Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do čela Anglie nastoupila po smrti své nevlastní sestry Marie, za jejíž vlády byla pro podezření z podpory protestantského povstání téměř rok vězněna. Když se Alžběta stala královnou, rozpoutá se kolem ní boj o moc, ale také boj o postavení samotné Anglie v okolním světě. Alžběta nechce válčit. Bezpečnost Anglie by nejlépe zajistil její sňatek s některým ze dvou nápadníků - jedním z nich je vdovec po Marii, španělský král, a druhým francouzský vévoda z Anjou. Alžběta sama je ale zamilovaná do Roberta Dudleye, vévody z Leicesteru. Nakonec odmítne oba nápadníky, a když se dozví, že Dudley je ženatý, zavrhne i jeho. Prosadí reformu církve a tím se zbaví politických protivníků a bývalých katolíků, kteří kolaborovali. Nakonec se rozhodne zůstat svobodná a stane se "panenskou královnou". (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (283)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Z tohohle bijáku jsem byl vážně hotovej. Ale ne proto, že by svou úrovní odpovídal počtu oscarových pečetí, ale protože ho sponzoroval Clavin... Šmankote, já přece vím, že je Cate fakt dobrá hérečka. Kdyby mně zavolala a zeptala se, já bych jí to u večeře klidně řekl. Také jsem kdysi při jedné hodině dějepisu slyšel, že Elizabeth byla fakt dobrá královna. S tou bych tedy na večeři nešel, protože bych se nerad nechal prohlásit za kacíře, až bych po ní dojel zbytky, ale už jenom to, že si informaci o její výjimečnosti pamatuji, mi bohatě stačí. Přehlídku drahého a načančaného kýče doprovázeného vznešenými žvásty, které by nevypadly ani ze zhuleného Macháčka, si pro příště odpustím, protože mi to celé nepříjemně připomínalo právě ony nekonečné hodiny dějepisectví. No, a tak proč jsem se na to já chytrák teda koukal? Jejda, protože jsem slyšel o těch všech Oscarech a tady je to rudé, jako kandidátky v dnešních volbách... ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracované jedno klíčové období v historii Anglie. Po dosazení na trůn a na vzdor všem intrikám nastoluje královna Elizabeth v zemi mír a pořádek a začíná tím jedno z nejsvětlejších období v historii země. Výborné výkony Blanchet a Rushe, a podle mého chvílemi trošku rozpačitá režie jinak výborného filmu. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Snímek, který je možná historický věrný a z hlediska kostýmů promakaný, ovšem dostat se do děje přes režijní postupy Shekhara Kapura je poměrně oříšek. Málokterý historický film není ani o velkých bitvách, ani o osudové lásce jakožto nosným tématem filmu. Elizabeth je právě jedním z nich. Popisuje "dokumentaristickým" stylem zlatou éru Anglie a nebýt famózní Cate Blanchett, bude tam chybět jakékoliv emocionální pojivo k dané látce a charakteristice příběhu. Jinými slovy - byla by to nezáživná rekonstrukce významného kousku evropské historie, bez většího rozpočtu, tedy bez pintlich vizuálního rukopisu s hrdiny, se kterými vás to až na světlé vyjimky (vedle zmiňované Cate například v atypické roli Daniel Craig) dvě hodiny moc nebaví. A v historácích očekávanou pastvu pro oči rovněž nenabízí. Takže možná tak povinná látka do filmařského deníčku. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký monolog Cate Blanchett, který dokáže vtáhnout a má svou atmosféru. Příběh je sice děsivě jednoduchý a skutečně působí jen jako první díl, ale tím výčet záporů končí. I když i to by někomu mohlo k totální nespokojenosti stačit. Já si naopak užil právěe Cate, atmosféru a hudbu, která se k filmu skvěle hodí (i když samostatně bych jí poslouchat nechtěl). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Královna Alžběta je dobrý film, ale tou částí historie, která je skutečně historická, dokáže hrozně nudit. Ona samotná tehdejší doba nebyla nijak snadná, ale zvýraznit jí tvůrci dokázali docela dobře. Zvláštní že tu atmosféru zvýrazňuje režisér, který se zdejší historií nemá společného skoro nic, kromě velkého koníčku, pochází totiž z Pakistánu. Každopádně má rád historický filmy a pokaždé mě ty jeho historické filmy zaujmou. Mají nápad, nechá se na ně koukat, ale chybí jim to, co by mě dokázalo donutit film dokoukat. Dobrý historický film není jenom o vztazích, dramatech a precizně ztvárněné historické situace tehdejší doby. Pokud chci vidět opravdový historický film, tak na mě musí dejchnout splašky historický doby a ne abych si žil jak v papundeklu a bez potíží, to by brzo přestalo bavit i šaška, kterej by se z královskýho sálu s rychlostí blesku okamžitě odporoučel. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (16)

  • Na natáčení filmu se podílela i češka Petra Novotná. Dělala zde tzv. horse wranglera, což je člověk, který má na starosti koně a jejich výstup ve filmu. (Ganka)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (více)

Reklama

Reklama