Reklama

Reklama

Purpurové řeky

  • Francie Les Rivières pourpres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když je Pierre Niemans (Jean Reno), francouzský vyšetřovatel masových vražd, povolán vyšetřit krutou vraždu, vstupuje do tajemného světa lží a nemyslitelné hrůzy. Mrtví zbavení rukou a očí jsou klíčem k strašlivému konání vraha, které však nebude mít dlouhého trvání. Každá vražda znamená něco víc, každá oběť je viníkem ve spiknutí a velkém pochybném experimentu... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (569)

Lima 

všechny recenze uživatele

Režisér Kassovitz zdařile vykresluje temnou atmosféru, Reno s Casselem jsou natolik charismatičtí, že v pohodě utáhnou celý film. Ale že v některých dílčích momentech, respektive celých scénách, je to tak nehorázně vykradené SEVEN, je až trapné. A závěr je vykonstruovaný a plný klišé. Škoda, nebýt toho, šlo by o velice povedený thriller. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller, jakých je málo - a to nemám francouzskou produkci příliš v oblibě. Plný počet hvězdiček si sice nezaslouží (hlavně za ten klišé zblbnutý konec), ale napoprvé jsem se u toho opravdu dobře bavila - dobrá atmosféra, zajímavý děj, slušná výprava, výborný Reno a obstojný Cassel. Kniha je o něco lepší (hlavně má uspokojivý závěr), film však rozhodně má své silné momenty. 85% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Inspirace špinavými filmy, jako je Sedm, si snad všiml každý divák, který viděl Sedm či jemu podobné. Francouzi se ale s novodobým americkým pojetím kriminálního thrilleru vypořádali velmi dobře. Více si to člověk uvědomí s odstupem času a při srovnání s nepodařenou dvojkou. Krutost a morbidnost snímku vyvažují nádherné alpské exteriéry a pohledy na horské vesničky. Výborná hudba souzní s výtvarnou kamerou. Úvodní titulky se záběry na hnijící mrtvolu prolezlou červy dávají tušit, že podívaná bude místy drsnější. Tvůrci si určitě oblíbili i Mlčení jehňátek, Vraždy podle Jidáše a další temné thrillery, z nichž si ledacos vypůjčili. Kupodivu vše funguje i díky hereckým výkonům. Konec se dle komentářů zdá leckomu odbytý, ale při zpětném pohledu k němu vše směřovalo jak nitky potoků do řeky. Film na vícero podívání... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

První hodina je naprosto skvělá, doslova nabitá hustou atmosférou. Obě zdánlivě nesouvisející vyšetřování, vedená nezávisle na sobě Vincentem Casselem a Jeanem Renem, jsou dostatečně napínavá, aby udržela diváka vtaženého do děje. Zmíněné hvězdy také podávají výborný výkon, takže celých prvních 60 minut bych zhodnotil 5 hvězdičkami. Ale... V závěrečné cca půlhodině se jaksi tvůrcům vypařila invence a začali kombinovat a kombinovat, až překombinovali. Vyvrcholení celého filmu je pak natolik tristní, že by se člověku chtělo až brečet nad promarněnou šancí. Nicméně se neodvážím dát filmu méně než 4 hvězdičky, jelikož se přes všechny zápory jedná o jeden z nejlepších francouzských thrillerů. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Začneme na hřbitově. Jsem dnes v dobrý náladě." Mám rád, když je to zamotané, napínavé, vtipné a ještě mě to do sebe vtáhne atmosférou. Přesně takové jsou pro mě Purpurové řeky a přestože jsem se v nich již několikrát koupal, tak stačí letmý záběr na Alpy, na první mrtvolu, na nevrhlého komisaře Niemanse a už mě zase mají. A já zase s napětím čekám, jak to tentokrát dopadne, i když po několika reprízách už mám jisté tušení. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Vincent Cassel bol frustrovaný zmenami scenára počas natáčania, a to do tej miery, že na DVD priznal, že úplne nepochopil dej filmu. To viedlo k začiatku jeho rozchodu s Mathieuom Kassovitzom, čím sa skončil ich profesionálny vzťah aj priateľstvo. (Arsenal83)
  • Celosvětové tržby byly v přepočtu 60,1 milionu amerických dolarů. (NIRO)
  • Americká premiéra se konala téměř rok po francouzské. (gjjm)

Reklama

Reklama