Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ten film je rozhazující. Nejen, že je rozpačitým mixem více žánrů, konec působí nemístně utnutým dojmem, ale co mě hlavně připravilo o chuť hodnotit čtyřma * - (SPOILER) postava Butlera se zhruba v půlce filmu radikálně změní z raněného a oprávněně jednajícího tatínka na přepálenýho terminátořího supermozka (/SPOILER), a to je jak rána ocelovou pěstí do držky plný americkýho úsměvu. A vůbec, časem je to tak neuvěřitelný, až už to fakt vůbec není uvěřitelný. Nicméně, aby to nebylo jen hanění, tak nutno říct, že jsem se opravdu nenudil a že je tu jedna brilantní vražda (ubodání do krku na jeden záběr). ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Jigsaw v porovnání s Clydem působí, co se příprav týče, jako uschlý sáček vylouhovaného čaje. Když si uvědomím, co všechno tenhle řízek zvládnul, je mi jasné, že má v občance psané místo narození: planeta Krypton. Tohle už je skoro absurdní. Na druhou stranu přiznávám, že v koutku duše žeru, jak jsou tyhle ústřední postavy (Clyde nebo právě Jigsaw ze Saw) vždycky o kus napřed před ostatními. Jinak si nestěžuji, herci dost dobří, s řadou brutalit se dostavilo skoro i nevolno, napětí a jeden megaúlek, závěr není ani moc vygradován a navíc jej lze odhadnout o několik minut dřív, než se stane skutečností. Gary Grey neurazil, ale ani nenadchnul. 70% 50 miliónů dolarů(rozpočet)/120 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/10 miliónů dolarů(čistý zisk z kinoprojekcí) ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl o čem film je a bylo to tak dobře. Čim míň o Ctihodném občanovi člověk ví, tím více si ho užije. Boj se spravedlností umí být krutý, zvlášť když se nebojuje o spravedlnost samotnou, ale o dokázání viny. Gerald Butler je rozhodně vinnen svou prozíravostí a nepředvídatelností, přičemž jsem mu věřil každý jeho skutek a ačkoliv se občas scénář topil v naprosto nesmyslném zabíjení, film si udržel tempo až do konce a pomalu poodhoval, čeho všeho je hlavní postava vlastně schopna. Skvělé a zároveň pohaté na zamyšlení o (nejen) americké legislativy, ačkoliv se rozhodně nejedná o nějaké intelektuální pokoukání...94% ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

V třech čtvrtinách filmu pronese postava Gerarda Butlera: „Zatím jsem se jenom rozehříval." a divák při těchto slovech začne očekávat nějaké mega destrukční zakončení, jen aby dostal jedno velké.... nic. Posledních třicet minut dosavadní dění tak otřesně převrátí a překombinuje, že z hodného otce rodiny se znenadání stává záporák a ze zlého advokáta hrdina roku, takže jakékoliv šance o vžití se do jednoho z nich jsou ty tam. O (ne)logičnosti finálního "zvratu" se nemá smysl rozepisovat. Po (opravdu blbém) konci se pak pouze sám sebe ptám, zda-li náhodou nemají oba herci zaplatit hypotéku na dům či leasing auta... Jinak totiž nevidím důvod, proč do téhle rutině zrežírované taškařice lezli. Při závěrečných titulcích mi v hlavě vyvstaly pouze dvě otázky: 1. Proč já hlupák si to sehnal v Blu-Ray kvalitě? 2. Jaké z filmu plyne ponaučení, pokud vůbec? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak brutálně scenáristicky překombinovaný film, to aby si divák ukroutil hlavu z toho neustálého divení se. Thriller o prohnilosti a zakonzervovanosti amerického (nejenom právního) systému, který stojí na zemi jen jednou (a to ještě tou kulhající) nohou. Je to vlastně takový klasický snímek o pomstě, a to rozhodně za každou cenu. Tomuhle filmu by se ale hodilo spíš než označení thriller přiřazení do ranku sci-fi, tak moc je místy přitažený za vlasy a tak moc jsou dovednosti jednoho z hlavních hrdinů neuvěřitelné. Škoda, že namísto supermana nejednal alespoň občas trochu více jako obyčejný člověk... Paradoxní je, že ve výsledku je tohle patrně vážně míněné drama se závažným společenským problémem v podtextu nejvíce blízké a podobné čistě mainstreamovému seriálu Útěk z vězení, který chce jen a pouze nenáročně bavit... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 50 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V scéne na cintoríne vyradí Clyde (Gerard Butler) EMP (elektro-magnetickým pulzom) všetku techniku v okolí. Napriek tomu je vysielačka v aute funkčná. (Jumar)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama