Reklama

Reklama

Den nezávislosti

  • USA Independence Day (více)
Trailer 1
USA, 1996, 139 min (Special Edition: 153 min)

Obsahy(1)

Je druhého července, letní den jako každý jiný... dokud bez předchozího varování nepadnou na Zemi obrovské stíny. Otázka, zda jsme ve vesmíru sami, je zodpovězena - během pár minut se životy všech lidí na celém světě změní jednou provždy. Stejně šokující jako samotný příchod mimozemšťanů je i naprostá nepřipravenost světa na události, které mají následovat. Pouhý den po svém nenadálém příchodu se obrovské vesmírné lodě nad největšími městy planety chystají zaútočit. Kam dosáhne jejich ničivá síla, zbude jen pár trosek bez života. Není pochyb o tom, že bude lidská rasa během několika dnů vyhlazena... pokud jim v tom ti, kterým se dosud podařilo přežít, nedokáží jen se svou podřadnou výzbrojí, důvtipem a odvahou zabránit. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 098)

H34D 

všechny recenze uživatele

Ronald Emmerich chce tak trochu být jako Spielberg a třebaže jsme se zde sešli u jeho pravděpodobně nejzdarilejšího snímku, nelze obecně říct, že by se mu to příliš dařilo. Rodinné hodnoty, nebo spíš ještě více všudypřítomné, až otravné vlastenectví (Emmerich je ovšem němec - wtf?), megalomanská zápletka, oslnivé triky, to vše tady máme. Je to však i drobátko nadsázky, nebo možná jen nechtěný humor, který dělá tento megalomanský blockbuster méně táhlý a o level, dva, zábavnější než průměrné velkofilmy bývají. Film trpí neduhy béčkového scénáře, od příliš jednoduché vyřešení krize až po všemožná klišé, ale je to právě jakýsi "guilty pleasure" feeling a efektní akce, jenž to omlouvá... 7/10 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Emmerichův vrchol, který nejen nastartoval famózní kariéru WIlla Smithe, ale také předvedl světu film nabitý skvělou akcí, efekty a postavami. Den nezávislosti je synonymem sci-fi akčního filmu druhé poloviny 90sátých let. Vždyť skvělá akci napomáhá i slušný příběh a celé se to perfektně i díky dobrému hudebnímu doprovodu spojuje do něčeho většího a lepšího než "další variace na Válku světů". To nemluvím o efektech, které jsou viditelně jiné než digitální a působí realisticky a příjemně. vše je velké a vše velkém také vybuchuje. Den nezávislosti ocenili diváci, ale jak se na to koukám, na čsfd je asi nějaká hromada nudných intelektuálů, které nedokáže pobavit Smith ani Goldblum ať říkají Hups nebo kouří své doutníky vítězství. Smutná ukázka hodnocením podceňovaného snímku, který nemá mezi akčními sci-fi snímky příliš konkurence. Poprvé jsem Den nezávislosti viděl, když jsem byl opravdu dost malý ani ne desetiletý, a scény i příběh na mě měli obrovský dopad (sakra, jak já se bál u pitvy mimozemšťana a široko daleko nikdo nebyl :(( ). "Já nejsem Žid" "To nevadí, nikdo není dokonalý" ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Větší béčko s áčkovým rozpočtem jsem snad neviděl...ale je pravda, že mě ID4 v mých 12 letech hluboce zasáhl. Houby jsem věděl co to je psychologie postav, co to je předvídatelnost děje, prostě jsem zapadnul do sedačky a asi dvě hodiny uslintával nad tehdy úžasnými efekty. Ale zaplaťpánbůh jsem alespoň trochu dospěl, takže bych si při vzpomínce na některé věci, které jsem o tomhle "hlubokém" díle prohlašoval, musel dát pěstí. Dneska už bych ID4 nedoporučil ani jako popcornovou zábavu, ta má často alespoň nějaký nápad:) A navíc mám dojem, že každý druhý příšerně patriotický film o Americe stejně natočili Němci... Update 2013 - měl jsem tu původně 60%, ale nedávno jsem to znovu viděl a musel jsem uznat, že je to precizně zvládnutý mozkový výplach jako byli třeba první Transformeři (i když na těch výhradách vůči vlajkoslávě a patetickým patriotickým gestům stále trvám, protože prezident-fighter pilot je už hodně přes čáru). A jelikož funguje i o víc jak patnáct let později, zaslouží si červenou barvu. 70% ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Pokud Emmerich prodchnutý americkým patriotismem, tak je jasná volba na Godzillu, u které jsem se bavil nepoměrně víc. Celý film je sice pěkný, možná i blbý, ale koukat se na to se zdravým rozumem dá. Některé pasáže dojmou, některé zase vysloveně iritují svojí americkostí. Zejména postavu prezidenta bych si s klidem odpustil. Ale to už k tomu prostě patří. Ber nebo neber, solidní Sci-fi velkofilm s k-sežrání Goldblumem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Dean Devlin, Roland Emmerich .. Nevím přesně proč, ale mně se TOHLE jednoduše líbí. Co líbí, je to sci-fi nářez apokalypsa!! Téměř špička žánru co se ultra katastrofické vize návštěvy mimozemšťanů týče. Vše zobrazeno v opravdu monstrózním stylu, jak se na takový blockbuster sluší a navíc velice zábavně! Bez dalších debat, jasná stovka. ()

Galerie (190)

Zajímavosti (108)

  • Severoamerické tržby byly 306,2 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 817,4 mil. (NIRO)
  • Zatiaľ čo David Levinson (Jeff Goldblum) a Julius Levinson (Judd Hirsch) hrajú šach, rozhlas hlási, že vonku je asi 30 stupňov Celzia, no dvaja muži sú oblečení ako keby bola zima. (Arsenal83)
  • Je veľmi nepravdepodobné, že by pilot, akokoľvek schopný, dokázal pilotovať mimozemský stroj, ktorý nikdy predtým ani nevidel zvnútra. Dokonca aj keď pilot prechádza z jedného typu lietadla na druhý, potrebuje prinajmenšom školenie na mierne odlišné ovládanie. Nedáva zmysel, že by dve úplne odlišné civilizácie vyvinuli stroje s prakticky rovnakým ovládaním. To isté sa dá povedať o programovacích jazykoch. Softvér, vyvinutý ľuďmi, by takmer určite nedokázal komunikovať s tým mimozemským a už vôbec by ho nedokázal efektívne napadnúť a úplne vyradiť. (ČSFD)

Související novinky

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Po Ready Player One jde do kin i Armada

Po Ready Player One jde do kin i Armada

04.04.2018

Leckdo se bál, že se z adaptace Ready Player One vyklube brutální propadák. Film už má však na kontě 186 milionů dolarů a měl by s klidem nastřádat půl miliardy, takže Steven Spielberg opět skončí v… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama