Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ctihodný občan měl velmi vysoký potenciál, zprvu se mi dokonce i zdálo, že se mu jej daří skvěle využít. Bohužel se ale brzo ukáže, že je to pouze slušně odsýpající thriller, který se snaží tvářit chytře (a do určité míry se mu to daří), ale skutečnost je jiná. Scenárista se očividně vzdal snahy spoustu věcí jakkoli osvětlit, spokojil se s principem deus ex machina... A prohlášení, že v inteligentním snímku nemusí být inteligentnímu divákovi vše polopaticky vysvětleno, neboť by si to měl být schopen vyložit sám, neobstojí. Solidní zábava, ale raději nad ní moc nešpekulovat. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Fúze klasických ‚revenge movies‘ s moderními hi-tech hračkami slibovala hory doly, aby nakonec zaostala i za slibem samotným. Může za to Grayovo rutinérství, které v akční poloze nepřekračuje rozsah traileru, a Wimmerova myšlenková kastrace, snažící se spájet motivy pomsty (na kom a proč má být vlastně vykonána?), obžaloby soudního systému i rodinného dramatu, tak neobratně a zoufale, až podezřívám střihače ze sabotáže, jejímž výsledkem je půlhodina filmového materiálu zmizelá v nenávratnu. Ten film nemá gradaci, logický spád a o napětí škoda mluvit. Jen pár bouchacích aut, zachmuřeného Butlera (plus), slizkého Foxxe (poslední plus) a status nejprofláklejší šance roku. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

75%. Co se Ctihodnému občanu povedlo na výbornou, byla nepříjemná nejistota do poslední minuty snímku, jestli mám Butlerovu hrdinovi fandit, a nebo ho nenávidět. Vždy, když mi zdravý rozum pomohl se během stopáže rozhodnout a já jeho postavou ze srdce opovrhoval, se situace otočila, a já mu o pár scén později zase držel palce... Je to docela psychologický snímek, řekl bych, který divákovi podsouvá nepříjemné myšlenky a pravdy, i když často zabalené do nesmyslných řečí a minimálně nereálných až vtipných okolností. K hercům nemám větší výtku a Foxxe si začínám cenit (je mrazivě přesvědčivý, dokonalý naturel); Gerard Butler tento rok stihnul tři poměrně velké role v rozdílných filmových žánrech! Čekal jsem možná více akce... no a jinak je to přesně ten mix dvou filmů, které jsou tu tisíckrát omýlány v komentářích pod / nade mnou - v jednom figuruje chladnokrevný Jigsaw a ve druhém donekonečna utíká federálům Michael Scofield. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

"Někdy je malá spravedlnost lepší, než žádná." Tak tuhle větu nechtěl slyšet Ctihodný občan Clyde, kterému zabili ženu a dítě. A jak to tak bývá, naštvaný manžel a otec chce odpl… ne, on nechce odplatu, chce spravedlnost. A chce naučit lidi, jak se mají chovat. Takhle nějak by se dal celý film popsat. Ten, jenž má v některých momentech neuvěřitelné tempo (hlavně začátek byl pro mě šokem, že jsme šli rovnou na věc). Co je mi nanejvýše sympatické není jen obsazení, ale i chytrý scénář, který dává konečně ten správný prostor pro Gerarda Butlera. Možná, že konečně některé přesvědčil, že zvládne i náročnější role. Já to o něm věděl už z jiného filmu (Milý Frankie). Ale musí se nechat, ani Jamie Foxx nebyl špatný, fakt že ne. Ctihodný občan se tak na první pohled může jevit jenom jako pouhá kombinace Saw a Prison Breaku (jak trefně poznamenal choze) ale má něco, co ty dva projekty nemají. Fakt vypointovaný konec. (Nemluvím o Saw 1 a první sérii Prison Breaku). Nedělá mi problém 4,5 * zaokrouhlit nahoru. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečných kudrlinek jdeme rovnou na věc. Moc sympatické, jak tvůrci celou hru rozehráli. Rutinér se světlými momenty (Vyjednavač) F. Gary Gray vzal příběh vykonavatele pomsty pěkně od podlahy a charismatický Gerard Butler dodal postavě, která se stala obětí systému, na alespoň nějaké věrohodnosti. Scénář rozhodně nepatří k nejchytřejším, ale nikdo nemůže kdákat, že by věděl pointu po pár desítkách minut. Law Abiding Citizen si navíc na nic nehraje, prostě chce diváka dostat do varu. Nicméně tahle provařená jednohubka začala asi takhle. Během jednoho poklidného večera se rozrazí dveře a ozbrojení muži vám navždy vezmou milovanou ženu a malou dcerku. Představa, že by mohli vyklouznout bez trestu je pro Clydea Sheltona doslova zničující, jenže právní systém skutečně selže a zahořklý Clyde po deset dlouhých let osnuje pomstu. Promyslí každý detail, naplánuje každý krok. A rafinované mordy všech, kteří tehdy volili snadnější cestu, mohou začít. A s tím i řada „šokujících“ odhalení, která chtějí trumfnout ta předešlá a připravovat si ornou půdu pro další kulišárny. Ne vždy se to podaří.. jenže já se chtěl jen bavit a toho se mi dostalo měrou vrchovatou!! Na udičku jsem se několikrát chytil a svět se nezboří, když jsem si to pro jednou užil!! ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Premiéra filmu sa konala 15. novembra 2009 v komplexe Cineworld v Glasgowe, Butlerovom rodnom meste. (Arsenal83)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 50 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama