Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 2
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (29)

Trailer 2

Recenze (2 007)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si na časy kdy zombíci nebo co to je za hovada, byli tak pomalí, že než se z hrobu dostali k živýmu člověku, stačil bych přečíst všechny knížky Václava Klause pozpátku a zombík by ještě pořád pajdal někde na silnici. Leč doba se nám zrychlila a pro zombíky to platí několika násobně. Dneska jsou rychlý jak kráva co má v prdeli trysky. Celej tenhle biják má neskutečně vyrovnaný rychlý akční scény a scény pomalé, kecací s prostorem pro výborný herecký projev Brada Pitta. Obzvláště začátek, kdy je Brad v roli táty ochránce je radost pozorovat jeho gesta, je vidět že Angelinka si pro svoje óbr faganstvo vybrala fakt dobrýho taťku. Když jsem zmínil scény s tempem šneka a nazval je kecacíma, vůbec to neznamená že to je nějaká nuda, naopak u mě převažovali nad těma akčníma, protože u těch si kameraman bohužel asi připomínal svůj dlouhodobý pobyt na houpačce nebo když si v dětství hrál ze zoomen dalekohledu a bohužel se mu tohle všechno vybavilo právě při natáčení akčních sekvencí zetkový války. Na druhou stranu mám proto jistý pochopení, protože ty akční scény jsou záměrně dělaný v obrovským tempu, kterou podporuje výborná hudba, nulový dialogy, prostě bum, bum, prásk, prásk případně ham, ham. Ve filmu jsem nenašel jediný hluchý místo a výškový záběry na řádící zombíky ve městech jsou naprosto skvělý. Zkrátka tady v tom filmu nuda žádnou party nepořádá. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Obstojný letní blockbuster, který měl navíc ale v zájmu divácké všežratelnosti skončil jako vizuální jednohubka s nejistým poselstvím. Foster celou nákazu ukazuje jako přirozené zůčtování matky přírody s lidským odpadem, který se má sežrat sám. Titulková sekvence, tklivé tóny The 2nd Law: Isolated System od Muse, shrnutí od máklého virologa (největší naděje lidstva), to všechno naznačuje hlubší myšlenku. Pak dojde k obratu kdy se ve stylu VÁLKY SVĚTŮ v karavanu dostáváme z města (i Rachel tu je) na loď a pak se s Bradem cestuje po světě - svět rozuměj suterén v Koreji, Jeruzalém (suplovala Malta) a Británie. Celé to pohromadě drží divně a přišlo mi že struktura vyprávění měla být v první verzi scénáře jiná (lepší) a úvodního ataku na Pittovu rodinu bychom se dočkali v nějáké vzpomínkové scéně. Slepené to je, drží to, ale je vidět, že váza byla rozbitá s tím, že někdo kusy dovyrobil na míru. Závěr v laboratoři, jako jediný jakž takž naplňuje žánrové klišé o strašidelných plíživých zombících, zatímco zbytek filmu se je snaží poměrně úspěšně měnit. Tihle mrtvoláci spíše připomínají Smithovy spoluhráče ze JSEM LEGENDA. Jednotlivé scény jsou ale natočené výjmečně dobře, jsou poutavé (u tmavých interiérů hodně vadí 3D), samy o sobě fungují na jedničku. Nápady s kterými se tvůrci tasí jsou místy hodně neotřelé a osvěžující. Bezzubý David Morse, ťukající prst spáleného plukovníka, letadlo i ta laboratorní naháněčka. Pilířem filmu je ovšem dobytí Jeruzaléma, které bere dech. Opravdu se mi to líbilo, přes všechny výhrady co k tomu mám, ale nemůžu se zbavit dojmu, že z toho šel natočit mnohem lepší film. Materiál tu na to byl... Kdybych to měl ale srovnávat s knihou, jenom bych smutně kývl hlavou, že tohle ne-e. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Se zombies jsem toho moc neviděl, popravdě to ani není moje téma, ovšem tahle kombinace nákazové road movie a nemrtvé vyvražďovačky, která od téměř každého klišé umě uhla, mě bavila královsky a navíc jsem se fakt dost bál. Nebýt konce, který vyšumí (ani patos, ani něco, co by mělo nějakou, respektive silnou všeplatnost, jen rodina), bylo by to za plnej. Takhle těch 90% stačí a já jsem spokojen. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Světová válka Z může na leckoho působit jako slepenec několika nesoudržných příběhů, který je schopen v pozdější fázi ignorovat to, co dříve považoval za důležité, ale stejně tak na jiného může působit jako barvitá mozaika sjednocená fikčním světem a výbornou atmosférou. Jednotlivé "epizody" se více či méně liší náladou a tempem. Jednou cítíte strach, starost o ty hlavní postavě nejbližší, jindy si užíváte opulentní a vlastně i ryze zábavné záběry na hordy nemrtvých. Pak je tu úzkost ve stísněných prostorách a nakonec ve vyvrcholení plném napětí téměř nedýcháte... Vše perfektně funguje a to včetně rodinné složky, kdy láskyplné pohledy mezi Gerrym a jeho rodinou skutečně podkreslují příběh dalšími emocemi. Málokdy se stane, aby si různorodý film dokázal vzít z každé vody, do které šlápne, to nejlepší, také je jisté, že ne každému se to bude takhle jevit, ale pro mě osobně je WWZ spolu s Braindead nejlepším zombie filmem. 9/10 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

World War Z by měla být vlastně hrozně nesoudržná, neboť se v ní mísí naprosto odlišné přístupy k zombie subžánru, ve skutečnosti je ale nakonec překvapivě poměrně dobrým a zajímavým filmem. Tvůrčí neshody se na něm bezesporu projevily (pokud film něčím není, tak jednou celistvou vizí), možná právě to ale paradoxně přineslo vypravěčsky netradiční výsledek. World War Z jsou v podstatě tři samostatné příběhy, které spojuje hlavní hrdina a vzájemně na sebe navazují, ale v mnoha ohledech se navzájem zásadně liší. Úvod se podobá třeba Snyderovu Úsvitu mrtvých (zombie apokalypsa začíná, hrdinové se snaží dostat do bezpečí), prostřední část je akčním pátráním po původu zkázonosného viru, závěrečná část pak komorním laboratorním hororem. Trochu problém jsem měl jen s prostřední částí, která sice obsahuje několik výtečných velkolepých scén, celkově ale ono pátrání - získávání indicií - působí značně nahodilým a nedůsledným dojmem. Mimochodem střihač se nejspíš totálně zbláznil, v některých akčních sekvencích není vidět vůbec nic, radoval jsem se z každého alespoň trošku delšího záběru. Díky bohu za to uklidněné komorní finále. 75 % PS: Pokud chcete vědět, jaký byl originální závěr filmu, pokračujte na tento článek. Myslím, že v tomto případě je na Lindelofův přepis úplně zbytečná nadávat. Výsledná kino-verze je sice mnohem radostnější, než temný závěr původní, ovšem ani z pozice hororového fanouška si nemyslím, že "temný" se nutně rovná "lepší". Na moskevské bitvy bych se ale každopádně podíval rád, snad je studio uvolní alespoň na Blu-ray, když už je mají natočené ... ()

Galerie (421)

Zajímavosti (61)

  • Ve filmu jsou používány satelitní telefony Iridium v uzavřených prostorech, jako je podpalubí letadlové lodi nebo paluba letadla, ačkoliv ve skutečnosti potřebují mít přímý výhled na oblohu. (Cheeker)
  • Premiéra filmu byla o půl roku posunuta, protože se studiu nelíbil závěr a vyžádalo si přetočení závěrečné třetiny filmu. Původního scenáristu J. Michaela Straczynskiho pro přetáčky nahradil Damon Lindelof. (ČSFD)
  • Světová válka Z vydělala celosvětově přes půl miliardy amerických dolarů, což z ní udělalo nejúspěšnější zombie film všech dob. (Duoscop)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama