Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (74)

  • Stejně jako Martin Riggs je i jeho představitel Mel Gibson velkým fanouškem komediálního uskupení The Three Stooges. Produkoval dokonce biografickou komedii Tři panáci (2000). (ČSFD)
  • Pro co nejvyšší autenticitu byli k natáčení povoláni techničtí poradci a členové oddělení šerifa losangeleské policie, kteří úzce spolupracovali s režisérem i herci. (ČSFD)
  • Podle slov producenta Joela Silvera byl první volbou pro režii Ridley Scott. Pro špatné vztahy se studiem Warner Bros se však do režisérského křesla nedostal. (ČSFD)
  • Scenárista Shane Black uvedl, že chtěl, aby roli Martina Riggse (Mel Gibson) hrál William Hurt, s čímž vedení studia nesouhlasilo, jelikož byl podle nich pro tuto roli příliš obskurní. (ČSFD)
  • Na začátku filmu hraje „Jingle Bell Rock“ od Bobbyho Helmse. (Duoscop)
  • Tvůrci série chtěli pro film jiný název. Trochu víc se o tom rozpovídal v jednom rozhovoru scenárista Shane Black. „Název Lethal Weapon (Smrtonosná zbraň) příliš nefungoval u žen. Tak jsem se zeptal, jak to tedy chtějí nazvat. A oni navrhli Hot Shots (Žhavé výstřely). Nedělám si legraci.“ uvedl Black. (Geralt z Rivie)
  • Mel Gibson (Martin Riggs) v době natáčení kouřil dvě krabičky cigaret denně a stávalo se, že v pauzách mezi náročnými akčními scénami musel dostávat kyslík. (Locksley)
  • Na lednici v domě rodiny Murtaugha (Danny Glover) si lze všimnout nápisu "Free South Africa, end apartheid". (MatyM)
  • V jedné scéně říká Murtaugh (Danny Glover) Riggsovi (Mel Gibson), že mu Hunsaker (Tom Atkins) v roce 1965 v údolí Ia Drang zachránil život. Později hrál Mel Gibson plukovníka Hala Moorea ve filmu Údolí stínů (2002), což je filmová adaptace zmíněné bitvy. (rafix)
  • Michael Hunsaker (Tom Atkins) se zmíní Rogeru Murtaughovi (Danny Glover) o projektu Air America a o tom, jak byla drogami z Laosu financována vietnamská válka. O této činnosti mimo jiné pojednává film Air America (1990), kde hlavní roli ztvárnil Mel Gibson. (Illuminare)
  • Do role Joshuy byl přijat Gary Busey, protože producenti hledali někoho velkého a hrozivého, kdo by byl dobrým soupeřem pro Mela Gibsona (Riggs). Busey také díky této roli znovu nastartoval svou kariéru. (HellFire)
  • Jackie Swanson (Amanda Hunsaker) se při záběru, kdy skáče z výšky, nenechala zastoupit kaskadérem. Trénoval ji legendární kaskadér Dar Robinson. (HellFire)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama