Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

salalala 

všechny recenze uživatele

Naprostý kult, takový český Monty Python. Nic není svaté, hrubě nekorektní humor, Česká soda je to nejlepší, co u nás kdy vzniklo. Neskutečné hlášky a skeče, parodie na reklamy a kolikrát i neskutečné fóry na majora Zemana. (Kdo je u telefonu? - Dejte mi doktora Janderu - Jandera - Jděte už do prdele, kurva - Jo, tak já jedu), Árijec, Pojď stoupat jak dým, prostě nehoráznost. Ano, některé fóry prostě odvál čas, ale drtivá většina je prostě bomba. Já musim dát pět, škoda, že se dneska už nevysílá, určitě by bylo témat dost a dost, možná ještě víc než tehdy. 100% ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Seriál začal v roce 1993 a většina příspěvků byla více než trapných. První sezonu zachránil snad jen silvestrovský výběr. V druhém roce již začíná moderovat Petr Čtvrtníček, přibývá klasických scének, ale ještě to není ono. Pořad je od roku 1995 občasníkem, kdy se netlačí na pilu co do kvantity nýbrž kvality. A to je již Česká soda, u které se můžeme smát jak o život. Velká škoda, že to již skončilo, protože žádná levná napodobenina se tomu nikdy nepřiblížila a obávám se, že v současné televizi na podobný formát již není místo. A přitom jsem se díky České sodě naučili nemecky, dozvěděli se o pornoherečce Petře Černocké, viděli jsme Jána Zákopčaníka drbat si koule a zazpívali si s Václavem Bendou. Za ty slabší první díly musím nerad hvězdičku objektivně sebrat. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Někdy mi přijde, že Česká soda je jediný český pořad, jehož tvůrci si našli slovo ,,satira" ve slovníku, před tím, než tímto označením svůj pořad nazvali. Satira prostě musí provokovat, nesmí brát ohledy na nic a na nikoho. Musí být drsná, černá a případně i vulgární. Při sledování Sody člověka místy až mrazí a to je přesně ono! Jsem hrdý na to, že tento pořad je výplodem českým a že je mezi lidmi poměrně oblíben. Smát se něčemu a vysmívat se... To jsou úplně jiné pojmy. ()

Nihlathak 

všechny recenze uživatele

Nápady a hlody zde realizované nemají v našich končinách a možná ani ve střední Evropě obdoby. Něco tak vtipného a světoborného už tady nikdy nikdo nenatočí, to si můžeme být jisti. Česká soda byla plná geniálních videomontáží, skvělých parodií, úžasné satiry a nezměrného potenciálu VŠECH skečů a parodovaných pořadů. Lidé za ČS stojící si nebrali servítky, nic je nezajímalo a všechno si dovolili. Tleskám. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Já mám tyhle české blbinky prostě ráda:). Hlášky z České sody jsme jeli na gymplu pořád. Taková "Scheisse Katze" se stala běžnou součástí naší slovní zásoby:). A teď vážně - Česká soda si dělá srandu z věcí, na které si moc komiků zatím netrouflo. Ono dělat si srandu z koncentráků tak, aby vám to prošlo, není zrovna lehké. České sodě to jde dobře, i když je ten humor někdy až moc primitivní. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Každý díl začíná pohledem na tvář muže, který pije Českou sodu. Jednalo se o Karla Meistera ml. (sator)
  • V epizodě zazní úryvek písně „Tip, ta, dýda... (Karlín)“, kterou nazpíval Ivan Hlas. (SONY_)
  • Terčem žertů se několikrát stal i moderátor Počasí Jan Zákopčaník, který se autorům pomstil tak, že při jedné předpovědi počasí řekl v komentáři k záběru prasat: „Toto jsou pánové Čtvrtníček, Šteindler a Vávra.“ Vedení České televize to považovalo za „hrubé zneužití veřejnoprávní relace“ a kromě pokuty ho potrestalo několikadenním zákazem vystupování. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama