fricasse
2002 Dážď padá na naše duše
Lord Norton a sluha James (TV film)
2000 Prekliaty služobník lásky (TV film)
Za mestskými múrmi: Obeť (TV film)
Čajová šálka lásky (TV film)
1999 Kráľovská hra (TV film)
Zločin (TV film)
Šest statečných
1998 Drahí príbuzní (TV film)
Opojenie z premeny (TV film)
Rivers of Babylon
1996 ...ani smrt nebere
Lea
Suzanne
1995 Albert, Albert (TV film)
1994 Duchovo nájomné (TV film)
O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
1993 Hudobné rozprávky (TV film)
K.O. (TV film)
Kmotor Remenár a kmotor Hrebenár (TV film)
Líška (TV film)
Neveselé rozhovory pri sviečkach (TV film)
Pod vládou ženy aj na svitaní (TV film)
Podozrenie (TV film)
Posledný coctail (TV film)
Profesor Bernhardi (TV film)
Príbeh Mateja Hóza (TV film)
1992 Chaos (divadelní záznam)
Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný
Rozprávky z Hollywoodu (TV film)
Výstrel na Bonaparta (TV film)
1991 Diabol vo Francúzsku (TV film)
Lorenzaccio (TV film)
Rozprávka rozprávok (TV film)
Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
Zloději
1990 110 metrov (TV film)
Dávajte si pozor!
Garsónka (TV film)
Jacobowski a plukovník (TV film)
Modrý Jonatán (TV film)
Narodeniny v hoteli (TV film)
Piata pečať (TV film)
Rozmar starej dámy (TV film)
Rýchlik (TV film)
Svědek umírajícího času
Súkromné životy
Zostane to medzi nami (TV film)
1989 Chodník cez Dunaj (TV film)
Génius jednej noci (TV film) - vyp.
Kolotoč (TV film)
Kucapaca alebo Obnovenie poriadku (TV film)
Montiho čardáš
Novinári (TV film)
Obrana Sokratova (TV film)
Počkaj ma v parku (TV film)
Profesor Raat (TV film)
Turandot (TV film)
Čertiská (TV film)
1988 Bez problémov... (TV film)
Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
Mercadet (TV film)
Mesto Anatol (TV film)
Mikola a Mikolko
Umývanie hláv (TV film)
Veľká rošáda (TV film)
Žaba (TV film)
Žartovné rozprávky (TV film)
1987 Harmónia podľa Vivaldiho (TV film)
Hrdina západu (TV film)
Kobyla na bielej čiare (TV film)
Skúška vedenia (TV film)
Zostane to v rodine (TV film)
1986 Do-re-mi
Kto zaplatí nohavice (TV film)
Milovaný Célimar (TV film)
Nástupca (TV film)
Pro forma (TV film)
Šťastie na dobierku (TV film)
Žarty a žaloby (TV film)
1985 Deti (TV film)
Pred sviatkami (TV film)
Raskil a Sida (TV film)
Raz, dva, tri (TV film)
Výlet do Paríža (TV film)
1984 Aj múdry schybí (divadelní záznam)
Cesta životom (TV film)
Múdry Maťko a blázni (TV film)
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
Návrat Jána Petru
O sláve a tráve
Plná náruč vzduchu (TV film)
Priatelia hier a zábav (TV film)
Prodavač humoru
Profesionál života (TV film)
Reťazenie (TV film)
Umenie komédie (TV film)
1983 Chrobák v hlave (TV film)
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Krokodíl (TV film)
Sojky v hlave
Zajac na diaľnici (TV film)
Čas hádzať kamene (TV film)
1982 Chameleón a tí druhí (TV film)
Chlapec a husle (TV film)
Delenie majetku (TV film)
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Pavilón šeliem
Vlci (TV film)
1981 Aktovky (TV film)
Autoservis (TV film)
Ostrov (TV film)
Pasca (TV film)
Spoveď vreckového zlodeja (TV film)
1980 Ach, tá láska pozemská (TV film)
Janek (TV film)
Muž, ktorý miloval symfóniu čísel (TV film)
Nebezpečné známosti (TV film)
Novinky našej rodinky (TV film)
Otec ma zderie tak, či tak
Prelom (TV film)
Princezná s jedným krídlom a jednou plutvou (TV film)
1979 Jubilejné spomienky (TV film)
Pochábeľ (TV film)
Ťaví zadok (TV film)
1978 Na pokraji rozumu (TV film)
Parížsky život (TV film)
Pohľadnica z Benátok (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Sesternica Beta (TV film)
Spolužiak (TV film)
Strašidlo (TV film)
Vydierač z poblúznenia (TV film)
Čiernoočko (TV film) - vyp.
Štyri kolesá (TV film)
1977 Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Vietor v starých stromoch (TV film)
1976 Amerikán (TV film)
Dni Turbinovcov (TV film)
Majster zlodejského cechu (TV film)
Odsúdení na život (TV film)
Páva (TV film)
Serafinka a Cézar (TV film)
Sokovia (TV film)
Svadba (TV film)
Svadobný dar (TV film)
1975 Dýchni (TV film)
Kde ťa len tí ľudia berú (TV film)
Kean (TV film)
Pomsta (TV film)
Predajňa 044 (TV film)
Sebechlebskí hudci
1974 Dva životy (TV film)
Zorenka (TV film)
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Doktor (TV film)
Návšteva (TV film)
Prípad krásnej nerestnice
Skrytý prameň
Vymenená princezná (TV film)
Šíre more (TV film)
1972 Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
Povíchrica (TV film)
Predstavenie vo Fordovom divadle (TV film)
Proces (TV film)
Stávka o Leokádiu (TV film)
Večne mladá história (TV film)
Šaty (TV film)
1971 Konfigurácia (TV film)
1970 87. revír (TV film)
Debny (TV film)
Jubileum (TV film)
Svadba (TV film)
Zločin slečny Bacilpýšky
1969 Generácia (TV film)
Improvizácie na Thémato láska alebo Maco Debnár v 36 postavách rôznych (TV film)
Nevesta (TV film)
Slávni detektívi a volské oko (TV film)
1967 Obraz pekla (TV film)
Pasca (TV film)
1966 Koliesko
Vrah zo záhrobia
1965 Kde leží naša bieda (TV film)
Kým sa skončí táto noc
Náměstí svaté Alžběty
Prebuď sa a spievaj (TV film)
1964 Marína Havranová (TV film)
1960 Na pochode sa vždy nespieva

TV seriály

2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1996 Bud Bindi (TV seriál)
1995 Škriatok (TV seriál)
1991 Jurošík (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Fatamorgána (E03)
Prekliaty rod (E02)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Via Doloris (E05)
Theatrum mundis (E04)
1978 Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
1969 Chválenkári (TV seriál)
Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)

Dokumentární

2008 Gen.sk (TV seriál)
Radosť zo života (TV seriál)
1987 Labyrint (TV seriál)
1985 Film o filme. 1/1985
1973 Herci-novinári (TV film)

TV pořady

2011 Osobnosť televíznej obrazovky 2010 (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
2002 Chalupárium alebo Keď v meste padla... (TV pořad)
2001 7EDEM s r. o. (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
1993 Halušky (TV pořad)
1987 Mojich sedem divov (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1981 Divadlo bez opony (TV pořad)
1976 Huncúti a veseličky (TV pořad)
1974 Tak nekonečne krásna (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1965 Adieu, Artur (TV pořad)
Staré jaré tváre (TV pořad)
Svet sa točí na kolotoči (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace