Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 418)

Shit 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu průměrnej thriller, kterej má k dokonalosti a napětí hodně daleko a moc jsem nepochopil, jak šlo přšhlídnout giga dělo na hřbitově mezi hrobama, ale na stranu druhou to, jakým způsobem to je vyprávěný a jaký netradičním a drsným směrem se to ubírá, to dokáže hodně potešít. Akorát škoda, že Butler se tak nějak musí furt tváří stejně, ať už hraje cokoli a sem ten jeho divnej škleb fakt nesedne, narozdíl třeba od 300. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Ctihodný občan" měl zpočátku slušně našlápnuto do čtyřhvězdičkových výšin; námět nasrané oběti zločinu, co se rozhodne bojovat proti zvrácenému systému, který chrání zločince, má grády a s dobrým zpracováním byl úspěch na dosah. Jamie Foxx má sice daleko k mým oblíbencům a Butler svému hrdinovi zapomněl vdechnout patřičně mrazivé charisma, přesto jsem se první dvě třetiny docela obstojně bavila. Jenže pak zřejmě scénáristu udeřila manželka fortelnou litinovou pánví přímo přes kedlubnu a drama se změnilo v komedii. Čím více odhalování a vysvětlování, tím debilněji film působil. Vlivem zmíněné stupidity je mi skoro trapně, že dávám třetí hvězdičku. Velká škoda, takhle zmrvit slibný potenciál. Vezmu v úvahu morální poselství a pokusím se zapomenout na posledních 15 minut, pak by to s odřenýma ušima na 60% stačilo. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ctihodný občan měl velmi vysoký potenciál, zprvu se mi dokonce i zdálo, že se mu jej daří skvěle využít. Bohužel se ale brzo ukáže, že je to pouze slušně odsýpající thriller, který se snaží tvářit chytře (a do určité míry se mu to daří), ale skutečnost je jiná. Scenárista se očividně vzdal snahy spoustu věcí jakkoli osvětlit, spokojil se s principem deus ex machina... A prohlášení, že v inteligentním snímku nemusí být inteligentnímu divákovi vše polopaticky vysvětleno, neboť by si to měl být schopen vyložit sám, neobstojí. Solidní zábava, ale raději nad ní moc nešpekulovat. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Na vědomí všem ctihodným občanům se dává, že Foxx je zde sympatický asi jako libovolný tuzemský politik a Butler se ani nenamáhal svou postavu obdařit charismatem potřebným k tomu, aby z něj šel náležitý respekt. A jako by to nestačilo, tak se při psaní tohoto odvaru z prvního Saw tvůrci špatně podívali do výkladového slovníku a spojení "šokojící zvrat" zaměnili s "kravina na n-tou". ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak brutálně scenáristicky překombinovaný film, to aby si divák ukroutil hlavu z toho neustálého divení se. Thriller o prohnilosti a zakonzervovanosti amerického (nejenom právního) systému, který stojí na zemi jen jednou (a to ještě tou kulhající) nohou. Je to vlastně takový klasický snímek o pomstě, a to rozhodně za každou cenu. Tomuhle filmu by se ale hodilo spíš než označení thriller přiřazení do ranku sci-fi, tak moc je místy přitažený za vlasy a tak moc jsou dovednosti jednoho z hlavních hrdinů neuvěřitelné. Škoda, že namísto supermana nejednal alespoň občas trochu více jako obyčejný člověk... Paradoxní je, že ve výsledku je tohle patrně vážně míněné drama se závažným společenským problémem v podtextu nejvíce blízké a podobné čistě mainstreamovému seriálu Útěk z vězení, který chce jen a pouze nenáročně bavit... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Když starostka (Viola Davis) dělá z Nicka (Jamie Foxx) nového státního návladního, je muž držící "Bibli" opravdový tehdejší starosta města Filadelfie Michael Nutter. (c.tucker)
  • Režisér se rozhodl použít Del Frisco's Double Eagle Steakhouse k objednání Clydeova (Gerard Butler) oběda do věznice poté, co se zde během natáčení několikrát stravoval. Byla tam i filmová after-party. (c.tucker)
  • Ve filmu malou roli ztvárnil i režisér F. Gary Gray. Objevil se coby detektiv, který přinese úředníkům důkazy, včetně láhve s nápisem "Can't fight fate". (Narcis)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama