Reklama

Reklama

Velitel

(seriál)
Československo, 1981, 7 h 30 min (Minutáž: 71–81 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Antonín Procházka, Jaromír Štemberg, Jozef Holec, Václav Neužil st., Rudolf Jelínek, Josef Vinklář, Antonie Hegerlíková, Marta Hrachovinová, Ota Sklenčka, Boris Rösner, Dušan Jamrich, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Začátek školního roku je stejný i pro studenty vojenské vysoké školy. Do posledního ročníku nastupují dva kamarádi - Petr Lípa a Zdeněk Horák. Oba jsou navíc členy lehkoatletického družstva, které vede přísný, nesmlouvavý a trochu podivínský kapitán Marek. Po závěrečných zkouškách oba vstupují do strany a pracují v armádě, kde plní důležité a náročné úkoly. Jejich soukromé životy se odvíjejí od jejich práce. Manželství se rozpadávají, lásky chladnou, pracovní morálka klesá a přicházejí problémy. (TV JOJ)

(více)

Recenze (44)

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V seriálu je vše, co od seriálu z roku 1981 propagujícího službu mladých vojáků z povolání v naší drahé ČSLA, očekáváte. Uvědomělého náročného velitele (takového doktora Sovu v uniformě), spoustu práci oddaných gum, nějaké ty vztahy, místy toporné (těch je víc), místy lepší herecké výkony. Scénáristé si dokázali vybrat lepší i slabší chvilky, ale pravdou je, že mě u tohoto ve své době vysmívaného seriálu dokázali udržet. Ti, které dokážou papundeklové seriály dohnat k šílenství po několika sekundách, ocení slušné exteriérové záběry vojenské techniky. Kdybych měl právě s papundeklovými seriály srovnávat, šlo by hodnocení výše, v souboji s nejkvalitnějšími seriály své doby Velitel ale prohrává, i když se ctí. Objektivně se ale držíme někde na průměru. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vůbec se nedivím, že do něčeho takového nechtěla jít herecká elita. Balling si seriál zřejmě spletl s epickým válečným filmem, takže jeho hudba naléhavě duní i u romantických scén. Ve své podstatě se jedná o velice průměrný seriál, který sleduje nejen pracovní, ale i soukromé peripetie hlavních hrdinů. Za největší nešvar scénáře lze považovat především vykreslení prakticky všech velitelů jako chápajících, moudrých, bodrých a laskavých tatíků vyžadujících však nesmlouvavě stoprocentní plnění služebních povinností. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zapomenutý televizní seriál z vojenského prostředí počátku osmdesátých let se samozřejmě řadí mezi politicky propagandistické počiny, ukazující život jak důstojníků, o kterých je dějství především, tak i obyčejný kluků na vojenské základní službě. Zkrátka a dobře, vojenský život se vším všudy. Příběh začíná vojenskou vysokou školou a pokračuje vojenským životem takovým, jakým byl. Dnes se to sice už obzvlášť nikomu nelíbí, ale na rčení, že vojna dělala z chlapců chlapy, skutečně něco bylo. Vše bylo především o výchově a to nejen v zodpovědnosti a vůli pracovat, ale i v oblastech techniky, vědy, kultury, sportu a hlavně v ideové politice. A právě ona politika je na celém tomto díle nemalý škraloup, ale zase až tak hrozné to také není. Že v prvních dílech není opomenuto ani ´spřátelené´ vojsko Sovětského svazu na našem území je prostě dáno svou dobou. Dnes by se pro změnu zase použila americká vojska NATO, takže skutečně tomu není co vyčítat. Seriál ve zkratce ukazuje přípravy na atletické závody, cvičení vojsk Varšavské smlouvy či spartakiádu a nebo klasickou vojenskou brigádní výpomoc v době žní či v zimě v povrchových uhelných dolech. Jen skuteční pamětníci, kteří si prošli dvouletou základní vojenskou službu, mohou hodnotit, co se tu zakládá na pravdě a co bylo ideologicky vymyšlené. Pro ostatní seriál ukazuje jen obyčejnou ´vojnu´ s veškerými svými aspekty své doby. Dramatická stránka byla napsaná dobře a děj plně vyrovnaný jak v oblastech vojenské služby, tak i soukromého života hlavních postav. Dnes seriál může sloužit už jen coby vzpomínka současných seniorů a k opovrhování od mladé generace. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pracovné aj životné peripetie mladých lampasákov vo vyspelej normalizovanej socialistickej spoločnosti. Hlavný hrdina, silne zásadový a prísny k sebe aj ostatným to nemá ľahké, väčšine kolegov v zbrani vyhovuje ležérnejší prístup, než prácne zvyšovanie odbornosti a uvedomelosti. Zodpovedný prístup a pracovné nasadenie mu náležite komplikujú aj osobný život. Jedná sa o riadnu militaristickú agitku podfarbenú heroickou hudbou, plnú valiacich sa tankov, scén z dôstojníckych porád aj kasární a nechýba ani realitou konfrontovaný krčmový pacifista. Popri tom sa demonštruje vyspelosť poľnohospodárstva a občianskej vybavenosti, dôležitosť medzinárodnej družby a obetovania sa v prospech vyššieho cieľu. Našťastie je propaganda dostatočne zabalená do chytľavého príbehu, takže (aspoň mňa) nenudí a nepohoršuje. Herecké obsadenie slušné, ústredný mirekdušínovec Procházka, pohoďácky Vinklář, ostrý Matyáš, symptická Pichlíková, nesympatická Kotrbová, zahorklá intrigánka Geprtová alebo chápavý strýčko Sklenčka. Toto ja môžem. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Československý seriál z roku 1981 o studentech vojenské vysoké školy je ještě větší bizár než guilty plesure Chlapci a chlapi. Špatné i na socialistickou seriálovou tvorbu, po premiéře to vytáhli na světlo až o třicet let později na Jojce. Těžkej duševní hard core, hned v prvním díle náš hrdina zaboří transportér do příkopu a o pomoc jde v ruském jazyce žádat bratrské okupanty. Jednu hvězdu dám s velkým vypětím za uznání, že kameraman uměl zapnout kameru. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Zde se poprvé u tankového praporu spolu setkali Vlastimil Zavřel, jako řidič tanku svobodník Lopata, a Roman Skamene, jako nabíječ vojín Decastello. Druhé jejich setkání bylo ve filmovém Tankovém praporu (1991), ovšem zde jako důstojníků a v opačném nadřazení – podporučíka Maliny a majora Borovičky. (Ganglion)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Benešove, Dědiciach, Hošticiach, Tábore, Hvozdiciach a na viacerých miestach Prahy. (dyfur)

Reklama

Reklama