Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je takova o dost drsnejsi verze Tele tele s naprosto dokonalym Ctvrtnickem v roli moderatora a paradnima pomocnikama Vavrou a Steindlerem. Prvnich totiz cca 7 dilu to jeste nema pod kontrolou Ctvrtnicek a ty dily jsou naprosto na hovno, nezasmal jsem se snad ani jednou. Ale od toho 7. dilu je to fakt parada, samozrejme se najdou i slabsi veci, ale vetsinou to je hodne vtipny. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Ten nejčernější humor v podání nejlepších komiků v ČR. Kam se poděli ty časy, kdy byli komici vtipný a černej hůmor byl vážně černej. Teď už to jde všechno do řiti, hlavně v Česku. Za tohle by šli teďka sedět, až tak jsme na tom špatně. Miluju českou sobu a mrzí mě, že neexistuje nějakej podobnej Českej seriál :( ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Spousta skečů už dnes není aktuálních, především ty o politice po převratu, ale zbytek je naprostá paráda, která se stala po Cimrmanovi nejvtipnější českou záležitostí vůbec. Nevím, jestli by tak drsný humor dnes v televizi prošel, ale buďme rádi za to, že dřív ano. Jako zlatý hřeb samozřejmě musím vypíchnout Alles Gute! a jejich šílenosti. Die saubere Rasse! 95% ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Navrhujem daň z príjmu obyvatelstva... pffuuu... Sedemdesiat percent!! Seeeedemdesiat sukien mala aaaaa predsa sa nevydala... *** Bezprostředně po dnešní hlavní zpravodajské relaci byl v budově televize zatčen redaktor zpravodajství o počasí Jan Zákopčaník pro opakovaný sexuální styk se zvířaty. Zákopčaník sám na obrazovce přiznal, že nejtepleji bylo v Oslu. *** Die saubere rasse. Die saubere rasse! Die saubere rasse!! DIE SAUBERE RASSE, DIE SAUBERE RASSE, DIE SAUBERE RASSE!!! ()

Nihlathak 

všechny recenze uživatele

Nápady a hlody zde realizované nemají v našich končinách a možná ani ve střední Evropě obdoby. Něco tak vtipného a světoborného už tady nikdy nikdo nenatočí, to si můžeme být jisti. Česká soda byla plná geniálních videomontáží, skvělých parodií, úžasné satiry a nezměrného potenciálu VŠECH skečů a parodovaných pořadů. Lidé za ČS stojící si nebrali servítky, nic je nezajímalo a všechno si dovolili. Tleskám. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Když bývalý ministr kultury Pavel Dostál viděl svůj výstup v sestříhaných záběrech pořadu „V pravé poledne“, tak napsal Čtvrtníčkovi dopis, ve kterém stálo: „Vážený pane Čtvrtníčku, konečně jsem se dozvěděl, proč se mi doma smějí, když mi pustili kazetu, jak tam sedím s Grebeníčkem a vy nás tam zpovídáte nádherným způsobem. S úctou Váš Pavel Dostál, ministr kultury České republiky.“ [Zdroj: rozhlas.cz] (NiaWolf)
  • Každý díl začíná pohledem na tvář muže, který pije Českou sodu. Jednalo se o Karla Meistera ml. (sator)
  • Na začátku epizody zazní skladba „Also sprach Zarathustra“ od Richarda Strausse. Později v epizodě zazní „Fanfára“ z opery „Libuše“ a skladba „Vyšehrad“ od Bedřicha Smetany. (OJan)

Reklama

Reklama