Břetislav a Jitka (TV film)
Historický / Drama
Československo, 1974, 76 min
Jiří BělkaHudba:
Luboš FišerObsah
Hra Oldřicha Daňka vypráví milostný příběh z našeho dávnověku o krásné chovance kláštera Jitce a statečném Břetislavovi, synovi českého knížete Oldřicha a prosté pradleny Boženy. Vtipný apokryf moderním způsobem využívá polohistorickou, pololegendární látku. (oficiální text distributora)
Houdini
Hřeben? Hřeben je proti vším a já vši nemám.(25.10.2005)
Rudovous
Skvele, skvele. Zrovna ctu Zemlickovy, Cechy v dobe knizeci, tak to se zhoduje. Oldrich Danek opet skvele rozehral svoji oblibenou partii. Pekna vyprava, dobre zrezirovane.(6.7.2011)
LiVentura
Hudba: Luboš Fišer . Skvostný bájný příběh z Čech a Moravy.(28.10.2009)
Blofeld
Jméno dramatika Oldřicha Daňka je vždy zárukou textů nejvyšší kvality - a jeho vtipné zpracování dávné pověsti o Břetislavovi a Jitce je jej více než hodno. V Bělkově režii a skvělém obsazení (vedle skvostného ústředního páru třeba poustevník Zdeňka Řehoře či přísný arcibiskup Bohuše Záhorského) vznikl nádherný televizní film.(31.10.2009)
Aiax
Skvělé! Úžasně napsaný, zahraný a vůbec natočený historický snímek, vedle nějž vypadá většina dnešních českých filmů jako domácí video.(28.10.2005)
Terva
Scénář - Oldřich Daněk. Kamera - Vladimír Opletal. Příběh z Českých bájí. Hlavní role Éliška.(5.7.2011)
nascendi
História práve nie je moju parketou a u tohto príbehu ani neviem, či ide o spracovanie historickej témy alebo obľúbenej povesti. A je mi to vlastne jedno. Podstatné, že to bolo dobre napísané i zahrané, ústredná dvojica pôsobila sviežim dojmom a aj hudobný doprovod mi chvíľami dobre padol. Pre mňa neznámy Břetislav Slováček ma prekvapil nielen zhodou krstného mena s menom stelesňovaného hrdinu, ale aj zaujímavým vzhľadom a prejavom. A tak som mal, napriek téme, z televízneho filmu nadpriemerne dobrý pocit, ktorý zvyknem kvantifikovať troma hviezdičkami.(18.7.2011)
honz
Výborně zpracovaný příběh z úsvitu našich dějin, kdy přemyslovský kníže Břetislav ("český Achilles") je v dynastickém zájmu nucen svůj polourozený původ kompenzovat sňatkem s nevěstou původu o to urozenějšího. Zde navíc pojato trochu i jako love story (v dobrém slova smyslu!). Dramatický děj korunovaný skvělou hudbou a výbornými hereckými výkony.(27.11.2009)
Morholt
Zábavně a hlavně vtipně zpracovaný příběh o nejznámějším únosu našich dějin. Ale to se ostatně dalo čekat, protože má-li v něčem prsty Daněk, nedá se očekávat zklamání. 80%(18.4.2011)
Kalidor_
I když televizní zpracování tak zručně provedené historické téma s krásnou hudbou Luboše Fišera.(27.4.2010)
Akana
Překvapivě svěží i vtipný kousek, který rozumně neusiluje o maximální historickou věrnost, ale ani neobtěžuje schematickým zjednodušováním v duchu jiráskovských tradic. Břetislav si dokonce v jedné chvíli sám tropí posměch z toho, jak si lidé později ten únos zromantizují.(28.10.2009)
Rodin
Výborné, výborné. Historická látka zpracovaná s respektem i bez respektu, ale kdo tedy neuvěřitelně zářil, to byl Břéťa Slováček. Nechápu, proč tento herec velkých rolí hrál vždy na divadle i ve filmu v podstatě štěky. Asi nějaké tupé lokty, či co. Nicméně tímto svěžím televizním dílkem jsem byl opakovaně nadšen.(27.4.2010)
sharka.68
Kde jsou ty časy, kdy se točily filmy o našich dějinách.....a mělo to hlavu a patu a vypovědělo to víc, než současné kreslené americké nesmysly...(5.7.2011)