Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 4
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 4

Recenze (3 886)

tombac 

všechny recenze uživatele

Vyhypované až hrůza... Nehodlám tu opruzovat sáhodlouhým elaborátem a destilovat mnohokrát již řečené, jen stručně načrtnu, proč jsem u Dark Knighta nezažíval orgasmické stavy a neskočil oběma nohama do víru všudypřítomné nekritické davové hysterie... Těšil jsem se, moc jsem se těšil. Ale v kině jsem se musel rozpačitě ptát:: "Kde je ta genialita? Ta dokonalost?". U většiny filmu jsem zažíval pocity, které jsem měl po čase u třetího Bournea: Promakaná podívaná, uhánějící k cíli jako splašený vlak (u Batmana je základem pro rytmizaci těkavá energická melodie - kde jsem ji už slyšel?), avšak pronikavějších emocí prostá (nevyužitý milostný trojúhelník a postava Rachel), dobře zahraná, leč tíhnoucí k podivné sympatii k pomalovanému pošukovi (Wayne/Batman přichází na buben)... Akční pasáže vesměs pouze nadstandardní, ze sedadel nezvedající, bez momentu, jenž by si chtěl divák dopřávat stále dokola (neodpustím si srovnání s loňskými popcornovějšími Transformery, které obsahovaly těchto euforických chvilek hned několik)... A nakonec je tu ta místy zvláštní poslední půlhodina (trajekty, sonar), jež jakoby podvratně uřezávala větev pod nastaveným depresivním, potažmo realistickým stylem... Netvrdím tu nic objevného (stačí si přečíst diskuzi) – zkrátka jsem se v kině podivoval, jakýže humbuk tenhle sic kvalitní,ale filmovou historii nikterak nepřepisující akční thriller s jedním skvostným záporákem, způsobil. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hranice filmařské, scénaristické, herecké i hudební dokonalosti se otřásla v základech. Pokud si před filmem, stejně jako já myslíte, že už jste toho viděli dost a že si zatraceně ohlídate, aby jste se nepřidali tak snadno k těm davům na celým světě, který tento film totálně dostal, myslet si to můžete, ale ohlídat to už nedokážete. Stalo se - přidávám se k davům po celém světě, tenhle film mě prostě totálně dostal. Chci ho vidět znovu, chci vidět znovu a znovu hereckou extratřídu a do nekonečna si chci pouštět soundtrack k tomuto filmu. Můžete vidět milion filmů a milion různých konců, různých příběhů, ale jen během konce Temnýho rytíře nebudete vnímat ani atomový výbuch, ani soulož na vedlejší sedačce. Pokud to snad ještě někomu nedochází o co jde. Napíšu to jinak. Mám rád pivo a na každý představení si do kina kupuju jednu plechovku chlazený plzničky, kterou si během filmu vychutnávám, dělám to tak vždycky, ale jen po skončení Temného rytíře jsem zjistil, že jsem na vychutnávání chlazenýho plzeňskýho jaksi zapoměl. Lepší vizitku už film mít prostě nemůže. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pokračování Batmana je opravdu fascinující. Příběh je napsán velmi poutavě a není sekundy kdybyste se nudili (tedy kromě konce tam se mohlo pár scén odebrat). Nechybí vtipné, dramatické ani téměř hororové chvilky, což moc oceňuji. Atmosféra Gothamu je perfektní a moc se mi líbí, že Nolan se pokusil udělat Batmana mnohem reálnějšího než jeho předchůdci. Christian Bale jako Batman samozřejmě nezklamal, ale nutno dodat, že jeho postava nedostala tolik prostoru jako v jedničce. Víte, když jsem šel do kina, tak jsem si neustále omýlal slovo Joker, protože jsem byl přímo nadržený :) na výkon jaký předvede a můžu s klidným svědomím říci, že Heath Ledger předvedl GENIÁLNÍ výkon (myslím, že nominace na Oscara je jistá a zcela zasloužená) a z velké části drží celý film (dovedete si to představit bez něj? Já rozhodně ne). Jeho trik s tužkou je nezapomenutelný a jeden z nejvydařenějších filmových okamžiků. Je už to skoro jako fráze , ale jeho úmrtí je sakra škoda, protože po tomhle výkonu by ho čekala zářivá budoucnost, ale to už jsou jen spekulace. Co se týče akce, tak té je akorát a Nolan se opravdu vyřádil. Jestli tenhle díl nedostane Oscara za kameru, tak nevím co by museli jiní tvůrci předvést. Shrnuto, podtrženo, nový Batman je opravdu skvělý a fascinující, ale nemohu si pomoci a komentáře, že se jedná o nejlepší film všech dob mi příjdou trochu nadnesené. Každopádně všichni rychle do kina, protože lepší film letos neuvidíte :). Už se nemůžu dočkat udělování Oscarů, protože tohle je hodně žhavý kanditát (z toho co jsem letos viděl rozhodně ten největší).......... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Když jsem to poprvé viděl v kině, byl jsem dost ospalý a proto jsem to neocenil. Teď po čase po druhém zhlédnutí musím uznat, že je to film který utkví a který jsem rozhodně neviděl naposled. Precizně natočený a bravurně zahraný. Dostávalo mne, že i ty nejmenší role hrál nějaký prvotřídní herec (akorát ta Maggie Gylenhaal mě nijak neuchvátila a byl bych radši kdyby tam byla Katie Holmes). Scénář je vypilovaný a motivace postav perfektní. Pak je tu samozřejmě dnes již kultovní Ledgerův Joker, který nemá chybu a opět se to ocení na víc zhlédnutí. Furt vás totiž bude bavit. Two face proti němu neměl šanci vyznít, i když se Eckhart snažil. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Ano, takto má podle mě vypadat akční film. Velké díky, Heathe Ledgere! Postava Jokera je tak neuvěřitelně líbivá a jokerová, navíc filmu dodává tep. Na tento film se podívám vždy ráda a s očekáváním, jako kdybych ho ještě neviděla. Film popsal temnost toho největšího kalibru. Nic, opravdu nic mi tady nechybí... 100% herecké obsazení a hlavně skvělá režie. Pro tento film mám fakt slabost. ()

Galerie (481)

Zajímavosti (264)

  • Lee Smith uviedol, že pri strihaní filmu museli spraviť testy, aby sa uistili o rýchlosti strihu. Mali obavu, že by mohli zmiatnuť divákov sledujúcich snímku na IMAX plátne, resp. že nebudú vadiť tempu štandardnému pre klasické kiná. (Biopler)
  • Kim Ledger, otec zesnulého Heatha Ledgera, po smrti svého syna zveřejnil deník, který si Heath vedl před natáčením filmu. V zápisníku byly různé nápady a inspirace, které chtěl Heath Ledger využít, aby vypadal jako ďábelský Joker.  K tomu dostal od režiséra Christophera Nolana v rámci možností volný prostor. V zápisníku byly například situace, které by Jokerovi přišli vtipné, jako třeba slepé děti, jedinci s poškozenými mozky nebo sombrera. Na posledním listě zápisníku napsal zesnulý herec přes celou stránku: "Bye, bye." (cihlenka)

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama