Reklama

Reklama

Draculův švagr

(seriál)
Česko, 1996, 4 h 32 min (Minutáž: 20–25 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Miloslav Švandrlík (kniha)

Hrají:

František Němec, Otmar Brancuzský, Břetislav Rychlík, Viktor Maurer, Arnošt Goldflam, Libuše Havelková, Mojmír Maděrič, Jan Hraběta, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(12)

Čo všetko sa môže prihodiť celkom normálnemu, trocha nešikovnému detektívovi, keď už konečne získa svoj veľký prípad? Čo všetko sa skrýva za nevinnou expedíciou do rumunských hôr? Aké tajomstvo skrýva záhadná drevená debna s výsledkami vedeckého bádania? Kto vôbec leží v rakve, o ktorú sa stará dementný hrobár? A kto je v skutočnosti tajomná pani doktorka, o výskumy ktorej sa živo zaujíma tlač?
To je len niekoľko otázok, na ktoré nájdete odpovede v našich príbehoch, ak vám neprekáža trocha napätia a strachu a radi sa zabávate na absurne vypoinotvaných stuáciách, ktorým nechýba nadsádzka. Ak sa chcete báť a vzrušujú vás tajomné a napínavé príbehy, práve teraz prišla vaša chvíľa!
Dozviete sa aj o uškrtenej laborantke, útrapách netalentovaného spisovateľa, ale aj o tom, ako sa vysporiadal s vplyvným a váženým literárnym kritikom, ktorý to s kritikou veľmi, veľmi prehánal. Ste zvedaví, čo sa môže stať, keď Vám ujde autobus a vy sa ocitnente v spoločnosti šialencov priamo pod starým stredovekým hradom? Alebo, aká spojitosť viaže tajomného pána s kyticou, čo nervózne čaká na nábreží, s posledným zločinom Markýza de Sade?
Rovnako si môžete vychutnať atmosféru mesta, ktoré obchádza strašidelný prízrak čoraz agresívnejšieho vraha, čo prepadáva ženy stredného veku a podrezáva ich britvou. Oceníte aj geniálny plán vraždy neznesiteľnej, ale bohatej manželky. Ste zvedaví, kto je tajuplný doktor Domián? Prečo sa ho boja kone, psy aj ľudia? Prečo zošalel miestny učiteľ? Aké tajomstvo ukrýva zanedbaný domček v údolí? Čo môže manželka objaviť vo vrecku saka svojho manžela? Čo láka úspešného violončelistu v starom zanedbanom pavlačovom dome? Čo sa tam odohráva?
Autorom neobyčajných, ponurých a tajomných príbehov je majster hororu a humoru v jednej osobe Miloslav Švandrlík, preto si môžete byť istí, že venovať im pol hodiny pozornosti bude stáť za to! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Tosim 

všechny recenze uživatele

No jo no, po těch letech je to opravdu horší, než jsem se bál pomyslet. Při sledovaní téměř všech dílů se mi dere na jazyk slovo lacinost. Blbé je, že ač mají všechny díly na svědomí stejní scénáristé, úroveň některých dílů kolísá až nepochopitelně. Od dementních (titulní povídka, nebo třeba Vášeň, která snad není ani Švandrlíkova), přes obyčejné s blbě změněnými nebo nevypointovanými konci (Doktor Domián, Sokolí hnízdo). Najdou se i nadprůměrné (Guláš, Láska na Kramberku, Geniální plán), ty jsou lepší zejména díky kvalitním hercům (famózní Lábus). Jediné, co bych vyzdvihl, je (opět) hudba Zbyňka Matějů, jinak je to opravdu dost bída. Jsem na tom podobně jako můj kámoš Choze, ale přece jen, na odpad to opravdu není. :o) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No zas tak hrozny, jak jsem se bal, to nebylo, nicmene postupne. Serial ma 12 dilu, vsechny zacinaj naprosto prisernou uvodni pisnickou v podani Lucie Bile, neco tak hroznyho se fakt jen tak neslysi. Jinak samotne povidky maj dost kolisavou uroven. Coz je ostatne i trochu vina predlohy, Svandrlikovo povidky maj taky ruznou uroven a jelikoz jsem je vsechny cet, pribehove me to nijak neprekvapilo, takze muzu jen rict, ze se asi az na dve vicemene docela presne drzi puvodnich povidek, minimalne ta zakladni dejova kostra zustava stejna, samozrejme, ze je to drobet upraveny, aby se to natahlo, pripadne zkratilo, na delku 20 minut. Problem je, ze dost povidek spoleha az na zaverecnou pointu, takze dej predtim je obcas o nicem. Navic ve vetsine dilu jsou misty dost stupidni dialogy a az na par vyjimek naprosto priserny herci, ktery za to ale ani tak moc nemuzou, jen proste nemaj co hrat. Z tech vyjimek a snad nikoho nezapomenu, to jsou Javorsky, Konvalinkova, Preiss, Menzel, Donutil, Labus, Holubova, Vaculik. Taky musim zminit samotneho Svandrlika v asi petivterinove rolicce. Dalsi problem je zpracovani, jednak Smyczek je asi malej pochcanek, protoze si vybral spis ty vtipny povidky (ostatne to i nekde psal) a hlavne celkove jak to vypada. Fakt jak kdyz to natocil nakej amater nekde na chalupe za par korun a z toho 99% rozpoctu pravdepodobne padlo na platy. No a jeste k samotnejm povidkam, asi nejlepsi a zaroven nejatmosferictejsi, je Doktor Domian. Druha, ktera se nejvic priblizuje hororu, je povidka Vasen (v knize jako Zvedavost). No a nejvtipnejsi jsou asi Genialni plan a po ni Domek v udoli. Z ostatnich zminim jen ty naprosto otresny, coz je Gulas, Pohrebni vuz, Sokoli hnizdo a v podstate i Drakuluv svagr, kterej se navic od predlohy hodne lisi a je to ku skode. Celkove naprosto mizerny zpracovani, az na par vyjimek mizerny herci a tech dobrejch povidek neni snad ani polovina, ale precejen se mi tech par povidek libilo, navic je Svandrlik muj oblibenej autor, takze pod 3* nepudu. ()

Reklama

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Taková ta průměrná česká klasika. Dá se na to koukat, některé příběhy jsou dokonce velmi dobré a jiné zase typycky předvídatelné a průměrné. Všechny povídky jsem i četl. Ale jedinná drobnost mě tam opravdu naštvala. Vě 3. díle (Láska na Kramberku) Vaculíkoviu nakonec setnou hlavu mečem na špalku...Ještě jsem nikdy neslyšel o setnutí hlavy na špalku katovským mečem. Sekyrou ano, ale mečem se hlava stínala, když oběti stáli či klečeli. Taková škaredá mystifikace...fuj...50% ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit tento hororový cyklus, ve srovnání s dnešními českými seriály rozhodně klenot, jak jen hereckým obsazením tak především obsahem. Těžké hodnotit je to i jako celek, protože části na sebe nenavazují, každá povídka je sice stejného žánru, ale každá je o něčem jiném. Z 12 částí mě dokázali zaujmout jen 6 a to "Guláš", sice otřepané téma, ale pointa dokáže zaujmout, vyděsit i rozesmát, "Doktor Domián" má působivou atmosféru, "Vášeň" by zasloužila celovečerní formu, protože dle mého je tou nejlepší povídkou, "Břitva" je na tom podobně jako předešlá povídka a navíc má skvělé obsazení, "Sokolí hnízdo" je zároveň nudná, ale překvapí závěrečnou pointou, která není nějaká převratná, ale zaujme a na závěr závěrečná "Láska na Kramberku" která oplývá nejoriginálnější zápletkou a sice předvídatelným, ale mraivým koncem. Naopak ty, které mě ani trochu nazaujali, ale spíše naopak patří hned první Pohřební vůz, Madkýz De Sade, Domek v údolí, zbytek je průměrný. Škoda jen, že se režie nechopil někdo jiný, kdo s žánrem umí pracovat, nechci nějak nařknout režiséra, ale lépe mu jdou komedie apod. a proto to také tak vypadá, všechny povídky obsahují humor, což mi u žánru horor nesedí, ikdyž musím uznat, že některé po stránce vtipu fungují, ale není to moje parketa. Dávám průměrné 3*. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl do Švandrlíka řekl, že se kromě humoru věnoval i horroru? Na české poměry a produkci TV Nova velmi překvapivě povedené, zajímavé a koukatelné dílo s plejádou výborných českých herců a hereček. Draculův švagr je zářným příkladem toho, že i průměrnost muže mít pozitivní náboj, může být zajímavá, koukatelná, místy překvapivá. Tím vším tento seriál je. Povídky Draculův švagr a Láska na Kramberku jsou fakt povedené kousky. Ty ostatní jsou obecně průměrné, ale jak jsem psal, v tom dobrém, pozitivním slova smyslu. Oceňuji hlavně jakousi všednost, ležérnost a civilnost vyprávění a ztvárnění jednotlivých dílů, prakticky (až na pár výjimek) bez kapky krve a triků. Viděno a hodnoceno v tomto pořadí: Pohřební vůz 2,5*, Guláš 2,5*, Doktor Domián ***, Vášeň ***, Poslední zločin Markýze de Sade 3,5*, Břitva 2,5*, Domek v údolí **, Sokolí hnízdo 2,5*, Uškrcená laborantka ***, Geniální plán 2,5*, Draculův švagr 3,5*, Láska na Kramberku ****. Více na mém blogu: www.hororovykabinetdreraserheada.blog.cz ()

Galerie (6)

Zajímavosti (11)

  • Diel bol natáčaný v obci Mořinka, ktorá sa nachádza pri meste Beroun. (Jello Biafra)
  • Filmovalo se i u rybníku Věžák v Českém Ráji. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Seriál si v roku 1996 odbil premiéru na TV Nova. Jednotlivé diely však boli vysielané v nočnom vysielacom čase a seriál mal mizernú sledovanosť. Preto boli vysielacie práva predané Českej Televízii. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama