Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 414)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Za 4*, ale tak, tak ... Thriller, který jakýmsi zvláštním způsobem kombinuje prvky SAW a dokonalého Sedm, ovšem v uhlazeném kabátě, světě soudů, soudců, prokurátorů, nevinných občanů a vězení ... Přesto hodně brutální a drsný ... Další "mstící se taťka" za svoji vyvražděnou rodinu, ovšem absolutní ANTI-hrdina, v podstatě "zlo samo", který likviduje záhadnými vychytávkami a inteligencí nejen vrahy své rodiny, ale celý soudní systém, který měl před 10 lety jen trošičku společného s jeho případem ... Do poloviny výborné, pak hodně přitažené za vlasy a překombinované, konec obstojný, ale ve vztahu ke stopáži filmu v podstatě dost useknutý a málo vygradovaný ... Připadne mi, že se tvůrci až příliš soustředili zbytečně na násilné a brutální scény, které příliš vyčnívají a v podstatě další hlavní postava, právník, kterého hraje Jamie Fox je sice stále na obrazovce, ale v rámci své úlohy vlastně pořád v pozadí ... Docela zvláštní počin, který se i těžko zpracovává v hlavě při sledování ... Ale je to dobré. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nad ocekavani paradni thriller, kterej se vyviji uplne jinak, nez jsem cekal. Zacatek jeste pripomina stou variaci na klasickej film o pomste, Butler ma fajn rodinku, prilitnou prasata a rozmasirujou mu ji, neni spokojenej s vyrokem soudu a rozhodne se pro pomstu. Jenze tohle vsechno se odehraje behem 10 minut. Pak film dost nesmyslne skoci o 10 let, pricemz vse je naprosto stejny, jako pred deseti lety a postavy nezestarli vzhledove ani o den. Jenze pak to zacne. Butler nejdriv udela svoji pomstu a to tak, ze radne brutalnim zpusobem a pak se zacne mstit ve velkym, nikdo netusi, co se to vlastne deje, umiraj nevinny lidi, obcas dost krvave. Z cloveka, co mel bejt hlavni hrdina filmu, kterymu ste meli drzet palce, se stane vrazdici psychopat, proste jizda. Bohuzel si tim tvurci taky trochu podkopavaj nohy, nejdriv sem fandil Butlerovi a pral mu jeho pomstu, pak ale zacne radit tak, ze uz mu ani moc fandit nejde a v ten moment se proste stane, ze tady neni komu fandit. Navic druha vec, co filmu podkopava nohy, jsou urcity nelogicnosti, neni vysvetleny, proc si vrahove vybrali jeho rodinku, mame tady zahadnou postavu, bez jejiz pomoci by si pravnici ani neskrtli, nektery hi-tech vychytavky spis pripominaj sci-fi, Butler se ne a ne pomstit Foxxovi a zabiji misto toho kolikrat naprosto neznamy lidi. No jenze Gary Gray prekvapil a vse to natocil radne drsne, svizne a napinave, takze jsem byl celou dobu napnutej, i kdyz se dalo vicemene tusit, jak to dopadne a kdyz k tomu pripoctu paradni herecky vykony v cele s Butlerem a ne uplne klasickej pribeh, vychazi mi paradni petihvezdickovej thriller. ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

už takmer klasická šablóna, kde potupený muž, ktorého pripravili o rodinu, berie spravodlivosť do vlastných rúk a snaží sa pomstiť smrť svojich blízkych. Neverí právnikom a celému právnemu systému a na základe svojej brutálnej pomsty chce dokázať, že celý právny systém, kde má väčšie práva vrah, než poškodený, je postavený na hlavu. ... Scenaristický to bolo poslabšie, ale film donúti diváka, aby film dopozeral. Tempo príbehu je na dobrej úrovni, niektoré momenty pomsty doslova šokovali. 3,5**** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Solidní thriller, od začátku do konce nesmírně napínavý. Děkovat za to může námětu, jenž i z klasického tématu pomsty dovedl udělat svěží neokoukanou věc, stoprocentně také oběma hercům (Butlerův "taťka" vážně není dobrák od kosti, Foxxův návladní zase krásně tápe mezi tím, co je správné a co ne), režii a hudbě. Některé momenty ve Ctihodném občanovi (v jeho druhé polovině) viděné mi nicméně nepřipadly ani trochu reálné, respektive v normálním vesmíru uskutečnitelné. Jinak - opravdu dobrý film. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, inteligentní a dramatická podívaná s (pro mě) neokoukaným sympaťákem Geraldem Butlerem v jedné z hlavních rolí. K úplné dokonalosti tomu chyběla jen malinko větší nepředvídatelnost - asi 3-4x jsem věděl přesně, co se vzápětí stane, a to jsem ten film viděl prvně, no faaaakt, přísahám. :-) Ale jinak fakt cool film. ;-) ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Gerard Butler byl původně připravený hrát Nicka Rice, ale Jamie Foxx zavolal producentům a zeptal se, zda by Gerard nemohl hrát Clyda Sheltona, a on Nicka. Když to producenti řekli Gerardu Butlerovi, nadšeně souhlasil. (Taninaca)
  • Ve filmu malou roli ztvárnil i režisér F. Gary Gray. Objevil se coby detektiv, který přinese úředníkům důkazy, včetně láhve s nápisem "Can't fight fate". (Narcis)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama