Reklama

Reklama

Percy Jackson: Zloděj blesku

  • Kanada Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (více)
Trailer 2
Kanada / USA, 2010, 114 min

Režie:

Chris Columbus

Předloha:

Rick Riordan (kniha)

Scénář:

Craig Titley

Hrají:

Logan Lerman, Alexandra Daddario, Brandon T. Jackson, Pierce Brosnan, Jake Abel, Uma Thurman, Sean Bean, Rosario Dawson, Catherine Keener, Steve Coogan (více)
(další profese)

Percy Jackson je napůl člověk a napůl bůh. Teď se ukáže, jestli je také hrdina.  Percy Jackson má ve škole věčně problémy. To je ale to nejmenší, co mu teď dělá starosti. Sice je právě začátek 21. století, ale zdá se, že antičtí bohové z bájného Olympu se rozhodli sestoupit ze svých trůnů a tím i vstoupit do Percyho života. Percy se totiž z ničeho nic dozvídá, že jeho skutečným otcem je Poseidon, bůh moří a vodního živlu. A to mimo jiné znamená, že Percy je napůl člověk, napůl bůh. Aby toho nebylo málo, nejvyšší z bohů, samotný Zeus, Percyho obviní, že ukradl jeho magickou hůl ukrývající blesky… a o níž se bez nadsázky dá říct, že jde o nejstarší zbraň hromadného ničení. Percy se proto musí připravit na nejnáročnější dobrodružství ve svém životě a karty pro něj nemůžou být rozdány nepříznivěji. Nad celým světem se začnou stahovat zkázonosné mraky a tak se Percy vypraví do Tábora Napůl Vyvolených (Camp Half Blood), kde se musí naučit ovládat své nově nabyté schopnosti a dovednosti, aby i díky nim dokázal zabránit hrozící zničující válce mezi bohy. Během výcviku se skamarádí s dalšími mladými polobohy – válečnicí Annabeth, která hledá svoji matku a s kamarádem z dětství a svým ochráncem, Groverem, což je ve skutečnosti statečný, ale značně nezkušený satyr. Percy se s kamarády vydá na transkontinentální výpravu, která je zavede nejen šest set pater nad střechy New Yorku, do výšin bájného paláce na vrcholu Olympu, ale také do pekelného podzemí ukrývajícího se ve skalách za slavným nápisem Hollywood. Na úspěchu jejich cesty závisí osud celého světa i život Percyho matky, kterou se pokusí zachránit ze samých hlubin ohnivého podsvětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (886)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Absolutní (a absurdní) řecká mytolobotomie, v níž přesunutí veškrého dění do USA je snad ten nejmenší problém. Logické zhovadilosti, neuvěřitelné WTF momenty a spousta nekorektností zahraných do naivního nevina, jako by se nechumelilo, k tomu rutinní režie (dá se tomu tak ještě vůbec říkat) a VELMI PROMĚNLIVÉ triky (je to sice divné, ale Hollywood, s výjimkou Narnie, prostě NEUMÍ udělat dobře Kentaura)... Zachránit, co to de, se snaží v podstatě jen sympatický Lerman a hláškující B. T. Jackson... Dokonce i ten Brosnan se tady dost nudí... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Percy Jackson (Logan Lerman) je na první pohled docela obyčejný středoškolák, který trpí dislexií a hyperaktivitou, ale ničím výjimečným neoplývá. Alespoň si to tedy myslí, až do chvíle, kdy je obviněn z krádeže mocného blesku boha Dia a krátce na to zjistí, že je synem Poseidona, a tedy jako každý polobůh i on je obdařen nadlidskými schopnostmi. Ovládání vody se mu bude moc hodit na dobrodružné cestě za ztraceným bleskem a jeho unesenou mámou do Hádesova podsvětí. Stejně tak se mu bude hodit jeho kamarádský ochránce Brandon T.Jackson a čerstvá kamarádka sličná "válečnice" dcera Athény Alexandra Daddario. Na své cestě udobřit si bohy na bájném Olympu a zabránit válce se střetnou tváří v tvář se smrtelnou Medúzou (Uma Thurman), prostopášnou Rosario Dawson, démonickým vládcem podsvětí Hádesem (Steve Coogan) a dalšími typickými (digitálními) stvořeními řecké mytologie, a ještě jim do toho bude vyhrávat Lady Gaga s hitem Poker face. Mistr rodinné zábavy Chris Columbus skloubil dohromady moderní rodinnou podívanou s bájnou řeckou mytologií a tenhle neobvyklý mix kupodivu funguje lépe, než letošní Souboj Titánů. Neznám knižní předlohu, ale to vůbec nevadilo, protože scéna, kdy náš hrdina coby moderní Perseus se brání smrtelnému pohledu Medúzy pomocí odrazu na zadním krytu mobilního telefonu, mluví k divákovi jasně a zřetelně, že se celý film nebere vážně a občas si troufne nenásilně parodovat řecké bohy. Columbus nasadí od začátku poměrně vysoké tempo a snad kromě závěrečné (zbytečné) scény setkání Percyho s otcem Poseidonem, si film drží sympatický nadhled. A potěšili mě i scény s Joe Pantolianem coby nenáviděným otčímem, který to nakonec schytal od Medúzy, když si šel do ledničky pro oblíbené pivo (scéna se nachází v závěrečných titulkách). Pobavil jsem se super. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Jsem naprosto unešen. Takhle nějak jsem si představoval adekvátní a velkolepou náhradu za Harryho Pottera a nakonec mám pocit, že tenhle film Harryho Pottera (alespoň jeho poslední díly) v mnoha věcech předčil. Zatímco se závěrečnými díly potterovské ságy velkoleposti, efektů, ale i kvality ubývá, tak Percy Jackson byl od začátku do konce velkolepými efekty doslova našlapán. To byla zkrátka velkolepá jízda, která v mnoha ohledech překonala má očekávání a já jsem jen nevěřícně koukal na televizní obrazovku a než jsem si stihl uvědomit, že sedím před televizí skoro dvě hodiny, tak byl konec. Základem je samozřejmě příběh, a ten byl z mého pohledu tak atraktivní, že už to ani lepší být nemohlo. K tomu sympatičtí herci a velkolepé speciální efekty a výsledkem je ohromný a neutuchající úžasný filmový zážitek na hodně dlouhou dobu. Chris Columbus mě zkrátka nepřestává udivovat a překvapovat, cokoliv tenhle člověk natočí, tak se mi to líbí a baví mě to, a nepochopím, jak může tak lehce přecházet z jednoho žánru do druhého, po Harrym Potterovi natočil úžasný muzikál Bohémové, poté se naprosto bez problémů přesunul k natočení romantické teenage komedie, aby se pak vrátil zase k žánru fantasy s filmem o Percy Jacksonovi. Chris Columbus je zkrátka borec a já jeho tvorbu miluju a pokud bude takhle pokračovat i nadále, tak budu jen a jen rád. Bez jakéhokoliv zaváhání uděluji plně zasloužených pět hvězd. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Poměrně hloupá pohádka, která bere řeckou mytologii a dělá s ní... no, řekněme podivné věci. ALE! I přes tupé dialogy a nijak závratné triky se pořád něco děje a akce je opravdu dobrá. Logan Lerman je navíc celkem sypaťák (dovedu si ho i dobře představit jako nového "mladého" Spidyho) a Columbus si drží svůj režisérský standart. Děcka v sále se smáli a já vlastně taky, nového Pottera však v Percym Jacksonovi nehledejte, byli by jste zklamaní. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Kdepak, tudy cesta k nástupci Harryho Pottera opravdu nevede. Naprosto tupý příběh s tunou nelogičností a hlavně s trapným využitím řeckých bájích do moderních reálií. Dočkáme se tak Medůzy ve slunečních brýlích, pekla v Hollywoodu či Olympu na Empire State Building. Snad jenom ty Afroditiny dcery pobavily. Herci zůstávají po většinu času nevyužiti a Chris Columbus, i když se snaží, tenhle film nad průměrné vody nedostane ani kdyby se roztrhal. Ve filmu se sice pořád něco děje a akce střídá akci. To je ovšem k ničemu, když je zde vidět ta prostoduchost a naivita celého příběhu. Knížku si teda rozhodně nepřečtu. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (16)

  • Mezi filmovou verzí a knižní předlohou lze najít několik rozdílů. V knize například chodí Percy (Logan Lerman) do internátní školy pro problémové děti, zatímco ve filmu navštěvuje běžnou školu. (Rimer545)
  • Videohra, kterou hraje Luke (Jake Abel) ve svém stanu, se jmenuje “Call of Duty 4: Modern Warfare 2“. Hraje její multiplayerovou podobu (konkrétně mapu zvanou Favela). (neo4987)
  • Film sa v mnohých ohľadoch rozchádza s knižnou predlohou. Například knižný Percy Jackson má 12 rokov, filmový (Logan Lerman) omnoho viac, alebo Annabeth má v knihe blond vlasy, ale filmová protagonistka (Alexandra Daddario) je bruneta. Taktiež je pozmenený aj dej filmu, ktorý je o hľadaní perál, kým v knižnej predlohe ich Percy jednoducho dostane od vodnej nymfy. (Fanita)

Související novinky

Seriálový Percy Jackson našel představitele

Seriálový Percy Jackson našel představitele

12.04.2022

Streamovací služba Disney+ našla svého Percyho Jacksona. V chystané seriálové adaptace populární knižní young adult série tak hlavní roli ztvární herec Walker Scobell, jenž má za sebou čerstvě… (více)

Percy Jackson míří na Disney+

Percy Jackson míří na Disney+

16.05.2020

Knižní fantasy sága Percy Jackson se dočká nové adaptace na streamovací službě Disney+. Zprávu potvrdil autor předlohy Rick Riordan. Příběh vypráví mix řecké mytologie, historie a kouzel, v jehož… (více)

Tvůrci Skyfall a... liga výjimečných upírobijců?

Tvůrci Skyfall a... liga výjimečných upírobijců?

08.11.2012

Poslední bondovka ještě ani nedorazila do amerických kin a už má na kontě 300 milionů dolarů – především v Británii jde o jeden z nejúspěšnějších filmů historie. Scenárista John Logan a režisér Sam… (více)

Percy Jackson pokračuje, A-Team ne

Percy Jackson pokračuje, A-Team ne

03.03.2011

Všechno je otázka peněz. A vkusu, samozřejmě. Možná patříte k těm, kterým se A-Team nelíbil a naopak u Percyho Jacksona: Zloděje blesku jste vrněli blahem. V tom případě jsou tohle pro vás dobré… (více)

Reklama

Reklama