Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Klasický, český černý humor. Nejvíce pobavili David Vávra s Milanem Šteindlerem v pořadu Alles Gute. Ostatní scenérie už mě takovým způsobem nezaujali, ale přesto si myslím, že Česká soda je ryzí a typický příklad pravého českého, dosti černého humoru. >| Průměr všech zhlédnutých epizod 65% (3*) | ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velmi nevyrovnaný počin. Pár sekund geniální scénky, povedeného vtipu, chytré parodie je střídáno mnoha minutami scének naprosto trapných a nevtipných. Především první díly, kde byl jako moderátor pan Zavřel jsou až trapné prakticky bez jediné výjimky - celé první DVD se staršími díly jsem jen kroutil hlavou, co tam má být vtipného. Navíc často nějaká naprosto nehumorná scénka je protahována až k nepřežití. Z těch novějších dílů se mi hodně líbily parodie reklamní nebo politické. Vůbec scénky s politiky patří k tomu nejlepšímu, co Česká soda přinesla. ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Já mám tyhle české blbinky prostě ráda:). Hlášky z České sody jsme jeli na gymplu pořád. Taková "Scheisse Katze" se stala běžnou součástí naší slovní zásoby:). A teď vážně - Česká soda si dělá srandu z věcí, na které si moc komiků zatím netrouflo. Ono dělat si srandu z koncentráků tak, aby vám to prošlo, není zrovna lehké. České sodě to jde dobře, i když je ten humor někdy až moc primitivní. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Připomenul jsem si sodu v roce 2009, tedy v době kdy mnoho narážek na dobové události bylo už značně mimo. Stejně musím ocenit vysokou úroveń celého pořadu. Tohle je opravdu kvalitní sžíravá satira. Ovšem zase bych ji až tak moc neglorifikoval. Na to je v ní přeci jen až moc hluchých míst a laciných frků. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

tschechische Schweine: český soused.... Monika Lewinská je znovu přichuti a opět zneužívá muže. Tentokrát hokejisty Buffala... Kdybychom my chtěli být zajímáví, řekneme, že předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky mé Blechy. Praha. Právě jsme dostali zprávu... MIloš Zeman a Jan Kavan jsou ve při. ... atd. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Ve scénách z nemocnice hraje píseň „Černí andělé“ od skupiny Lucie. (SONY_)
  • Petra Černocká kvůli drsnému žertu vůči své osobě – porno scéně ve fiktivním pořadu „Úsměvy Petry Černocké“ žalovala Českou televizi a požadovala odškodnění ve výši 1 000 000 Kč. Nakonec v březnu 1999 vysoudila omluvu od České televizie a odškodné 50 tisíc Kč. (JoranProvenzano)
  • Pořad musel být v roce 1998 po sporu o ochrannou známku „Česká soda“ s výrobcem stejnojmenného nápoje přejmenován na Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí. (Olík)

Reklama

Reklama