Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 210)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jsem v lehkém údivu nad ovacemi, které se na Amerického gangstera snáší. Nenašel jsem tu jedinou kulervoucí scénu, ne že bych si myslel, že v žánru gangsterky je potřeba přijít s něčím novým, ale je potřeba to natočit neotřele, tak aby vás to znovu přiklínovalo do sedaček. Denzel Washington moc dobrý, hudba taky. Kvalitní přírůstek k žánru, nic víc, nic míň. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Je pár měsíců po uvedení do kin a pořád mi nějak nedochází, v čem přesně tkví genialita tohoto opusu. Jestliže těsně po premiéře jsem se nechal strhnout nadšenými ovacemi nad výsledkem, postupem času mi v hlavě zůstal jenom tradičně úchvatný Crowe (který musí na rozdíl od Washingtona hrát pořád do plných, Denzel má roli napsanou tak, aby vyšel jako král na každý pád) a Scottova přesná režie, bez které by se film zbortil o několik pater níž. I u něj mi ale vadí, že mi nenabídne nějakou scénu, která se zapíše do dějin a když bych neměl mířit tak vysoko, tak alespoň něco menšího v podobě stylové přestřelky. To ale chybí a může za to paradoxně jedna z nejproklamovanějších devíz Zaillianova scénáře. Nečernobílost obou hlavních hrdinů, která tak způsobuje absenci záporáka. Zlý pohled se tak chtě nechtě upne na generalizovanou skupinku "zkorumpovaní poldové", Scott nás i přes zdánlivou objektivnost dostane tam, kde nás chtěl mít a já se musím trochu ošívat, protože takhle jsem si stěžejní dílo Ridleyho kariéry úplně nepředstavoval. Světové ovace chápu, ale i přes spoustu kladů se nepřidávám. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Ridleymu na staré kolená nestačí, že si už natočil asi všetky žánre, on potrebuje aj gangsterku. Veď u Scorseseho to na Akadémiu zabralo, tak prečo by nemalo aj v jeho prípade. American Gangster je z môjho pohľadu ďalší z našich milých CSFD überhypov so zotrvačníkovým efektom . Totiž stavať ho po bok klenotov žánru ako Goodfellas či Casino je veľmi nadsadené. V prvom rade Ridley nikdy nebude zručným rozprávačom a jeho režisérske kvality vždy prebijú obsahovú zložku filmu, pokiaľ konečne nedostane do rúk nejaký kvalitný scenár. AG ho má smiešne jednoduchý a Scott hrá na príliš dlhú trať, aby to bol schopný svojou remeselnou réžiou zakryť. Mafiánske násilie vo filme nefunguje, nech si Denzel prestreľuje hlavy hoci v Senáte, na sugestívnosť a surovosť scén násilia v Scorseseho opusoch (či v nedávnom Zodiacovi) jednoducho nemá. Čo ale treba pochváliť sú herci – Denzel fajn, ale mne imponoval skôr Crowe svojím nesupermanským a netvrďáckym policajtom.Pri celkovom zhodnotení vyzdvihnem réžiu a hercov, inak mi ostáva len sa pousmiať nad tým povykom čo okolo filmu je. Nebyť dialógu v cele idem aj nižšie. 8/10 P.S. V kine som napočítal 19 scén kde je vidno - a veľmi zreteľne – mikrofón zvukára, raz aj rameno. Možno len zlý premietač, ale aj tak divné ... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dáš si niečo?“ – „Čo tak svätenú vodu?“ Scott, Washington a Crowe sú diabli, ktorých filmy získali desiatky nominácií a cien a zarobili stovky miliónov dolárov na celom svete a tak si teraz ich majitelia môžu robiť de facto čo sa im len zachce a ich AMERICKÝ GANGSTER (Scott s Croweom nakrútil už GLADIÁTORA a DOBRÝ ROČNÍK, Crowe s Washingtonom spolupracovali na sci-fi béčku VIRTUOZITA; Scott s Washingtonom na ničom, ale Washington a Ridleyho mladší brat Tony áno – napr. MUŽ V OHNI) je ostrá šlichta s výborným tempom, veľmi zábavnými dialógmi, vynikajúcim hereckým obsadením (Brolin, Gooding Jr.) a už úvodné sekundy s upaľovaním dokazujú, že sa s tým nikto z troch dotyčných pánov nemieni zdržovať. Ale nechýba im pri tom ani zmysel pre humor (pôvabne improvizačné posledné sekundy). Mínusy: dĺžka a fakt, že celý film je „príliš na istotu“. 70% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Až na tých zhruba 50 záberov, v ktorých vidno zvukársky mikrofón (fakt ma to vytáčalo, dúfam, že na DVD to bude vyretušované), skutočne precízna, cieľavedomá, remeselne bechybná filmárčina (ale na to by sme si už asi u Ridleyho mali zvyknúť). Presný Denzel, nepredvádzajúci sa (čo kvitujem) Russell a haldy, skutočne haldy scén, ktoré sa budú citovať v iných filmoch a paródiách. "Takže... kde som to skončil?" Ja dúfam, že to skončí na oscarovom pódiu so soškou v ruke. Prinajmenšom za réžiu. Natočiť 157-minútový film, v ktorom nie je zbytočná ani jediná sekunda, to je skutočné umenie. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Russell Crowe si vyžádal nahrávky s Richie Robertsem, aby se pokusil co nejpřesnějši napodobit jeho přízvuk. (don corleone)
  • Scény boxerského zápasu mezi Alim a Frazierem se vedle 1000 komparzistů "účastnilo" též kolem 1500 nafukovacích figurín s domalovanými obličeji a parukami nebo klobouky. (xjane)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama