Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Od tak známého českého filmu s takovou širokou plejádou českých herců a s tak poměrně vysokým hodnocením jsem tedy čekal mnohem víc. Nesedla mi atmosféra té doby (tedy 30. léta) a už vůbec ne ten rádoby humor. Karel Heřmánek se mi také nijak nelíbil. Připomínal mi Leonarda DiCapria z filmu CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ, akorát zde hraje žižkovského podvodníka z doby velké hospodářské krize. A na samotného DiCapria samozřejmě také nemá... Jediné, co se mi na tomto filmu byla tak jedině Laďka Kozderková v její saténové noční košilce. [5791. hodnocení, 154. komentář, 77%] ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film s Karlem Heřmánkem. Žižkovský grant se vysmívá policejní přesile a pomocí podvůdků a "vyčůrániček" vždy nějak vyklouzne. Bože, jak nám je tohle, jako národu vlastně blízké, doufám, že to všichni také vidí. :) Každopádně tohle je zábava, která si zaslouží opakovaná shlédnutí. A hudba.... vždycky si pak připadám, že jsem zapadnul do nějakýho žižkovskýho lokálu 30. let.... ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli Ivo Novák vstoupil na Barrandov již koncem 30. let, dopustil realizaci této nedokonalé retro záležitosti, která se žel vedle výborného sóla Heřmánka honosí naprosto nemožným zbylým ensemblem, včetně otřesného dabingu Keslerové. Je skutečně s podivem, že výkon jediného herce dokázal podržet takto bezradnou záležitost. Nicméně připočtu-li scénu z věznice, mohu výsledek akceptovat jako standardní snahu o rozmarný výlet do periférie 1. republiky inspirovaný nemnoze solidní Žebráckou operou. Dvojice filmů, vedle kterých veškeré tyto pokusy blednou, jsou samozřejmě skvostné Anděl s ďáblem v těle a Anděl svádí ďábla. ()

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Kdo jinému jámu kopá..Karel Heřmánek a jeho parketa - frajer, kterému to pálí a za kterým pálí ženský. Kromě šarmu mu ale samosebou neschází pořádná dávka českého "vychcánkovství" opět vítězící nad policejním "balíkovstvím", na kterém tyhle filmy staví. Dělat si srandu z policajtů a z podvodníčků dělat machry už tak nějak patří k národní povaze..:) ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá komedie o žižkovském frajerovi Hubertu Hraběti, kterého vynikajícím způsobem ztvárnil K. Heřmánek. Tento elegán, hrdě se hlásící ke svému čistému trestnímu rejstříku, se živí různými podvůdky a obohacuje se tak na úkor zámožných občanů. Dává si však pozor, aby nezabrousil do vážnějších kriminálních činů a policie ho tak nenachytala na nějaký paragraf. Inspektora Mourka, který vyvíjí veliké úsilí, aby konečně mohl Huberta obvinit z trestného činu, si zahrál taktéž vynikající P. Kostka. Dokonce si obstaral tajného informátora z blízkého Hubertova okolí, konkrétně jeho přítele funebráka Emana (P. Zedníček), avšk ani tento krok nepřinesl kriminalistovi kýžený úspěch. V dalších rolích se představila hvězda italských erotických a hororových filmů 80. let Z. Kesslerová jako Hubertova milá Růža, Emanova partnerka L. Kozderková provozující masérskou činnost a zpívající úvodní a závěrečnou píseň, dále L. Kostelka jako soukromý detektiv Špirk a další Hubertovi kumpáni P. Nový a J. Somr. Komediální snímek I. Tomana spíš než souvislý příběh vnímám jako sled Fešákových lumpáren se závěrečným znemožněním inspektora Mourka, neboť díky Hubertověmystifikaci místo mezinárodně hledaných padělatelů bankovek zatkl ředitele banky Union (J. Holý) a vykutáleného komorníka obstarožní šlechtičny L. Lipského. V rolích policejních asistentů inspektoru mourkovi pomáhali J. Teplý a O. Lackovič. Velmi zábavná scéna se objeví na konci, kdy jdou inspektor a jeho asistenti zatknout domnělé padělatele do hodinového hotelu a omylem si spletou pokoj. Přestože je postava Fešáka spolu s prvorepublikovou atmosférou velmi sympatická, důmyslnost a propracovanost příběhu je poněkud slabší, a proto po krátkém váhání uděluji tři hvězdy a hodnotím tudíž průměrně. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Natáčeno v Praze - Žižkově, Karlíně, Rudolfínu a okolí Lipanské ulice. (M.B)
  • Když Fešák Hubert (Karel Heřmánek) sedí v restauraci s Růžou (Zora Ulla Keslerová), tak jim vrchní přinese dvě piva. Oba se napijí a Hubert vypije více jak polovinu půllitru. Sklenici položí na stůl a v dalším záběru jde vidět, že piva ze skla jen lehce ubylo a půllitr je téměř plný. (Jimmy15)
  • Zora Ulla Keslerová (Růža Nejedlová) bola v čase natáčania tejto snímky manželkou autora hudby k filmu Petra Hapku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama