Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 005)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Po desetiletce naprostého boomu zombie tématiky není úplně vděčné se vracet ke Snyderově prvotině, zvlášť na úplně první nakoukání. A taky mě to jako člověka, co naprosto protrpěl a vzdal Walking dead po dvou řadách, moc neuspokojovalo, ovšem o to více mě překvapilo, jak je druhá polovina i přes viditelně střídmý rozpočet poměrně strhující a hrozně mě to bavilo. Návdavek před netflixovskými Army of the Dead dokonalý...80% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi rychlý rozjezd je určitě vítaný, film je od počátku akčně laděný, nevyplňuje prostor podřadnou stopáží o zbytečném vysvětlování a jde rovnou k věci. Ač se Úsvit mrtvých primárně snaží o kompletní přetvoření béčkového filmu do kvalitního áčkového mainstreamu, své kořeny nezapře. Výsledkem je nesmírně zábavný, krvavý koktejl s řadou skutečně originálních a invenčních nápadů i chytlavé a dobře natočené akce. Určitá hravost trochu ubírá na atmosféře, ale ono to nakonec zas tak nevadí, důležitější je, že film se úspěšně vymezuje oproti zbytku zombie filmů, přináší to, co je na béčkové produkci zábavné, ale přitom nijak neponižuje diváckou inteligenci. 8/10 ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Snyderovo pojetí zombií je mi sympatické. Už to nejsou ty mátožné mrchy, jako v Romerově klasice, ale setsakra rychlí dravci, ze kterých jde hrůza a je třeba míti se před nimi pořádně na pozoru. I úvod do filmu je dalším příjemným šokem - žádné dlouhé představování, žádné napínání diváka, ale hned po pěti minutách se jde zostra na věc. Děj okamžitě zařadí pátý rychlostní stupeň (počáteční chaos u rodinných domků a záběr na město s hustou bouračkou je parádní), po chvilce klesne na "čtyřku" a ta vydrží až do závěrečných titulků. Ten podvědomý pocit fanouška žánru, že právě zhlédl známé věci v exceletním kabátku, remake a krásnou poctu žánru zároveň, mu vyloudí na tváři úsměv a neopustí ho ani po odchodu z kina, jako by právě zkouknul nějakou romantickou komedii :o) ()

Wade Wright

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco jiného a tímhle mým očekáváním jsem si ten film upřímně docela posral... Takže vám teď dám takové varování :D, nebuďte jako já a fakt nečekejte: oscarové akční drama, nečekejte moc chytré postavy, nečekejte moc chytré dialogy, nečekejte zlomové psychologické oblouky. Prostě... Věci se dějou a je to fakt prdel sledovat. Snyderova klasická režie kdy dokáže hodit spomalenej záběr i do scény kde rozbitej hajzl padá na podlahu, kde saturace je tak vyboostěná a mezi podexpozicí a přeexpozicí je taková hloubka, že by ses na to nenamžoural... To vše doplněné ujetostí Jamese Gunna a thats it. Nebudu se bránit, po pár chvílích jsem tomu přišel na chuť a pak už jen další scéna přinesla další pousmání v koutku. Tohle je prostě podstivej Zombie film a těch je dneska už kurde málo ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, to nadšení pro tento film úplně nechápu. Ani napodruhé se nemůžu zbavit dojmu, že jde o snímek sice velmi zručně natočený (Snyder je určitě talent), ale naprosto nepřekvapivý a hlavně - hrdinové nejsou moc charismatičtí nebo aspoň výrazní. Vcelku dobře se na to kouká, ale o nikoho jsem se nebál, což vidím jako chybu. A přeci jen, když jedinou inovací je, že zombie se neplouží ale sprintují, tak nevím, z čeho mám být na větvi... ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • Režisér Zack Snyder vybral písně k „The Man Comes Around“ od Johnnyho Cashe a „Down With the Sickness“ od Richarda Cheese i proti přání producentů. (HellFire)
  • Protože se chtěl režisér Zack Snyder vyvarovat nadměrnému používání digitálních efektů, najal si maskéra Davida LeRoye Andersona, jenž vytvořil celkem tři typy masek, které odpovídaly třem fázím rozkladu. První stádium charakterizuje mnoho čerstvé krve a otevřené rány, při druhém se na těle tvoří mokvavá ložiska, pleť získává modrou a zelenou barvu a kůže začíná odpadávat. Ve třetím stádiu už kůže není a z odpadávajících kusů masa vystupuje kostra. Poslední stádium bylo podle maskéra jedna z nejtěžších věci, které za svou kariéru vytvořil. (Yoshitsune)
  • Členové kanadského magazínu Rue-Morgue mají camea jako zombie. (imro)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama