Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (480)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film nahradil a našiel presne tú štrbinu, ktorá chýbala medzi vojnovými filmami. Ukážka akcie a vojnových scén bola priam ukážková, rovnako ako aj taktický scenár boja. Strihy medzi bojiskom a úmrtnými oznámeniami boli premyslene načasované a vôbec celý nápad, spraviť film aj z pohľadu tŕpnucich rodín bol veľmi efektný. Trošku obrať na zase raz prehnanom amerikanizme a bolo by to ešte lepšie. 80%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

M.GIBSON v roli, ve kterých mi sedí. Tedy v roli vůdce, který nám cpe myšlenku, že když (už) jít do války, tak né s plukovníkem AČR, ale s plukovníkem HAL MOOREM !! Dál je to klasika: 1.) napalm je humáč 2.) když nakládají většinu z roty ,,C" a je třeba je nahradit, rozhodně se tím nemyslí, že rota ,,C" hromadně odjela na dovolenou 3.) řekne-li umírající voják ,,jsem rád, že jsem mohl položit život za vlast", pousmějeme se asi my, pro který je položit život za vlast podobný, jako položit věnce na hrob neznámého vojína. Dobrý americký válečný film, ve kterým se hraje na city i tam, kde jste to ještě neviděli. A taky, že k národní hrdosti se prostě dá vychovat (nebo si o tom můžeme myslet svoje) a že se američani furt snaží pochopit (jedno a to samý) - Vietnam. (A bohužel se zněj nikdy nepoučí)!!! ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

Áno, áno, je to film skrz naskrz prelezený americkým pátosom a vlastenectvom, ale je to aj film s dobre natočenými bojovými scénami s tématikou vietnamskej vojny. Navyše oceňujem aj snahu o sprostredkovanie pohľadu z druhej strany na strach a úzkosť najbližších rodín. Celkový dojem slušný a Mel Gibson vynikajúci. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý... skôr vynikajúci film, miestami som až zatínal zuby aj potláčal slzy v oku. Pre mňa jeden z najlepších filmov vôbec. Skvelý Mel Gibson a jeho herecký výkon a ešte lepší Chris Klein, ktorého som si ako herca obľúbil práve kvôli tomuto filmu. Perfektne spracovaný scenár a réžia a skvelé herecké obsadenie, dávajú tomuto filmu to, čo u mnohých filmov treba hľadať. Film má dej pravda z počiatku trochu zdĺhavý, ale to k tomu patrí, aby sa človek tak nejako vžil do rolí hrdinov a ich okolia. Nebyť toho dlhšieho začiatku, kritici by určite písali, že je to úplne obyčajná strieľačka, ktorá nemá hlavu ani pätu. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Nejde síce o žiadne veľkolepé vylodenie v Normandii ani o extrémne brutálnu vojnu v Somálsku, Wallace k nadpriemernému filmovému zážitku nepotrebuje hektolitre krvi a lietajúce končatiny, naopak. Vystačil si s americkým patriotizmom, sentimentom v zákutiach domova, zatiaľ čo vo Vietname si divák od neustálych akčných bojov a strelieb (s minimom krvi) nemá šancu vydýchnuť. Vojnové filmy nevyhľadávam a ani ich nemilujem, preto Údolie tieňov hodnotím nezávisle od iných, kvalitatívne lepších vojnových snímok. Nevadí mi americké vlastenectvo s množstvom veľavýznamných fráz, nevadí mi americká vlajka, vznešene povievajúca pred kamerou, nevadí mi patetizmus a ani plačúce manželky... Pochváliť musím razantného Gibsona, ktorý nesie väčšinu filmu na svojich pleciach - je znamenitý. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Nášivka, kterou nosí vojáci ve filmu na levém rameni, je bílá hvězda s vyobrazeným idiánem. Znak užívala už 2. pěší divize, která jako první vstoupila v roce 1945 do Plzně. V současnosti je tento znak využíván hokejovým klubem HC Škoda Plzeň. (karda1)
  • Ačkoli se jména většiny vojáků nedozvíme, tak pro každého opravdového vojáka, který se v roce 1965 účastnil bitvy, byl určen konkrétní herec. Štáb dbal i na to, aby herci byli svým předobrazům podobní. (ČSFD)
  • Po třech týdnech natáčení ve Fort Benning se společnost přemístila do Fort Hunter Liggett do střední Kalifornie, která představovala filmový Vietnam. Výtvarník Tom Sanders, který mj. pracoval také na filmech Statečné srdce (1995) a Zachraňte vojína Ryana (1998), strávil několik dní s autory knižní předlohy Halem Moorem (ve filmu Mel Gibson) a Joem Gallowayem (Barry Pepper), a použil jejich informací, jejich autentických filmů ze skutečné bitvy a jejich fotografií, aby našel exteriéry, podobající se titulnímu Údolí stínů (tedy Ia Drang). (Taninaca)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama